piątek, 11 marca 2016

Ryba zapiekana z warzywami

Ostatnio jem zbyt mało ryb. Czas nadrobić zaległości. Lubię rybę panierowaną, ale dla urozmaicenia zrobiłam rybę zapiekaną z warzywami. Takie szybkie, ale bardzo smaczne danie z piekarnika .
Możecie wykorzystać do tej zapiekanki dowolną rybę (filet). Ja miałam dorsza, ale może być panga,miruna....
Jeżeli macie ochotę na inną rybę z piekarnika to polecam również rybę po genueńsku lub rybę zapiekaną z jajkami .

Składniki
700 g fileta z dorsza
3 średnie marchewki
1 pietruszka
1 por
1 mała czerwona papryka
2 łodygi selera naciowego
200 ml śmietany
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki masła klarowanego
sol
pieprz
słodka papryka

Rybę podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 1/2 godziny w chłodne miejsce.
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić warzywa pokrojone w kostkę. (bez papryki) Doprawić solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym wyłożyć na dnie zeszklone warzywa, a na nich ułożyć kawałki ryby lekko wciskając w warzywa.
Śmietanę wymieszać z natką pietruszki, solą, pieprzem, papryką  i wlać na rybę. Na wierchu posypać pokrojoną w kostkę papryką
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ryba powinna się lekko przyrumienić.

ryba zapiekana z warzywami



17 komentarzy:

  1. Uwielbiam ryby pod każdą postacią, ta wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba od listopada nie jadłam ryby :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Rybka :) uwielbiam. Kiedyś jadałam głównie w piątki, obecnie jadam częściej. Ryby bardzo lubię. Zapiekane jem rzadko, częściej smażone lub wędzone. Ale poznałabym te smaki z chęcią. Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowicie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka rybka z warzywami to jest coś :) mniam aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowita :) CHętnie bym jej spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszny sposób na rybkę z piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przywożą mi prosto z wybrzeża świeżego dorsza pod dostatkiem, że nie wiem czasem co z niego robić. To będzie smaczny dorsz

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdrowo i kolorowo, taka ryba to zawsze dobry pomysł na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak długo pieklas w piekarniku i na funkcji góra dół czy termoobiegu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam z termoobiegiem do momentu aż ryba się lekko zarumieniła i nie była surowa

      Usuń
  11. bardzo smaczna rybka u mnie miruna;) robie po raz drugi dzisiaj wersja z brokulem, a do smietany nutka startego zoltego sera pychaa

    OdpowiedzUsuń