Naleśniki z warzywami i ryżem zapiekane z serem. Całość polana ketchupem lub innym Waszym ulubionym sosem.
Danie smaczne i syte. Więcej pomysłów na naleśniki znajdziecie na moim blogu. Podane na słodko, z owocami, serem , z mięsem, zapiekane inne.
Jeśli już przygotowałeś danie z mojego przepisu proszę podziel się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję.
Zapraszam po przepis i życzę smacznego
Naleśniki
1 szklanka mleka
2 duże jajka
1 szklanka mąki
1/2 szklanki wody gazowanej
2 łyżki oleju
szczypta soli
Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.
Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło"
Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni.
Smażyć z dwóch stron.
Farsz
1 mieszanka mrożona "Warzywa na patelnię"
1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżki masła klarowanego
1 cebula
100 g ryżu
sól
pieprz
słodka papryka
szczypta ostrej papryki
3 łyżki startego sera grana padano
Ryż ugotować.
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę.
Dodać warzywa mrożone i smazyć do miękkości.Wlać pomidory, dodać ugotowany ryż.
Doprawić solą, pieprzem, paprykami. Sos musi lekko odparować.
Farsz zawijać w naleśnikach i układać w naczyniu do zapiekania.
Posypać serem i zapiec w piekarniku nagrzanym d 180 stopni C przez około 15 min.
Przed podaniem polać ketchupem.
Strony
▼
Kategorie
▼
wtorek, 30 października 2018
niedziela, 28 października 2018
Węgierskie bułki
Bułki węgierskie, które podczas pieczenia zalewamy mlekiem. Polecam używać formy zamkniętej, aby nie wyciekało z niej mleko podczas pieczenia.
Bułki są puszyste, delikatne i wilgotne. Idealne na śniadanie lub kolację.
Może się skusicie i upieczecie takie smakołyki, a później podzielicie się swoją opinią w komentarzach.
Więcej przepisów znajdziecie w zakładce BUŁKI.
Ciasto
350 g mąki pszennej
2 żółtka
25 g świeżych drożdży
250 g mleka
szczypta soli
1 łyżka cukru
Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka rozbełtane z mlekiem.
Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem i lyżką mleka. Poczekać 10 minut i wyrośnięte wlać do mąki.
Wszystko wymieszać i zagnieść na gładkie ciasto.
Uformować kulkę i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40x50 cm.
100 g miękkiego masła
100 g cukru
Wszystko razem utrzeć i posmarować rozwałkowane ciasto.
Zwinąć w rulon i pociąć w 5 cm kawałki.
Formę o średnicy 26 cm posmarować masłem i układać bułki przecięciem do góry.
Odstawić do wyrośnięcia.
300 g mleka
3 łyżki cukru
Mleko wymieszać z cukrem.
Połowę mleka z cukrem wlać do formy z bułki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż bułki zaczną się rumienić. Wlać drugą połowę mleka i piec około 15 minut.
Wyjąc z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
Bułki są puszyste, delikatne i wilgotne. Idealne na śniadanie lub kolację.
Może się skusicie i upieczecie takie smakołyki, a później podzielicie się swoją opinią w komentarzach.
Więcej przepisów znajdziecie w zakładce BUŁKI.
Ciasto
350 g mąki pszennej
2 żółtka
25 g świeżych drożdży
250 g mleka
szczypta soli
1 łyżka cukru
Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka rozbełtane z mlekiem.
Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem i lyżką mleka. Poczekać 10 minut i wyrośnięte wlać do mąki.
Wszystko wymieszać i zagnieść na gładkie ciasto.
Uformować kulkę i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40x50 cm.
100 g miękkiego masła
100 g cukru
Wszystko razem utrzeć i posmarować rozwałkowane ciasto.
Zwinąć w rulon i pociąć w 5 cm kawałki.
Formę o średnicy 26 cm posmarować masłem i układać bułki przecięciem do góry.
Odstawić do wyrośnięcia.
300 g mleka
3 łyżki cukru
Mleko wymieszać z cukrem.
Połowę mleka z cukrem wlać do formy z bułki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż bułki zaczną się rumienić. Wlać drugą połowę mleka i piec około 15 minut.
Wyjąc z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
środa, 24 października 2018
Ciastka staromodne z cukrem
Pewnie pamiętacie ciastka z dzieciństwa posypane cukrem. Takie właśnie upiekłam, ale dla urozmaicenia posypałam brązowym cukrem.
Kruche, smaczne i idealne do herbatki czy kawy.
Przepis na ciastka zobaczyłam u Marthy Stewart w jednym z jej programów kulinarnych. Wypróbowałam i powiem Wam, że ich smak najbardziej odzwierciedla smak ciastek kupowanych w cukierni.
Może i Wy się skusicie na ciastko do herbaty.
Polecam!
3 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
240 g masła
1 szklanka cukru
2 jajka
1 łyżka z soku cytryny
3 łyżki cukru brązowego
Mąkę, sól i sodę wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajka, sok z cytryny i wymieszać. Wsypać mieszankę z mąką i dokładnie wymieszać.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dużych odstępach układać łyżką do lodów kulki.
Każdą kulkę spłaszczyć dłonią, posmarować wodą i posypać brązowym cukrem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15 minut.
Studzić na kratce.
Kruche, smaczne i idealne do herbatki czy kawy.
Przepis na ciastka zobaczyłam u Marthy Stewart w jednym z jej programów kulinarnych. Wypróbowałam i powiem Wam, że ich smak najbardziej odzwierciedla smak ciastek kupowanych w cukierni.
Może i Wy się skusicie na ciastko do herbaty.
Polecam!
3 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
240 g masła
1 szklanka cukru
2 jajka
1 łyżka z soku cytryny
3 łyżki cukru brązowego
Mąkę, sól i sodę wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajka, sok z cytryny i wymieszać. Wsypać mieszankę z mąką i dokładnie wymieszać.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dużych odstępach układać łyżką do lodów kulki.
Każdą kulkę spłaszczyć dłonią, posmarować wodą i posypać brązowym cukrem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15 minut.
Studzić na kratce.
sobota, 20 października 2018
Tort cytrynowy
Tort cytrynowy, który upiekłam na życzenie syna z okazji Jego urodzin. Mój szesnastolatek uwielbia takie smaki.. Może i Wam spodoba się przepis na ten prosty, ale bardzo smaczny tort cytrynowy.
Biszkopt upiekłam dzień wcześniej i dzięki temu rozłożyłam sobie pracę i czas poświęcony na przygotowanie.
Tort jest bardzo smaczny, lekko kwaskowy i wilgotny.
Nie jestem mistrzem dekoracji i tutaj pozostawiam Wam własne pomysły.
Czekam na Wasze opinie i komentarze.
Ciasto
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier stale miksując.
Miksując dodawać pojedynczo żółtka. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką tortową i proszkiem do pieczenia. Wsypać do ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Wlać ciasto i piec w 180 stopniach C około 35 minut do tzw suchego patyczka.
Wyjąć i wystudzić.
Podzielić ciasto dwa blaty. Z górnej części blatu skroić delikatnie górę.
Pokruszyć ją palcami na drobno. Posłuży do dekoracji boków tortu.
cytrynowy krem
sok wyciśnięty z 3 cytryn
2 żółtka
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
Wyciśnięty sok z cytryny, cukier, jajka i żółtka i mąkę wymieszać dokładnie rózgą kuchenną, a następnie zagotować na wolnym ogniu stale mieszając. Gotować aż krem będzie gęsty w formie budyniu. (Około 2 minut)
Ostudzić.
800 g śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
cytrynowy ugotowany krem (przepis powyżej)
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
Śmietanę z cukrem ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, zmiksować, a następnie stopniowo dodawać krem cytrynowy i miksować. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i poczekać aż napęcznieje, a następnie podgrzać ją w mikrofali, ale nie zagotować.
Do przygotowanej żelatyny dodać dwie łyżki kremu i wymieszać. Stopniowo całość wlewać do kremu i miksować.
Nasączenie biszkoptu
1/2 szklanki herbaty (mocnej zaparzonej)
3 łyżeczki cukru
3 łyżki soku z cytryny
Wszystko wymieszać
Składanie tortu
blat ciasta
nasączenie blatu
szprycą wycisnąć warstwę kremu
blat ciasta
nasączenie blatu
szprycą nałożyć warstwę kremu
kremem obsmarować boki kremu i oprószyć pokruszonym ciastem
pozostałą częścią kremu dekorować ciasto.
ułożyć plasterki cytryn
Biszkopt upiekłam dzień wcześniej i dzięki temu rozłożyłam sobie pracę i czas poświęcony na przygotowanie.
Tort jest bardzo smaczny, lekko kwaskowy i wilgotny.
Nie jestem mistrzem dekoracji i tutaj pozostawiam Wam własne pomysły.
Czekam na Wasze opinie i komentarze.
Ciasto
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier stale miksując.
Miksując dodawać pojedynczo żółtka. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką tortową i proszkiem do pieczenia. Wsypać do ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Wlać ciasto i piec w 180 stopniach C około 35 minut do tzw suchego patyczka.
Wyjąć i wystudzić.
Podzielić ciasto dwa blaty. Z górnej części blatu skroić delikatnie górę.
Pokruszyć ją palcami na drobno. Posłuży do dekoracji boków tortu.
cytrynowy krem
sok wyciśnięty z 3 cytryn
2 żółtka
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
Wyciśnięty sok z cytryny, cukier, jajka i żółtka i mąkę wymieszać dokładnie rózgą kuchenną, a następnie zagotować na wolnym ogniu stale mieszając. Gotować aż krem będzie gęsty w formie budyniu. (Około 2 minut)
Ostudzić.
800 g śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
cytrynowy ugotowany krem (przepis powyżej)
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
Śmietanę z cukrem ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, zmiksować, a następnie stopniowo dodawać krem cytrynowy i miksować. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i poczekać aż napęcznieje, a następnie podgrzać ją w mikrofali, ale nie zagotować.
Do przygotowanej żelatyny dodać dwie łyżki kremu i wymieszać. Stopniowo całość wlewać do kremu i miksować.
Nasączenie biszkoptu
1/2 szklanki herbaty (mocnej zaparzonej)
3 łyżeczki cukru
3 łyżki soku z cytryny
Wszystko wymieszać
Składanie tortu
blat ciasta
nasączenie blatu
szprycą wycisnąć warstwę kremu
blat ciasta
nasączenie blatu
szprycą nałożyć warstwę kremu
kremem obsmarować boki kremu i oprószyć pokruszonym ciastem
pozostałą częścią kremu dekorować ciasto.
ułożyć plasterki cytryn
środa, 17 października 2018
Wieprzowina po kantońsku
Polecam Wam bardzo fajny przepis na soczyste, miękkie, smaczne mięso. Podałam je z pęczakiem.
Pasuje również do ziemniaków, ryżu, makaronu, klusek. Bardzo łatwe do przygotowania, ale wymaga trochę czasu.
Zamiast łopatki może być karkówka wieprzowa.
Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie na moim blogu w zakładce MIĘSA. Jest tam najwięcej przepisów i każdy znajdziecie coś ciekawego i smacznego na obiad.
Proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach po przygotowaniu dania.
Składniki
1 kg łopatki wieprzowej
2 szklanki bulionu mięsnego
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki wina wytrawnego
5 łyżek sosu sojowego
1 łyżeczka imbiru
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki oleju
sól
pieprz
Mięso umyć, osuszyć. W rondlu rozgrzać olej i zrumienić mięso z każdej strony.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i chwilę smażyć z mięsem. Całość zalać bulionem, dodać imbir, sos sojowy i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny.
Po tym czasie mięso wyjąć do naczynia żaroodpornego zalać do połowy wrzącą wodą , dodać kostkę rosołową i piec pod przykryciem w piekarniku przez 1 godzinę.
Sos zagęścić mąką kukurydzianą wymieszaną w małej ilości wody. Wlać do sosu i zagotować. Dodać wino. Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem.
Mięso wyjąć pokroić na plastry i polać sosem.
Pasuje również do ziemniaków, ryżu, makaronu, klusek. Bardzo łatwe do przygotowania, ale wymaga trochę czasu.
Zamiast łopatki może być karkówka wieprzowa.
Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie na moim blogu w zakładce MIĘSA. Jest tam najwięcej przepisów i każdy znajdziecie coś ciekawego i smacznego na obiad.
Proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach po przygotowaniu dania.
Składniki
1 kg łopatki wieprzowej
2 szklanki bulionu mięsnego
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki wina wytrawnego
5 łyżek sosu sojowego
1 łyżeczka imbiru
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki oleju
sól
pieprz
Mięso umyć, osuszyć. W rondlu rozgrzać olej i zrumienić mięso z każdej strony.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i chwilę smażyć z mięsem. Całość zalać bulionem, dodać imbir, sos sojowy i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny.
Po tym czasie mięso wyjąć do naczynia żaroodpornego zalać do połowy wrzącą wodą , dodać kostkę rosołową i piec pod przykryciem w piekarniku przez 1 godzinę.
Sos zagęścić mąką kukurydzianą wymieszaną w małej ilości wody. Wlać do sosu i zagotować. Dodać wino. Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem.
Mięso wyjąć pokroić na plastry i polać sosem.
wieprzowina po kantońsku
poniedziałek, 15 października 2018
Sernik dyniowy
Sernik dyniowy zawsze kojarzy mi się z jesienią. Jego piękny kolor i smak zachęcają do upieczenia.
Poniżej podałam Wam również jak przygotować puree z pieczonej dyni. Można je wykorzystać do ciast, pierogów, klusek, zupy itp.
Ja przygotowuję zawsze więcej i przechowuję w słoiku w lodówce.
Na blogu znajdziecie również inne ciasta z dynią, pierogi z dynią i inne smakowitości .
Teraz zapraszam na wspaniały sernik i życzę smacznego.
Ciasto
300 g mąki pszennej
100 g masła
3 łyzki cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
Na stolnicę wsypać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, wbić jajko, dodać śmietanę i zimne pokrojone w kostkę masło.
Wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.
Po tym czasie wyłożyć ciasto na dno tortownicy o średnicy 24cm.
Masa serowa
350 g puree z dyni
1 kg sera wiaderkowego
1 szklanka cukru pudru
1 budyń waniliowy
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Lukier
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki ciepłej wody
Wszystkie składniki utrzeć
Jak przygotować puree z dyni
Dynię podzielić na mniejsze kawałki wraz ze skórą. Włożyć do naczynia żaroodpornego , nakryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C około 1 godziny lub dłużej, zależy od wielkości naszych kawałków dyni.
Można sprawdzić czy dynia już upieczona, wkładając wykałaczkę w miąższ. Musi wejść jak w masełko.
Dynię studzimy, obieramy ze skóry, odciskamy wodę i blendujemy na gładko.
Ser zmiksować z cukrem pudrem i z puree z dyni. Dodać jajka i ponownie zmiksować. Wsypać budyń, mąkę ziemniaczaną i zmiksować do połączenia składników.
Masę serową wlać na ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1 godzinę.
Wyłączyć piekarnik i zostawić do wystudzenia w piekarniku.
Po wyjęciu polukrować.
Poniżej podałam Wam również jak przygotować puree z pieczonej dyni. Można je wykorzystać do ciast, pierogów, klusek, zupy itp.
Ja przygotowuję zawsze więcej i przechowuję w słoiku w lodówce.
Na blogu znajdziecie również inne ciasta z dynią, pierogi z dynią i inne smakowitości .
Teraz zapraszam na wspaniały sernik i życzę smacznego.
Ciasto
300 g mąki pszennej
100 g masła
3 łyzki cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
Na stolnicę wsypać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, wbić jajko, dodać śmietanę i zimne pokrojone w kostkę masło.
Wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.
Po tym czasie wyłożyć ciasto na dno tortownicy o średnicy 24cm.
Masa serowa
350 g puree z dyni
1 kg sera wiaderkowego
1 szklanka cukru pudru
1 budyń waniliowy
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Lukier
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki ciepłej wody
Wszystkie składniki utrzeć
Jak przygotować puree z dyni
Dynię podzielić na mniejsze kawałki wraz ze skórą. Włożyć do naczynia żaroodpornego , nakryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C około 1 godziny lub dłużej, zależy od wielkości naszych kawałków dyni.
Można sprawdzić czy dynia już upieczona, wkładając wykałaczkę w miąższ. Musi wejść jak w masełko.
Dynię studzimy, obieramy ze skóry, odciskamy wodę i blendujemy na gładko.
Ser zmiksować z cukrem pudrem i z puree z dyni. Dodać jajka i ponownie zmiksować. Wsypać budyń, mąkę ziemniaczaną i zmiksować do połączenia składników.
Masę serową wlać na ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1 godzinę.
Wyłączyć piekarnik i zostawić do wystudzenia w piekarniku.
Po wyjęciu polukrować.
wtorek, 2 października 2018
Wołowina w sosie
Miękka, delikatna i rozpływająca się w ustach wołowina z sosem. Podałam z kaszą bulgur, ale możecie zaserwować także z kluskami, makaronem, ziemniakami, kaszą , pieczywem itp.
Uwielbiam takie obiady i również Wam polecam.
Więcej przepisów na dania mięsne nie tylko z wołowiny, ale i wieprzowiny, drobiu, dziczyzny, jagnięciny znajdziecie w zakładce MIĘSA.
Jeżeli przygotujecie danie z mojego bloga podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję.
500 g wołowiny bez kości (miałam ligawę)
2 łyżki masła klarowanego
3 szklanki wody
2 średnie cebule
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej
sól
pieprz
Mięso pokroić w plastry o grubości 0,5cm. Mięso oprószyć pieprzem.
W rondlu rozgrzać masło i zrumienić z dwóch stron mięso, a następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażyć
Całość zalać wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól, sos sojowy i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.
Po tym czasie skrobia rozpuścić w małej ilości wody i wlać do sosu, mieszając. Zagotować. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Uwielbiam takie obiady i również Wam polecam.
Więcej przepisów na dania mięsne nie tylko z wołowiny, ale i wieprzowiny, drobiu, dziczyzny, jagnięciny znajdziecie w zakładce MIĘSA.
Jeżeli przygotujecie danie z mojego bloga podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję.
500 g wołowiny bez kości (miałam ligawę)
2 łyżki masła klarowanego
3 szklanki wody
2 średnie cebule
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej
sól
pieprz
Mięso pokroić w plastry o grubości 0,5cm. Mięso oprószyć pieprzem.
W rondlu rozgrzać masło i zrumienić z dwóch stron mięso, a następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażyć
Całość zalać wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól, sos sojowy i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.
Po tym czasie skrobia rozpuścić w małej ilości wody i wlać do sosu, mieszając. Zagotować. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
wołowina w sosie