Szybka i smaczna zupa z czerwonej soczewicy. Dodatkiem do zupy jest seler konserwowy.
Można podawać ją z kleksem śmietany lub pieczywem czosnkowym.
Zupa jest gęsta, zawiesista i syta.
Mojej rodzince bardzo smakowała. Może i Wy skusicie się na taką miskę zupy.
Więcej przepisów w zakładce ZUPY na moim blogu.
Zapraszam.
2 średnie cebule
1,5 szklanki czerwonej soczewicy (połówek)
2 łyżki masła klarowanego
1 słoiczek selera konserwowego (340 g)
100 g przecieru pomidorowego
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyzki sosu sojowego
sól
pieprz
Do garnka wsypać opłukaną soczewicę, wlać 2,5 l wody i gotować do miękkości.
Po tym czasie dodać odcedzony na sicie seler i gotować chwilę.
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
Następnie dodać przecier, kurkumę, sól, pieprz, słodką paprykę, wędzoną paprykę i chwilę smażyć mieszając. Wszystko zalać jedną chochlą wody z zupy i wymieszać. Wlać do garnka z zupą i wymieszać. Dolać sos sojowy i w razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem. Zagotować i gotowe.
zupa z soczewicy z selerem konserwowym