Jeśli nie macie pomysłu na świąteczne ciasto to właśnie Wam polecam tego pysznego orzechowego mazurka.
Dekoracje można zrobić dowolną. Ja posypałam posypką cukrową.
Polecam również mazurka cytrynowego oraz mazurka chałwowego
Ciasto
200 g masła
200 g cukru
200 g mąki pszennej
8 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie ucierając dodawać po jednym żółtku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ciasta i wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie cześci i upiec dwa placki. Piec w temp 180 stopni C około 30-40 minut.
Masa orzechowa
3 jajka
250 g masła
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki orzechów mielonych
Jajka ubić z cukrem na parze. Masło utrzeć na pulchną masę i dodać ubitą pianę, orzechy i wszystko wymieszać.
Polewa
150 g cukru pudru
6 łyżeczek roztopionego masła
6 łyżeczek gorącej wody
6 łyżeczek kakao
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać aż powstanie gładka polewa.
Dodatkowo
1 słoiczek powideł (dałam śliwkowe)
Składanie ciasta
Ciasto
Powidła
Masa orzechowa
Ciasto
Polewa
mazurek orzechowy s.Anastazji
wspaniały:)
OdpowiedzUsuńZa mazurkami nie przepadam i w zasadzie nigdy ich nie piekę, ale ten wygląda świetnie:) no i te orzechy... ;) musiał być pyszny
OdpowiedzUsuńTen mazurek jest na ucieranym cieście i smakuje troszkę inaczej. Pycha
UsuńOk, biorę na święta. Tak dawno nie piekłem tylko jak z tymi orzechami mielić jak,a może nożem posiekać na drobne.
OdpowiedzUsuńOrzechy najlepiej zmielić lub bardzo drobno posiekać nożem
UsuńPrzegląd obrazków trochę małe jak dla mnie. Pozdrawiam Mała
OdpowiedzUsuńNależy kliknąć na zdjęcie, a powiększy się.
Usuń