Możecie wykorzystać do tej zapiekanki dowolną rybę (filet). Ja miałam dorsza, ale może być panga,miruna....
Jeżeli macie ochotę na inną rybę z piekarnika to polecam również rybę po genueńsku lub rybę zapiekaną z jajkami .
Składniki
700 g fileta z dorsza
3 średnie marchewki
1 pietruszka
1 por
1 mała czerwona papryka
2 łodygi selera naciowego
200 ml śmietany
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki masła klarowanego
sol
pieprz
słodka papryka
Rybę podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 1/2 godziny w chłodne miejsce.
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić warzywa pokrojone w kostkę. (bez papryki) Doprawić solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym wyłożyć na dnie zeszklone warzywa, a na nich ułożyć kawałki ryby lekko wciskając w warzywa.
Śmietanę wymieszać z natką pietruszki, solą, pieprzem, papryką i wlać na rybę. Na wierchu posypać pokrojoną w kostkę papryką
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ryba powinna się lekko przyrumienić.
ryba zapiekana z warzywami
Ale pysznie podana:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taka rybkę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryby pod każdą postacią, ta wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńCudowne danie :>
OdpowiedzUsuńChyba od listopada nie jadłam ryby :D
OdpowiedzUsuńRybka :) uwielbiam. Kiedyś jadałam głównie w piątki, obecnie jadam częściej. Ryby bardzo lubię. Zapiekane jem rzadko, częściej smażone lub wędzone. Ale poznałabym te smaki z chęcią. Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńTaka rybka z warzywami to jest coś :) mniam aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńSmakowita :) CHętnie bym jej spróbowała :)
OdpowiedzUsuńpyszny sposób na rybkę z piekarnika :)
OdpowiedzUsuńPrzywożą mi prosto z wybrzeża świeżego dorsza pod dostatkiem, że nie wiem czasem co z niego robić. To będzie smaczny dorsz
OdpowiedzUsuńZdrowo i kolorowo, taka ryba to zawsze dobry pomysł na obiad.
OdpowiedzUsuńJak długo pieklas w piekarniku i na funkcji góra dół czy termoobiegu?
OdpowiedzUsuńPiekłam z termoobiegiem do momentu aż ryba się lekko zarumieniła i nie była surowa
Usuńbardzo smaczna rybka u mnie miruna;) robie po raz drugi dzisiaj wersja z brokulem, a do smietany nutka startego zoltego sera pychaa
OdpowiedzUsuńMiruna to bardzo smaczna rybka. Pozdrawiam :)
UsuńŚmietana słodka czy kwaśna?
OdpowiedzUsuń