niedziela, 31 lipca 2016

Bakłażan faszerowany

Bakłażan faszerowany gościł dzisiaj na moim stole. Podałam go z sosem paprykowym, ale również możecie wybrać swój ulubiony sos lub ketchup. Bardzo lubimy w domu wszelkie warzywa zapiekane. Bakłażany, kalarepy, cebulę czy cukinię. Wszystkie przepisy na te faszerowane warzywka znajdziecie tutaj.
Może skusicie się na takie danie?
Polecam!


Składniki:
2 średnie bakłażany
500 g mięsa mielonego
100 g żółtego sera
150 g pieczarek
1 szklanka kuskusa
1 cebula
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
sól
pieprz
natka pietruszki


Wykonanie:

Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać mięso mielone  i podsmażyć na lekko rumiany kolor, mieszając od czasu do czasu.Doprawić solą, pieprzem, paprykami.
Pieczarki pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Doprawić solą i pieprzem.
Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Wszystko razem wymieszać z pieczarkami i mięsem. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
Bakłażana przeciąć wzdłuż i  ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 10 minut.
Wyjąć i ostudzić.
Z każdej połówki łyżeczką wydrążyć miąższ , tworząc łódeczki, tak aby boki miały około 1 cm grubości.
Każdą łódeczkę z bakłażana wyłożyć w środku plastrami sera.
Na wierzch wyłożyć mięso i piec w piekarniku nagrzanym  do 200 stopni C około 20 minut.
Podawać gorące posypane natką pietruszki i polane ulubionym sosem

bakłażan faszerowany



sobota, 30 lipca 2016

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ciasto drożdżowe, a jeszcze bardziej zapach pieczonego ciasta.
Tym razem upiekłam ze śliwkami. Do tego szklanka mleka lub kakao i jesteśmy "w niebie".
Ciasto wyszło puszyste, delikatne i bardzo smaczne. Jeśli macie ochotę wypróbować to polecam.
Mamy teraz sezon na śliwki i warto upiec klasyczne drożdżowe ciasto.


Składniki

550 g  mąki pszennej
8 łyżek cukru
50 g świeżych drożdży
250 ml ciepłego mleka
4 żółtka
1/4 łyżeczki soli
150 g masła

około 1 kg śliwek


Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, mleko roztrzepane z jajkami. roztopione i ostudzone masło i wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrobić drewnianą łyżką, do momentu aż będzie od niej odchodzić, a następnie wyrobić ręcznie. W razie potrzeby podsypać łyżką mąki.
Odstawić do wyrośnięcia.
Blachę 24x24  cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto i ułożyć na nim połówki śliwek lekko wciskając. Śliwki układać skórką do dołu i do każdej wsypać odrobinę cukru. Poczekać aż ciasto ponownie wyrośnie.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50 minut.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

piątek, 29 lipca 2016

Fasolka szparagowa zapiekana z mięsem

Bardzo lubię fasolkę szparagową pod każdą postacią. Dzisiaj zrobiłam zapiekaną z mięsem mielonym.
Była bardzo smaczna i jeżeli takiej nie próbowaliście to szczerze polecam.
Na blogu znajdziecie również inne sposoby przygotowania tego warzywa. Klasyczna fasolka z bułką tartą. lub fasolka w pomidorach 


Składniki

700 g fasolki szparagowej
500 g mięsa mielonego
1 cebula
100 g sera żółtego
1 łyzka masła klarowanego
sól
pieprz
ostra papryka

Fasolkę ugotować w posolonej wodzie.
Masło rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać mięso i podsmażyć. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
Fasolkę wymieszać z mięsem i włożyć do naczynia do zapiekania.
Ser zetrzeć na tarce i posypać fasolkę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż ser się rozpuści.

fasolka szparagowa zapiekana z mięsem

środa, 27 lipca 2016

Lody bananowe

Szybkie, smaczne i naturalne lody z bananów.
Podpatrzyłam ten sposób będąc u córki i próbując tego pysznego deseru. Okazały się rewelacyjne w smaku i postanowiłam wypróbować zrobić sama. Od tego momentu w lodówce mrożą się stale banany i mogę w każdej chwili zrobić lody bez chemii i bez cukru. Na obecne upały idealne.
Polecam.
Źródło projektujemyzdrowie.pl

Składniki

2 banany
1 łyżeczka kakao


Banany razem ze skórką zamrozić w lodówce.
Po czym wyjąć i odczekać około 5 minut, zdjąć skórę i zblendować dokładnie banany. Dodać kakao i wymieszać.
Nałożyć do pucharków i lody gotowe.



wtorek, 26 lipca 2016

Kalafior zapiekany w sosie musztardowym

Kalafiora najbardziej lubię takiego zapiekanego z serem. Na moim blogu znajdziecie już kilka propozycji przygotowania tego wspaniałego kwiatka. Polecam Wam kalafiora zapiekanego z pomidorami lub z serem.
Wspaniały dodatek do obiadu lub samodzielne syte danie. Obecnie na straganach można kupić wspaniałe dorodne kalafiory. Może i Wy się skusicie na takie danie.

Składniki
1 średni kalafior
400 g śmietany (dałam 18%)
2 łyżeczki czubate musztardy sarepskiej
sól
pieprz
1 łyżka natki pietruszki
2 łyżki startego sera żółtego
2 łyżki startego sera grana padano

Kalafiora podzielić na różyczki i  ugotować w posolonej wodzie, ale na półtwardo.
Odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Śmietanę wymieszać z musztardą, solą i pieprzem.  Polać kalafiora, a następnie posypać wymieszanymi serami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż zapiekanka się zarumieni.

kalafior zapiekany w sosie musztardowym


niedziela, 24 lipca 2016

Gulasz z pieczarkami i papryką

Gulasz z pieczarkami i papryką to moja propozycja na smaczny obiad. Podawać można go z ziemniakami, ryżem, kaszą lub kluskami. Ze wszystkim smakuje. Ja przygotowałam z karkówki, ale również można ugotować z łopatki czy szynki.
Przepis na tradycyjny gulasz wieprzowy znajdziecie tutaj. Polecam Wam również gulasz z kurczaka po węgiersku


Składniki

70 dag karkówki wieprzowej
2 łyżki masła klarowanego
250 g pieczarek
1 czerwona papryka
1 zółta papryka
2,5 szklanki gorącej wody
1 duża  cebula
1 liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz, papryka słodka,papryka ostra

Wykonanie:

Mięso pokroić w kostkę 3x3cm.
Sól,pieprz,paprykę słodką,paprykę ostrą wymieszać w miseczce.
Posypać mieszanką mięso, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 1h.
W rondlu rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać mięso i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiany kolor, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło.
Zalać całość gorącą wodą, dodać troszkę soli, pieprzu liść laurowy, ziele angielskie, pokrojone w plastry pieczarki oraz paprykę i dusić pod przykryciem około 1h na małym ogniu.
Od czasu do czasu pomieszać i w razie potrzeby uzupełnić brakującą wodę.
Kiedy mięso będzie już miękkie dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie.
Doprowadzić do wrzenia. Sos powinien być gęsty.

gulasz z pieczarkami i papryką

sobota, 23 lipca 2016

Halibut smażony

Halibut to przepyszna ryba, ale do tych tanich to ona nie należy. Jednak od czasu do czasu warto spróbować. Bardzo lubię ryby, ale ostatnio przygotowuję ich mniej, a szkoda.
Tak wspaniałą w smaku rybę zrobiłam w najprostszy sposób, aby nie psuć jej smaku.
Jeśli macie ochotę na inne moje przepisy z rybami to zapraszam tutaj


Składniki

700 g ryby halibut
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki mąki
sól
pieprz
masło klarowane do smażenia

Rybę skropić z dwóch stron sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, a następnie każdy kawałek obtoczyć w mące.
Smażyć na rumiano na rozgrzanym maśle klarowanym.

Halibut smażony

piątek, 22 lipca 2016

Ciasto czekoladowe z kokosem

Ciasto czekoladowe z kokosem.  Jeśli jesteście miłośnikami koksu to polecam Wam właśnie to ciasto. Gruba warstwa masy kokosowej do tego czekoladowe ciasto i raj "w gębie".
Skorzystałam z przepisu s. Anastazji. I oczywiście się nie zawiodłam. Jeśli macie ochotę na inne moje ciasta to zapraszam tutaj  Znajdziecie tam wiele słodkości i pyszności.


Ciasto
350 g mąki pszennej
250 g cukru
250 g masła
12 łyżek mleka
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Masło, żółtka, cukier utrzeć na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość wsypać do ciasta i zmiksować dolewając mleko.
Białka ubić i delikatnie połączyć z ciastem.

Masa kokosowa
200 g wiórek kokosowych
200 g cukru
2 białka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z 1/2 cytryny
5 łyżek słodkiej śmietany

Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.

Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wlać połowę ciasta, a następnie masę kokosową i pozostałą część ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 45 minut.

Polewa
100 g czekolady
3 łyżki mleka
50 g masła

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło, mleko i wymieszać.
Polać wystudzone ciasto.

czekoladowe z kokosem

czwartek, 21 lipca 2016

Zapiekanka z kurczakiem pod beszamelem

Szybka zapiekanka makaronowa z gotowanym kurczakiem. Wykorzystałam kurczaka gotowanego w rosole i makaron, który pozostał z obiadu. Szybka w wykonaniu i jeszcze szybciej zniknęła.
Nic dziwnego skoro w domu jest sporo amatorów takich dań.
Inne pomysły na zapiekanki znajdziecie tutaj, a uzbierało się ich już bardzo dużo.

Składniki

300 g ugotowanego makaronu
gotowany kurczak (miałam udka i pierś z rosołu)
250 g pieczarek
1 duża cebula
2 łyżki masła klarowanego


Sos beszamelowy
250 ml mleka
2 łyżki masła
50 g mąki  pszennej
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

Sos
W małym garnku rozgrzać masło i wsypać mąkę stale szybko mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki.
W drugim garnuszku podgrzać mleko i stopniowo go wlewać do mąki. Stale dalej szybko mieszać, aby się nie przypalił sos.
Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dolać więcej mleka.
Doprawić solą, pieprzem i zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej.

Makaron ułożyć na dnie naczynia do zapiekania. Masło rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Posolić, popieprzyć i smażyć aż wyparuje woda.
Całość wyłożyć na makaron, a następnie pokrojonego drobno kurczaka.
Całość polać sosem beszamelowym i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C .
Po wyjęciu polać ketchupem.

zapiekanka z kurczakiem pod beszamelem

środa, 20 lipca 2016

Kurczak duszony w mleczku kokosowym

Dzisiaj mam coś dla Was z kuchni hinduskiej. Kurczak duszony w mleku kokosowym.
Niesamowicie aromatyczny, delikatny i bardzo smaczny. Jak wiecie duszą sztuki kulinarnej w Indiach są przyprawy, które wzbogacają smak, aromat i wygląd potraw. Jestem miłośniczką tej kuchni i dlatego na moim blogu można wyszukać sporo przepisów z kuchni hinduskiej. Głównie są to mięsa.


1 kurczak
1 puszka mleczka kokosowego
1/2 łyżeczki imbiru
4 ziarenka kardamonu
4 goździki
1 łyżeczka kolendry
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/4 łyżeczki pieprzu
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cynamonu
1 duża cebula
2 łyżki masła klarowanego
sól
kurkuma

Kurczaka podzielić na porcje i usunąć z niego skórę.
Sól wymieszać z kurkumą i natrzeć każdą porcję mięsa, a następnie odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
Kardamon,imbir,goździki, kolendrę, cynamon, czosnek, paprykę wymieszać, dolać 2 łyżki wody i wymieszać aż powstanie pasta.
Masło rozgrzać w dużym rondlu, zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać pastę i smażyć na małym ogniu około 2 minuty mieszając.
Włożyć do kawałki kurczaka i smażyć na małym ogniu lekko przyrumieniając z każdej strony. Wlać 1/2 szklanki wody wymieszaną z mleczkiem kokosowym i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.


kurczak duszony w mleczku kokosowym

wtorek, 19 lipca 2016

Frittata z serem i pomidorem

Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję na frittatę, czyli pieczony omlet. Takie zrobiłam pyszne śniadanie, które jest bardzo smaczne i sycące. Może i Wy skusicie się na takie zapiekane jajka. Nie tylko na śniadanie, ale i na kolację.
Możecie również dodac swoje ulubione dodatki.  Inną propozycję na frittatę znajdziecie tutaj , a inne dania z jajkami w roli głównej możecie zobaczyć tutaj


Składniki

6 jajek
4 łyżki mleka
1/2 zielonej papryki
2 łyżki startego zółtego sera
1 pomidor
kawałek sera typu włoskiego
sól
pieprz
słodka papryka
szczypiorek

Jajka roztrzepać z mlekiem. Doprawić solą, pieprzem i papryką i wymieszać z żółtym serem.
Do naczynia do zapiekania wlać masę jajeczną.
Na wierzch ułożyć paseczki pokrojonej zielonej papryki, pokrojony w plasterki ser i kawałki pomidora.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż całość się zetnie.
Posypać szczypiorkiem.

Frittata z serem i pomidorami

poniedziałek, 18 lipca 2016

Frittata z kiełbasą i papryką

To taka  forma pieczonego omletu. Frittata z kiełbasą i papryką. Idealna na śniadanie, kolację, a nawet obiad.
Bardzo lubię taki posiłek. Można go przygotować ze swoimi ulubionymi dodatkami. W najbliższym czasie pokażę Wam również wegetariańską wersję, która jest również bardzo smaczna i łatwa do przygotowania.
Naczynie w którym przygotowałam ma średnicę 24 cm.

Składniki

6 jajek
3 łyżki śmietany
1/2 zielonej papryki
2 kiełbasy śląskie
3 łyzki startego żółtego sera
1 cebula
1 łyżka masła klarowanego
sól
pieprz
słodka papryka
szczypiorek

Jajka roztrzepać ze śmietaną. Doprawić solą, pieprzem i papryką i wymieszać z żółtym serem.
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dołożyć kiełbasę pokrojoną w plasterki.
Do naczynia do zapiekania wlać masę jajeczną, włożyć podsmażoną kiełbasę z cebulą.
Na wierzch ułożyć paseczki pokrojonej zielonej papryki.
piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż całość się zetnie.
Posypać szczypiorkiem.

frittata z kiełbasą i papryką


niedziela, 17 lipca 2016

Marchewkowe kluski

Takie dzisiaj sobie zrobiłam kluski na obiad. Do tego dania można wykorzystać ziemniaki, które zostaną Wam z obiadu. Były bardzo smaczne. Można je podać polane masłem, albo tak jak jadły moje dzieci podsmażone na słodko. Jak przy większości tego typu dań wymagają trochę czasu na przygotowanie.
Może skusicie się na takie bezmięsne danie. Polane sosem i gulaszem będą smacznym daniem mięsnym.


Składniki
250 g twarogu dałam półtłusty
2 jajka
1kg ugotowanych ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5   szklanki mąki pszennej
4 średnie ugotowane marchewki
sól

masło klarowane

Wykonanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie, a następnie przecisnąć je przez praskę.
Marchewkę ugotowaną zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Ser przepuścić przez maszynkę.
Ser,marchewkę, ziemniaki, żółtka, sól mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną zagniatamy na stolnicy  na gładkie ciasto. Można podsypać lekko ciasto mąką, ale nie byt dużo, bo kluski będą zbyt twarde.
Z ciasta formujemy kluski wielkości orzecha włoskiego lub większe.
W garnku zagotować wodę,posolić.
Kluski wkładać do wrzątku i jak wypłyną na powierzchnię wody gotować 2-3  minuty, a następnie wyciągnąć je łyżką cedzakową.

Na patelni rozpuścić masło i lekko podsmażyć na nim kluski.

kluski z marchewką

piątek, 15 lipca 2016

Kostka alpejska

Bardzo popularne ciasto w internecie i tak bardzo mnie kusiło od dłuższego czasu, żeby spróbować jak smakuje. W końcu upiekłam i spróbowałam swoją wersję. Polecam Wam również. Koniecznie upieczcie.
Moja dobra rada. Bezy do ciasta muszą być kruche, a nie ciągnące się w środku. Dżem powinien być lekko kwaśny, aby przełamał słodycz masy. Ciasto smakuje najbardziej na drugi dzień.
Jeśli macie ochotę na inne moje ciasta to zapraszam tutaj




Biszkopt
6 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
3 łyzki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką.
Foremkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem, tylko dół blaszki.
Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka.

Masa kajmakowa
400 g masła
460 g kajmaku
300 g bezów
2 czubate łyżeczki kawy

Masło zmiksować na puszystą masę, a następnie dodawać stopniowo kajmak i miksować. Na koniec dodać kawę i pokruszone bezy. Wszystko wymieszać szpatułką.

Masa śmietanowa
800 ml śmietany kremówki 36%
3 łyżeczki żelatyny
cukier puder do smaku

Śmietanę  zmiksować z cukrem pudrem, ubijając na sztywno. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie i poczekać aż napęcznieje. Podgrzać w mikrofali lub w kąpieli wodnej, ale nie gotować.
Przestudzić i wlewać stopniowo do masy miksując.

Dodatkowo
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
80 g startej mlecznej czekolady

Składanie ciasta
biszkopt
dżem
masa kajmakowa
masa śmietanowa
starta czekolada



kostka alpejska



czwartek, 14 lipca 2016

Kurczak z papryką

Kurczak z papryką to szybkie i smaczne danie. Można podawać je z ryżem, kaszą, ziemniakami lub kluskami.
Jeśli macie ochotę to można sos zagęścić dodając odrobinę mąki. Dla urozmaicenia koloru można dodać jeszcze paprykę czerwoną. Ja miałam tylko żółtą i zieloną.
Jeśli nie macie pomysłu na szybki i smaczny obiad, to polecam.

Składniki

1 podwójna pierś z kurczaka
1 duża zielona papryka
3 żółte papryki
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 duża cebula
1 łyżka mąki
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki sosu sojowego
1,5 szklanki wody
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra

Pierś z kurczaka pokroić w paseczki. Oprószyć solą, pieprzem i mąką. Wszystko dokładnie wymieszać.
W rondlu rozgrzać masło i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Nie rumienić.  Dodać mięso i obsmażyć ze wszystkich stron aż mięso zrobi się białe. Papryki pokroić w paski i wrzucić do mięsa.
Podlać wodą, dodać sos sojowy  i dusić pod przykryciem około 12 minut. Na koniec dołożyć przecier pomidorowy i doprawić całość solą, pieprzem i paprykami. Zagotować.

kurczak z papryką


poniedziałek, 11 lipca 2016

Borek -tureckie danie

Ostatnio na naszych ekranach pojawia się dużo filmów i seriali tureckich. Bardzo mnie zainteresowało danie, które pojawia się dość często. Borek. Postanowiłam zrobić i podzielić się z Wami tym przepisem. Jest bardzo łatwy do zrobienia i bardzo smaczny. Będzie częściej gościł na moim stole. Danie bardzo syte. Ja zrobiłam na patelni, ale również można go upiec w piekarniku.
Dokonam tego następnym razem.


Składniki

4 płaty ciasta filo
500 g mięsa mielonego
4 średnie ugotowane ziemniaki
4 łyżki masła klarowanego
1 duża cebula
sól
pieprz

Do smarowania ciasta
1 jajko
4 łyżki mleka
70 g rozpuszczonego masła
Jajko rozbełtać z mlekiem i rozpuszczonym masłem.

Do rondla włożyć masło i rozgrzać, a następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dusić, ale żeby się nie zeszkliła. Dodać mięso mielone i mieszając dusić aż zbrązowieje.
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce.Dodać je do mięsa, doprawić solą, pieprzem i wymieszać.

Płat ciasta posmarować (miałam w formie prostokąta). Farsz nałożyć łyżeczką na 1 cm od brzegu wzdłuż brzegu i zwinąć rulon.
Ułożyć go na patelni o średnicy 28cm posmarowanej masłem. Ponownie posmarować płat ciasta, nałożyć farsz i ułożyć na patelni tworząc z wałeczków ślimaka.
Tak zapełnić całą patelnię.
Na bardzo małym ogniu dusić pod przykryciem, a kiedy będzie już rumiany obrócić całość na drugą stronę.
Przyłożyć duży talerz do borka i obrócić patelnię do góry, a następnie zsunąć ciasto ponownie na patelnię i w ten sposób dusimy go po drugiej stronie.





borek tureckie danie




niedziela, 10 lipca 2016

Zupa z ogórków małosolnych z ryżem

Zupa z ogórków małosolnych. Smakuje inaczej niż tradycyjna zupa z kiszonych ogórków, ale jest również smaczna. Koniecznie spróbujcie i przygotujcie na obiadek.
Moja rodzinka nie przepada zbytnio za zupami, ale od czasu do czasu gotuję. Na moim blogu znajdziecie również inne pomysły na zupy. Te tradycyjne jak rosołki, pomidorowe, ale również i takie z cykorii z omletem, czy inne . Wszystkie przepisy znajdziecie tutaj


4 skrzydełka z kurczaka
2 średnie marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
1 słoik litrowy ogórków małosolnych
100 g ryżu
200 ml kwaśnej śmietany
1 liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
sól
pieprz

Do garnka włożyć , skrzydełka z kurczaka  i zalać 3 litrami wody. Gotować  około 30 minut.
Marchewkę, pietruszkę, seler pokroić w drobną kostkę.
Do wywaru dodać starte i pokrojone warzywa, wsypać ryż oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw, a następnie dodać ogórki starte na tarce , sól, pieprz, majeranek i gotować około 7-8 minut .
Ja śmietanę dodaję już na talerzach.

zupa z ogórków małosolnych z ryżem

sobota, 9 lipca 2016

Malinowa fantazja

Wspaniałe ciasto z malinami. Biszkopt przełożony masą jogurtową, masą śmietanową i galaretką. W środku maliny. Możecie takie samo ciasto upiec również  z truskawkami.
Przygotowanie malinowej fantazji wymaga trochę pracy i czasu, ale smak powinien Wam to wynagrodzić.Polecam Wam również inne ciasto, które jest na moim blogu sernik na zimno z truskawkami


Biszkopt
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia .
Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką.
Foremkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem, tylko dół blaszki.
Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka.
Ciasto przekroić na dwa blaty.

Masa jogurtowa
600 g jogurtu naturalnego typu greckiego
5 łyżeczek żelatyny
cukier puder według własnego smaku

Jogurt zmiksować z cukrem pudrem, Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie i poczekać aż napęcznieje. Podgrzać w mikrofali lub w kąpieli wodnej, ale nie gotować.
Przestudzić i wlewać stopniowo do masy miksując.

Masa śmietanowa
600 ml śmietany kremówki 36%
3 łyżeczki żelatyny
cukier puder do smaku

Śmietanę  zmiksować z cukrem pudrem, ubijając na sztywno. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie i poczekać aż napęcznieje. Podgrzać w mikrofali lub w kąpieli wodnej, ale nie gotować.
Przestudzić i wlewać stopniowo do masy miksując

Dodatkowo
maliny
2 galaretki malinowe

Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu. Dałam mniejszą ilość wody. Na dwie galaretki trzy szklanki wody.

Polewa 
80 g czekolady mlecznej
80 g czekolady białej
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wierzch ciasta.

Składanie ciasta
biszkopt
masa jogurtowa
maliny
galaretka
biszkopt
masa śmietanowa
polewa czekoladowa



malinowa fantazja


piątek, 8 lipca 2016

Kemet

Rodzinna ocena, czyli co komu się podoba – subiektywnie opisujemy wrażenia z gry
Karol, czyli Tata – Oto czasy, gdy bogowie w walce o władzę nad Egiptem i życiodajnym Nilem wysyłali do boju wielkie armie i przyzywali z piasków mityczne bestie, by te wspomagały ich wojska w krwawych bitwach. A wielkie piramidy iskrzyły się od magii wzywanej przez kapłanów, tak potrzebnej do niszczących czarów i wysyłania wojsk na pole walki.

Pudełko gry Kemet jest opatrzone fantastyczną ilustracją przedstawiająca bitwę. Stanowi obietnicę strategicznej gry osadzonej w czasach starożytnych – mój ulubiony typ. Obietnicę zresztą spełnia, bo zmusza do wielu wyborów, decyzji. Osią gry jest wojna pomiędzy bogami, których ilustracje są umieszczone na planszach graczy. Gracze wcielają się w bogów Egiptu, którzy walczą tytanicznie o władzę nad Egiptem – stron/graczy może być w tym konflikcie od dwóch do pięciu.

W zależności od ilości graczy, mapa jest inna i dzięki temu daje równe szanse na początek każdemu graczowi, niezależnie czy rozgrywka jest dwu czy pięcioosobowa. Każdy gracz na początku posiada swoje miasto z dwiema lub trzema piramidami oraz dwoma armiami w pełnej sile, symbolizowanymi przez pięć figurek wojowników. Miasto służy nam nie tylko jako stolica, ale też jako miejsce rekrutacji armii i potworów oraz miejsce gdzie stoją piramidy. Gracz na początku decyduje czy chce zacząć z trzema piramidami na pierwszym poziomie czy też z dwoma, ale jedna z nich jest już na drugim poziomie. 

Piramidy w grze służą graczom na dwa sposoby:
·      -   umożliwiają zakup płytek mocy z usprawnieniami – biała piramida i białe płytki służą ekonomii; niebieska piramida i niebieskie płytki wzmacniają obronę; czerwona piramida i czerwone płytki wzmacniają zdolności ofensywne. Płytki to nie tylko usprawnienia czy wzmocnienia dla gracza, ale także możliwość wystawienia w mieście mitycznych bestii razem z jedną armią (bestie mogą poruszać się po mapie tylko razem z armią oraz raz wezwane pozostają w zasobach gracza do końca gry), czy też zdobycia punktów zwycięstwa (jak inaczej można je zdobyć napiszę dalej);
·       -  umożliwiają szybki ruch wojskami za pomocą magii do miejsc na mapie z obeliskami. Ten ruch - choć błyskawiczny - odpowiednio kosztuje w walucie gry, którymi są punkty modlitwy.

Gracz na początku otrzymuje planszę gracza, na której za pomocą okrągłych znaczników inicjuje swoje akcje (ich ilość jest ograniczona do pięciu). Za pomocą wspomnianych pięciu akcji gracz decyduje co robi w czasie gry: czy rekrutuje wojska, czy wykonuje ruch wojskiem, rozbudowuje piramidę, kupuje jedna płytkę mocy z wybranego koloru, czy też modli się aby uzyskać punkty modlitwy w celu wzmocnienia skarbca. Wspomniane znaczniki kładzie na narysowanej na planszy piramidzie. Warunkiem dodatkowym jest, aby po wykonaniu wszystkich swoich akcji, co najmniej jeden znacznik znajdował się na każdym z trzech poziomów piramidy (raz o tym zapomniałem i żona bezwzględnie to wykorzystała wygrywając partię). Na planszy gracza zaznaczamy również stan naszych finansów za pomocą znacznika na torze ilości punktów modlitwy. Maksymalnie jest ich jedenaście (miałem sytuację kiedy miałem więcej punktów modlitw).

Gra toczy się w kolejno następujących po sobie fazach dnia i nocy, które umożliwiają graczom przeprowadzanie różnych działań i zagrywanie różnych kart Boskiej Interwencji.

Gracze rozpoczynają grę w fazie dnia wykonując naprzemiennie swoich pięć akcji a po nich są przyznawane punkty zwycięstwa:
·         stałe (kwadratowe), np. za wygrane bitwy tylko jako atakujący lub posiadanie pod swoją kontrolą dwóch świątyń
·         tymczasowe, np. za kontrolę jednej świątyni, wybudowanie piramidy najwyższego czwartego poziomu czy też kontrolę takiej piramidy przeciwnika.
Oprócz tego gracz otrzymuje punkty modlitwy za kontrolę na koniec fazy dnia poszczególnych świątyń.
Wygrywa ten gracz, który na koniec fazy dnia ma 8 punktów zwycięstwa (bez względu na to, czy są one stałe czy tymczasowe), co oznacza, że wygrać można rzutem na taśmę w ostatnim ataku. W tej grze ma przewagę ten gracz, który ma ostatnią akcję, dlatego tak ważna jest kolejność.
Po fazie dnia następuje faza nocy, w czasie której każdy z graczy otrzymuje 2 punkty modlitwy i jedną losową kartę Boskiej Interwencji. Można teraz zagrywać karty Boskiej Interwencji (na których mamy wskazane że są zagrywane w fazie nocy) i zmienić kolejność graczy w fazie dnia (o kolejności decyduje ten gracz, który ma najmniej stałych punktów zwycięstwa - bardzo ważna zasada).
Najciekawsze są zasady rozstrzygania bitew i ruchu w Kemecie. Zacznę od tego co jest osią gry dla mnie, czyli ciekawego mechanizmu rozstrzygania bitew. Starcie między armiami graczy ma miejsce gdy w wyniku ruchu jednego gracza (atakującego, który po zwycięstwie w bitwie może zdobyć punkt zwycięstwa) jego armia wkroczy na pole planszy, na którym stoi armia innego gracza. Tego typu ruch jest zawsze przemyślany lub jest próbą zmiany losów w danej partii. Dlaczego każdy atak musi być przemyślany? Bo na jego wynik wpływa wiele czynników – wygrywa ten, kto ma większą siłę w starciu a przy remisie wygrywa obrońca (ale nie otrzymuje punktu zwycięstwa za tę bitwę). O sile danej armii decyduje suma następujących czynników:
·      -   siła samej armii, liczona jako ilość wojowników 1:1  (armia składająca się z pięciu wojowników ma siłę pięć)
·        - siła/wpływ mitycznej bestii towarzyszącej armii gracza, np. słoń plus jeden do siły albo wąż pustynny neutralizuje wpływ innych bestii
·       -  siła z karty Walki (gracz do każdej bitwy zagrywa jedną kartę Walki wybraną z dwóch ciągniętych z sześciu kart Walki (jakie otrzymał na początku)
·       -  siła pochodząca z zagranych przez gracza kart Boskiej Interwencji (można ich zagrać tyle, ile gracz ma odpowiednich) / wpływ (np. zabicie jednego wojownika we wrogie armii)
·         wpływ posiadanych przez gracza płytek mocy zwiększających siłę ataku/obrony

Jak widać trzeba cały czas w tej grze obserwować jakie płytki mocy mają inni gracze, jakie mają bestie oraz jakie dotąd zagrali karty Walki czy Boskiej Interwencji. Po rozstrzygnięciu walki są wprowadzane w życie straty w armiach wynikające z ilości kropli krwi na użytych kartach, bestiach czy płytkach mocy – każda kropla oznacza utratę jednego wojownika z armii i to bez względu na uprzedni wynik walki. Krople krwi neutralizują tarcze umieszczone na użytych kartach, bestiach czy płytkach mocy. Może okazać się, że po bitwie zarówno atakujący i jak obrońca stracą wielu wojowników. Gracz po bitwie może zdecydować się skorzystać z kolejnej ciekawej zasady gry, że po walce może wymienić pozostałych wojowników na punkty modlitwy w stosunku 1:1.

Równie ciekawy jest mechanizm ruchu, który może łączyć szybki ruch wynikający z teleportacji z piramidy do miejsca na planszy z obeliskiem (koszt dwa punkty modlitwy) z tradycyjnym ruchem oddziału o jeden obszar na planszy, nie wymagającym opłat w punktach modlitwy, ale modyfikowany 

dodatnio za zdolności z posiadanych płytek modlitwy (np. Boska Szybkość pozwala przemieścić o jedno dodatkowe pole czy towarzyszących armii bestii, które też zwykle dodają jeden do ilości ruchu).
Jak widać, każda partia gry to podejmowanie decyzji mających zachować balans pomiędzy rozwojem (czyli rozbudową piramid i kupowaniem płytek) a walką o miejsca punktowane (tj. świątynie czy sanktuarium bogów), czy też atakiem w celu zdobycia miasta i piramid przeciwników. Podejmowanie decyzji musi być szybkie dzięki naprzemienności akcji oraz jest również determinowane ilością akcji (bo jest ich zwykle pięć, choć są płytki mocy, które je zwiększają).
Rozszerzenie do gry Kemet: Ta-Seti
Dodatkowe zmiany na pewno wprowadza rozszerzenie do gry wydane przez firmę Rebel w postaci Kemet: Ta Seti, który oferuje urozmaicenie gry poprzez pięć dodatkowych zasad tj.:
·         Wprowadzenie kolejnego koloru piramidy i 16 odpowiadających jej płytek mocy
·         Nowej fazy Świtu
·         Zmian w mechanice droga do Ta-Seti
·         Dodatkowego warunku zwycięstwa w grze
·         Nowych kart Walki i kart Boskiej Interwencji

Na Plus:  

Klimat i jeszcze raz klimat – wspaniałe ilustracje   
                     
Niesamowicie szczegółowe figurki bestii   
                                  
Każda armia ma inne figurki wojowników   
      
Trójwymiarowe figurki piramid

 Piękna i świetnie zaplanowana mapa   

Agresywna gra przynosi punkty zwycięstwa

Wynik każdej bitwy to wypadkowa wielu czynników

Gra wymaga wielu decyzji i kalkulacji

Mimo wielu możliwości gra jest szybka
 
Na Minus:        
                                                                      
Czas przygotowania do gry 

Skomplikowanie zasad ruchu

Rozłożona gra wymaga dużo miejsca

Intensywna negatywna interakcja

Nie jest to gra familijna

Ps. Kiedy patrzę na trójwymiarowe piramidy na pięknej planszy Egiptu, na której stoją w gotowości armie poszczególnych graczy wsparte magicznymi bestiami (fantastyczne figurki) plus koło planszy leży kolorowa mozaika płytek, to aż chce się grać. Na każdej planszy gracza jest piękna ilustracja piramidy, na której zaznacza się poszczególne akcje a obok sylwetka jednego z Bogów Egiptu. Żadna gra moim zdaniem tak nie buduje klimatu gry samymi ilustracjami i mapą jak właśnie Kemet. Jest to jedna z nielicznych gier, która nagradza za agresywną grę – za aktywność a nie za bierne budowanie obrony.










                           

czwartek, 7 lipca 2016

Faszerowana papryka w sosie z serka mascarpone

Faszerowana papryka to alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Nie trzeba zawijać, ale napełniać papryki. Pyszne danie. Podałam je z sosem na bazie serka mascarpone i pomidorów. Koniecznie spróbujcie takiego sosu, bo jest rewelacyjny. Polecam go również do tradycyjnych gołąbków na które przepis znajdziecie tutaj.  Może i Wy skusicie się na taki obiad.


Składniki
10 szt  papryk zielonych lub czerwonych
500 g  mięsa mielonego
300 g ryżu
1 duża cebula
 1 łyżka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz

Sos
1 puszka pomidorów
1 szklanka bulionu
250 g serka mascarpone
sól
bazylia
pieprz

Wykonanie:

Papryki umyć i z każdej ściąć górę, a następnie usunąć gniazda nasienne.

Farsz
Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso mielone pokrojoną drobno cebulę i wymieszać.
 Doprawić solą majerankiem, papryką  i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać.
Masę mięsno-ryżową nakładać do papryki i lekko ubijać łyżką, aby mięso dokładnie wypełniło całość.
Faszerowane papryki ustawić w dużym rondlu i wlać do połowy papryk wodę.Dusić pod przykryciem około 1 godziny.

Pomidory z puszki zmiksować na gładko wraz z zalewą,, dodać bulion. Zagotować, a następnie wymieszać z serkiem mascarpone i ponownie zblendować doprawić solą, pieprzem , bazylią, i oregano. Zagotować.

Podawać gorące papryki wraz z sosem.


faszerowana papryka w sosie z serka mascarpone

środa, 6 lipca 2016

Sernik czekoladowy bez pieczenia

Dawno nie piekłam ciasta. Dzisiaj mam dla Was sernik czekoladowy bez pieczenia. Trzy rodzaje czekolady w jednym cieście. Jeśli jesteście miłośnikami czekoladowych słodkości to polecam Wam ten serniczek.
Przygotowanie jego nie wymaga wiele pracy, jedynie czas oczekiwania na zastygnięcie jest dość długi. U mnie do zdjęć nie zdążyła zastygnąć polewa, ale nie miałam czasu i zrobiłam takie jakie było.

Składniki
1 kg sera (dałam wiaderkowy)
200 ml śmietany kremówki 36%
200 g czekolady gorzkiej
200 g czekolady mlecznej
100 g czekolady białej
cukier puder do smaku
6 łyżeczek żelatyny

Spód
140 g herbatników
70 g masła

Herbatniki pokruszyć drobno i zblendować. Wymieszać z rozpuszczonym masłem . Ciastka powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć pokruszonymi ciastkami i ubić łyżką. Odstawić na chwilę do lodówki.
W tym czasie przygotować masę serową.
Ser zmiksować z cukrem pudrem, i ubitą śmietaną.  Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody i po napęcznieniu podgrzać w mikrofalówce lub w gorącej wodzie i zmiksować wraz z  masa serową, a następnie podzielić ser na trzy równe części.
Do jednej części dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę gorzką, zmiksować i wlać na herbatniki.
Do drugiej części dodać rozpuszczoną w kąpieli czekoladę mleczną, zmiksować i wlać na poprzednią warstwę sera.
Do trzeciej części dodać rozpuszczoną czekoladę białą, zmiksować i wlać na wierzch ciasta.
Odstawić do lodówki aż warstwy zastygną.

Polewa
100 g czekolady mlecznej
3 łyżki śmietany
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie wymieszać ze śmietaną.
Polać ciasto i najlepiej odstawić na całą noc do lodówki.

sernik czekoladowy bez pieczenia

wtorek, 5 lipca 2016

Udka z piekarnika

Moje ulubione mięso z kurczaka to udka. Dzisiaj przygotowałam pieczone w piekarniku w zalewie z sosu sojowego i miodu, a całość posypana rozmarynem. Było bardzo smaczne i zniknęło również bardzo szybko. Mięso podałam z pieczonymi ziemniakami i surówką z pora i pomidorów.
Inne przepisy na różne rodzaje mięs znajdziecie tutaj


Składniki
15 szt podudzi z kurczaka
5 łyżek sosu sojowego
3 łyżki miodu
1 łyżka rozmarynu
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
3 łyżki oleju
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku

Udka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Sos sojowy wymieszać z miodem i pieprzem. Do pojemnika przełożyć udka i zalać zalewą miodową.
Obtoczyć dokładnie mięso z każdej strony i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Odstawić do lodówki na 2 godziny
Cebulę pokroić na ósemki, czosnek pokroić i rozłożyć wszystko między mięsem. Całość polać olejem posypać rozmarynem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut, a następnie wlać 1/4 szklanki wody i piec ponownie około 1 godziny. w razie potrzeby uzupełnić wodę.








sobota, 2 lipca 2016

Ziemniaki zapiekane z rybą

Zapiekanki to według mnie najszybsze i najsmaczniejsze danie. Można je przygotowywać na różne sposoby. dzisiaj mam dla Was ziemniaki zapiekane z rybą. Ryba może być dowolna, ale bez ości w formie filetu.
Moja wnusia, która nie jest miłośniczką ryb, zjadła ze smakiem.
Może skusicie się na taki obiadek. Jednak nie przy takich upałach, ale w chłodniejsze dni, kiedy można odpalić piekarnik.


Składniki
700 g ryby (filet)
5-6 średnich ziemniaków
1 cebula
1 duży pomidor
przyprawa do ryb
200 ml śmietany (dałam 18%)
sól
pieprz

Ziemniaki ugotować na półmiękko, a następnie pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm i ułożyć je w naczyniu do zapiekania. Rybę oprószyć przyprawą do ryb, pokroić w kawałki i układać pomiędzy plasterkami ziemniaków.Cebulę i pomidory pokroić w półplasterki. Pomidory ułożyć po bokach zapiekanki , a cebulę pomiędzy ziemniakami. Śmietanę doprawić solą i pieprzem. Wlać na zapiekankę.
Piec w 200 stopniach C około 40 minut.

ziemniaki zapiekane z rybą

piątek, 1 lipca 2016

Pasta rybna z żółtym serem

Idealna pasta do chleba z wędzonej ryby i dodatkiem żółtego sera. Bardzo lubimy takie pasty, które można urozmaicać różnymi dodatkami i za każdym razem mamy inny nowy smak. Majonez można zamienić na jogurt naturalny, dzięki czemu pasta będzie mniej kaloryczna.
Jeśli macie ochotę na inne smarowidła to zapraszam tutaj, gdzie podane jest kilka pomysłów na pyszne kanapki.

Składniki
1 wędzona makrela
100 g startego żółtego sera
1/2 pęczka szczypiorku
2 łyżki majonezu
sól
pieprz

Z makreli usunąć ości i ugnieść widelcem.
Wymieszać z pozostałymi składnikami.

pasta rybna z żółtym serem