wtorek, 30 października 2018

Naleśniki z warzywami i ryżem

Naleśniki z warzywami  i ryżem zapiekane z serem. Całość polana ketchupem lub innym Waszym ulubionym sosem.
Danie smaczne i syte. Więcej pomysłów na naleśniki znajdziecie na moim blogu. Podane na słodko, z owocami, serem , z mięsem, zapiekane  inne.
Jeśli już przygotowałeś danie z mojego przepisu proszę podziel się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję.
Zapraszam po przepis i życzę smacznego




Naleśniki
1 szklanka mleka
2 duże jajka
1 szklanka mąki
1/2 szklanki wody gazowanej
2 łyżki oleju
szczypta soli

Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.
Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło"
Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni.
Smażyć z dwóch stron.

Farsz
1 mieszanka mrożona "Warzywa na patelnię"
1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżki masła klarowanego
1 cebula
100 g ryżu
sól
pieprz
słodka papryka
szczypta ostrej papryki
3 łyżki startego sera grana padano

Ryż ugotować.
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę.
Dodać warzywa mrożone i smazyć do miękkości.Wlać pomidory, dodać ugotowany ryż.
Doprawić solą, pieprzem, paprykami. Sos musi lekko odparować.
Farsz zawijać w naleśnikach i układać w naczyniu do zapiekania.
Posypać serem i zapiec w piekarniku nagrzanym d 180 stopni C przez około 15 min.
Przed podaniem polać ketchupem.



1 komentarz: