wtorek, 30 października 2018

Naleśniki z warzywami i ryżem

Naleśniki z warzywami  i ryżem zapiekane z serem. Całość polana ketchupem lub innym Waszym ulubionym sosem.
Danie smaczne i syte. Więcej pomysłów na naleśniki znajdziecie na moim blogu. Podane na słodko, z owocami, serem , z mięsem, zapiekane  inne.
Jeśli już przygotowałeś danie z mojego przepisu proszę podziel się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję.
Zapraszam po przepis i życzę smacznego




Naleśniki
1 szklanka mleka
2 duże jajka
1 szklanka mąki
1/2 szklanki wody gazowanej
2 łyżki oleju
szczypta soli

Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.
Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło"
Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni.
Smażyć z dwóch stron.

Farsz
1 mieszanka mrożona "Warzywa na patelnię"
1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżki masła klarowanego
1 cebula
100 g ryżu
sól
pieprz
słodka papryka
szczypta ostrej papryki
3 łyżki startego sera grana padano

Ryż ugotować.
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę.
Dodać warzywa mrożone i smazyć do miękkości.Wlać pomidory, dodać ugotowany ryż.
Doprawić solą, pieprzem, paprykami. Sos musi lekko odparować.
Farsz zawijać w naleśnikach i układać w naczyniu do zapiekania.
Posypać serem i zapiec w piekarniku nagrzanym d 180 stopni C przez około 15 min.
Przed podaniem polać ketchupem.



niedziela, 28 października 2018

Węgierskie bułki

Bułki węgierskie, które podczas pieczenia zalewamy mlekiem. Polecam  używać formy zamkniętej, aby nie wyciekało z niej mleko podczas pieczenia.
Bułki są puszyste, delikatne i wilgotne. Idealne na śniadanie lub kolację.
Może się skusicie i upieczecie takie smakołyki, a później podzielicie się swoją opinią w komentarzach.
Więcej przepisów znajdziecie w zakładce BUŁKI.

Ciasto
350 g mąki pszennej
2 żółtka
25 g świeżych drożdży
250 g mleka
szczypta soli
1 łyżka cukru

Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka rozbełtane z mlekiem.
Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem i lyżką mleka. Poczekać  10 minut i wyrośnięte wlać do mąki.
Wszystko wymieszać i zagnieść na gładkie ciasto.
Uformować kulkę i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40x50 cm.

100 g miękkiego masła
100 g cukru

Wszystko razem utrzeć  i posmarować rozwałkowane ciasto.
Zwinąć w rulon i pociąć w 5 cm kawałki.
Formę o średnicy 26 cm posmarować masłem i układać bułki przecięciem do góry.
Odstawić do wyrośnięcia.

300 g mleka
3 łyżki cukru

Mleko wymieszać z cukrem.
Połowę mleka z cukrem wlać do formy z bułki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż bułki zaczną się rumienić. Wlać drugą połowę mleka i  piec około 15 minut.
Wyjąc z piekarnika i odstawić do wystudzenia.




środa, 24 października 2018

Ciastka staromodne z cukrem

 Pewnie pamiętacie ciastka z dzieciństwa posypane cukrem. Takie właśnie upiekłam, ale dla urozmaicenia posypałam brązowym cukrem.
Kruche, smaczne i idealne do herbatki czy kawy.
Przepis na ciastka zobaczyłam u Marthy Stewart w jednym z jej programów kulinarnych. Wypróbowałam i powiem Wam, że ich smak najbardziej odzwierciedla smak ciastek kupowanych w cukierni.
Może i Wy się skusicie na ciastko do herbaty.
Polecam!


3 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
240 g masła
1 szklanka cukru
2 jajka
1 łyżka z soku cytryny
3  łyżki cukru brązowego

Mąkę, sól i sodę wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajka, sok z cytryny i wymieszać. Wsypać mieszankę z mąką i dokładnie wymieszać.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dużych odstępach układać łyżką do lodów kulki.
Każdą kulkę spłaszczyć dłonią, posmarować wodą i posypać brązowym cukrem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15 minut.
Studzić na kratce.



sobota, 20 października 2018

Tort cytrynowy

Tort cytrynowy, który upiekłam na życzenie syna z okazji Jego urodzin. Mój szesnastolatek uwielbia takie smaki.. Może i Wam spodoba się przepis na ten prosty, ale bardzo smaczny tort cytrynowy.
Biszkopt upiekłam dzień wcześniej i dzięki temu rozłożyłam sobie pracę i czas poświęcony na przygotowanie.
Tort jest bardzo smaczny, lekko kwaskowy i wilgotny.
Nie jestem mistrzem dekoracji i tutaj pozostawiam Wam własne pomysły.
Czekam na Wasze opinie i komentarze.


Ciasto
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
2  czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier stale miksując.
Miksując dodawać pojedynczo żółtka. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką tortową i proszkiem do pieczenia. Wsypać do ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką.
Dno tortownicy  o średnicy 24 cm  wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Wlać ciasto i piec w 180 stopniach C około 35 minut do tzw suchego patyczka.
Wyjąć i wystudzić.
Podzielić ciasto dwa blaty. Z górnej części blatu skroić delikatnie górę.
Pokruszyć ją palcami na drobno. Posłuży do dekoracji boków  tortu.

cytrynowy krem
sok wyciśnięty z 3 cytryn
2 żółtka
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej

Wyciśnięty sok z cytryny, cukier, jajka i żółtka i mąkę wymieszać dokładnie rózgą kuchenną, a następnie zagotować na wolnym ogniu stale mieszając. Gotować aż krem będzie gęsty w formie budyniu. (Około 2 minut)
Ostudzić.

800 g śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
cytrynowy ugotowany krem (przepis powyżej)
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
Śmietanę z cukrem ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, zmiksować, a następnie stopniowo dodawać krem cytrynowy i miksować. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i poczekać aż napęcznieje, a następnie podgrzać ją w mikrofali, ale nie zagotować.
Do przygotowanej żelatyny dodać dwie łyżki kremu i wymieszać. Stopniowo całość wlewać do kremu i miksować.

Nasączenie biszkoptu
1/2 szklanki  herbaty (mocnej zaparzonej)
3 łyżeczki cukru
3 łyżki soku z cytryny
Wszystko wymieszać

Składanie tortu
blat ciasta
nasączenie blatu
szprycą wycisnąć warstwę kremu
blat ciasta
nasączenie blatu
szprycą nałożyć warstwę kremu
kremem obsmarować boki kremu i oprószyć pokruszonym ciastem
pozostałą częścią kremu dekorować ciasto.
ułożyć plasterki cytryn






środa, 17 października 2018

Wieprzowina po kantońsku

Polecam Wam bardzo fajny przepis na soczyste, miękkie, smaczne mięso. Podałam je z pęczakiem.
Pasuje również do ziemniaków, ryżu, makaronu, klusek. Bardzo łatwe do przygotowania, ale wymaga trochę czasu.
Zamiast łopatki może być karkówka wieprzowa.
Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie na moim blogu w zakładce MIĘSA. Jest tam najwięcej przepisów i każdy znajdziecie coś ciekawego i smacznego na obiad.
Proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach po przygotowaniu dania.


Składniki
1 kg łopatki wieprzowej
2 szklanki bulionu mięsnego
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki wina wytrawnego
5 łyżek sosu sojowego
1 łyżeczka imbiru
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki oleju
sól
pieprz

Mięso umyć, osuszyć. W rondlu rozgrzać olej i zrumienić mięso z każdej strony.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i chwilę smażyć z mięsem. Całość zalać bulionem, dodać imbir, sos sojowy i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny.
Po tym czasie mięso wyjąć do naczynia żaroodpornego zalać do połowy wrzącą wodą , dodać kostkę rosołową i piec pod przykryciem w piekarniku przez 1 godzinę.
Sos zagęścić mąką kukurydzianą wymieszaną w małej ilości wody. Wlać do sosu i zagotować. Dodać wino. Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem.
Mięso wyjąć pokroić na plastry i polać sosem.

wieprzowina po kantońsku


poniedziałek, 15 października 2018

Sernik dyniowy

Sernik dyniowy zawsze kojarzy mi się z jesienią. Jego piękny kolor i smak zachęcają do upieczenia.
Poniżej podałam Wam również jak przygotować puree z pieczonej dyni. Można je wykorzystać do ciast, pierogów, klusek, zupy itp.
Ja przygotowuję zawsze więcej i przechowuję w słoiku w lodówce.
Na blogu znajdziecie również inne ciasta z dynią, pierogi z dynią i inne smakowitości .
Teraz zapraszam na wspaniały sernik i życzę smacznego.

Ciasto
300 g mąki pszennej
100 g masła
3 łyzki cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany

Na stolnicę wsypać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, wbić jajko, dodać śmietanę i zimne pokrojone w kostkę masło.
Wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.
Po tym czasie wyłożyć ciasto na dno tortownicy o średnicy 24cm.

Masa serowa
350 g puree z dyni
1 kg sera wiaderkowego
1 szklanka cukru pudru
1 budyń waniliowy
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Lukier
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki ciepłej wody
Wszystkie składniki utrzeć

Jak przygotować puree z dyni
Dynię podzielić na mniejsze kawałki wraz ze skórą. Włożyć do naczynia żaroodpornego , nakryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C około 1 godziny lub dłużej, zależy od wielkości naszych kawałków dyni.
Można sprawdzić czy dynia już upieczona, wkładając wykałaczkę w miąższ. Musi wejść jak w masełko.
Dynię studzimy, obieramy ze skóry, odciskamy wodę i blendujemy  na gładko.

Ser zmiksować z cukrem pudrem i z puree z dyni. Dodać jajka i ponownie zmiksować. Wsypać budyń, mąkę ziemniaczaną i zmiksować do połączenia składników.
Masę serową wlać na ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1 godzinę.
Wyłączyć piekarnik i zostawić do wystudzenia w piekarniku.
Po wyjęciu  polukrować.



wtorek, 2 października 2018

Wołowina w sosie

Miękka, delikatna i rozpływająca się w ustach wołowina z sosem. Podałam z kaszą bulgur, ale możecie zaserwować także z kluskami, makaronem, ziemniakami, kaszą , pieczywem itp.
Uwielbiam takie obiady i również Wam polecam.
Więcej przepisów na dania mięsne nie tylko z wołowiny, ale i wieprzowiny, drobiu, dziczyzny, jagnięciny znajdziecie w zakładce MIĘSA.
Jeżeli przygotujecie danie z mojego bloga podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję.


500 g wołowiny bez kości (miałam ligawę)
2 łyżki masła klarowanego
3 szklanki wody
2 średnie cebule
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej
sól
pieprz

Mięso pokroić w plastry o grubości 0,5cm. Mięso oprószyć pieprzem.
W rondlu rozgrzać masło i  zrumienić z dwóch stron mięso, a następnie dodać pokrojoną  w kostkę cebulę i chwilę smażyć
Całość zalać wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól, sos sojowy i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.
Po tym czasie skrobia rozpuścić w małej ilości wody i wlać do sosu, mieszając. Zagotować. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

wołowina w sosie