Moja rodzinka nie przepada zbytnio za zupami, ale od czasu do czasu gotuję. Na moim blogu znajdziecie również inne pomysły na zupy. Te tradycyjne jak rosołki, pomidorowe, ale również i takie z cykorii z omletem, czy inne . Wszystkie przepisy znajdziecie tutaj
4 skrzydełka z kurczaka
2 średnie marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
1 słoik litrowy ogórków małosolnych
100 g ryżu
200 ml kwaśnej śmietany
1 liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
sól
pieprz
Do garnka włożyć , skrzydełka z kurczaka i zalać 3 litrami wody. Gotować około 30 minut.
Marchewkę, pietruszkę, seler pokroić w drobną kostkę.
Do wywaru dodać starte i pokrojone warzywa, wsypać ryż oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw, a następnie dodać ogórki starte na tarce , sól, pieprz, majeranek i gotować około 7-8 minut .
Ja śmietanę dodaję już na talerzach.
zupa z ogórków małosolnych z ryżem
niezbyt lubię zupy ogórkowe-ale pokażę mamie przepis:)
OdpowiedzUsuńNie widziałam, ani nie robiłam takie zupki. Super przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ogórki małosolne.
Moja mama robi zupę z ogórków małosolnych i przyznaję, że choć za zupami nie przepadam to jednak tą zjadam bardzo chętnie :)
OdpowiedzUsuńRobię wywar /duży gar/ np.nóżek wieprzowych i każdego dnia z części robię zupę. Przepis fajny wykorzystam.
OdpowiedzUsuń