Dokonam tego następnym razem.
Składniki
4 płaty ciasta filo
500 g mięsa mielonego
4 średnie ugotowane ziemniaki
4 łyżki masła klarowanego
1 duża cebula
sól
pieprz
Do smarowania ciasta
1 jajko
4 łyżki mleka
70 g rozpuszczonego masła
Jajko rozbełtać z mlekiem i rozpuszczonym masłem.
Do rondla włożyć masło i rozgrzać, a następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dusić, ale żeby się nie zeszkliła. Dodać mięso mielone i mieszając dusić aż zbrązowieje.
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce.Dodać je do mięsa, doprawić solą, pieprzem i wymieszać.
Płat ciasta posmarować (miałam w formie prostokąta). Farsz nałożyć łyżeczką na 1 cm od brzegu wzdłuż brzegu i zwinąć rulon.
Ułożyć go na patelni o średnicy 28cm posmarowanej masłem. Ponownie posmarować płat ciasta, nałożyć farsz i ułożyć na patelni tworząc z wałeczków ślimaka.
Tak zapełnić całą patelnię.
Na bardzo małym ogniu dusić pod przykryciem, a kiedy będzie już rumiany obrócić całość na drugą stronę.
Przyłożyć duży talerz do borka i obrócić patelnię do góry, a następnie zsunąć ciasto ponownie na patelnię i w ten sposób dusimy go po drugiej stronie.
borek tureckie danie
a nie znałam tej potrawy:)
OdpowiedzUsuńlubię <3
OdpowiedzUsuńGdzie kupujesz ciasto filo ? Ja poluję na nie od kilku lat i nie mogę nigdzie dostać :{
OdpowiedzUsuńCiasto filo można kupić w hipermarketach i w sklepie kuchnie świata
UsuńNie oglądam ich, ale zrobiłaś fanatyczne danie. Bardzo zaciekawiły mnie te filmy, z których można się dowiedzieć nawet o potrawach. Świetnie!
OdpowiedzUsuńChoć w Turcji byłam w zeszłe wakacje - nie miałam niestety okazji, aby zakosztować tego specjału. Żałuję - wygląda na super smaczne . Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńDanie wygląda bardzo smakowicie i ciekawie się zapowiada. Największy problem to jednak to ciasto. Jeszcze nigdy nie spotkałam go w żadnym sklepie :/
OdpowiedzUsuńCiasto filo dla mnie nowość, "kupuję" przepis.
OdpowiedzUsuń