Ciasto przygotowuje się szybko i jest łatwe do zrobienia. Polecam Wam również jabłecznik na kruchym cieście, który znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTA oraz inne smaczne wypieki.
Jeśli przygotowaliście potrawy z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję.
Biszkopt
6 jajek rozm L
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
4 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier stale ubijając.
Następnie dodawać po jednym żółtku stale miksując.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wsypywać stopniowo do ubitych jajek mieszając delikatnie szpatułką.
Dno tortownicy 23x38 wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie wykładamy i nie smarujemy. Wlać ciasto do formy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 35-40 minut. Do tzw suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.
Jabłka
1,5 kg jabłek (najlepiej szarej renety)
5 łyżek cukru
1 galaretka cytrynowa
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach dodać cukier i smażyć w rondlu aż odparuje większość soku.
Zdjąć jabłka z palnika i wsypać galaretkę cytrynową. Dokładnie wymieszać.
Masa śmietanowa
800 g śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
cukier puder według własnego smaku
Smietanę ubić na sztywno wraz z cukrem. Dodać serek mascarpone i zmiksować do połączenia się składników.
Polewa
125 g masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżki wody
2 łyżki kakao
Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować. Przestudzić i zimną wlewać na ciasto.
Składanie ciasta
biszkopt
jabłka
masa śmietanowa
polewa
jabłkowa pokusa
mniam":)
OdpowiedzUsuńTakie ciastko bym zjadla apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuń