poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Mazurek orzechowy S. Anastazji

Kolejny mój wypiek z przepisów S. Anastazji. Mazurek bardzo smaczny i udany.
Jeśli nie macie pomysłu na świąteczne ciasto to właśnie Wam polecam tego pysznego orzechowego mazurka.
Dekoracje można zrobić dowolną. Ja posypałam posypką cukrową.
Polecam również mazurka cytrynowego oraz mazurka chałwowego


Ciasto
200 g masła
200 g cukru
200 g mąki pszennej
8 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie ucierając dodawać po jednym żółtku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ciasta i wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie cześci i upiec dwa placki. Piec w temp 180 stopni C około  30-40 minut.

Masa orzechowa
3 jajka
250 g masła
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki orzechów mielonych

Jajka ubić z cukrem na parze. Masło utrzeć na pulchną masę i dodać ubitą pianę, orzechy i wszystko wymieszać.

Polewa
150 g cukru pudru
6 łyżeczek roztopionego masła
6 łyżeczek gorącej wody
6 łyżeczek kakao

Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać aż powstanie gładka polewa.

Dodatkowo
1 słoiczek powideł (dałam śliwkowe)

Składanie ciasta
Ciasto
Powidła
Masa orzechowa
Ciasto
Polewa

mazurek orzechowy s.Anastazji

7 komentarzy:

  1. Za mazurkami nie przepadam i w zasadzie nigdy ich nie piekę, ale ten wygląda świetnie:) no i te orzechy... ;) musiał być pyszny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten mazurek jest na ucieranym cieście i smakuje troszkę inaczej. Pycha

      Usuń
  2. Ok, biorę na święta. Tak dawno nie piekłem tylko jak z tymi orzechami mielić jak,a może nożem posiekać na drobne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Orzechy najlepiej zmielić lub bardzo drobno posiekać nożem

      Usuń
  3. Przegląd obrazków trochę małe jak dla mnie. Pozdrawiam Mała

    OdpowiedzUsuń