sobota, 8 kwietnia 2017

Jajka w sosie chrzanowym na ciepło

Jajka w sosie chrzanowym na ciepło to idealne danie nie tylko na świąteczny stół.
Sos chrzanowy przygotowuję na dwa sposoby, jeden na ciepło, a drugi na zimno z jogurtu naturalnego, który również pojawi się wkrótce na blogu.
Polecam Wam również jajka po szkocku, które są łatwe do zrobienia, świetnie smakują i ładnie prezentują się na talerzu.


Składniki
7 jajek
50 g masła
2 płaskie łyżeczki mąki pszennej
2-3 łyżeczki chrzanu (według własnego smaku)
200 g śmietany 18%
1 szklanka bulionu warzywnego
sól
biały pieprz
koperek

Jajka ugotować na twardo i oskubać ze skorupek.
Na patelni rozgrzać masło i wsypać mąkę, wlać bulion i cały czas mieszając chwilę gotować.
Dodać śmietanę, sól, pieprz i chrzan. Wszystko razem zagotować mieszając.
Jajka ułożyć na półmisku i zalać gorącym sosem. Posypać posiekanym koperkiem.
Gdy sos jest zbyt gęsty dolać bulionu i wymieszać.

jajka w sosie chrzanowym na ciepło

3 komentarze:

  1. nie wiem czemu,u mnie to danie obiadowe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Konsumuję od trzech do pięciu jaj żółtek dziennie. Szczególnie na ciepło musi smakować pysznie. Kupić koperek. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń