Strony

Kategorie

środa, 12 kwietnia 2017

Bananowa pokusa

Pewnie znacie ciasto Jamajka, które gości na moim blogu już od dłuższego czasu. Dzisiaj coś podobnego, ale zupełnie inne w smaku. Banany zatopione w kremie z kajmakiem, a wszystko na biszkoptowym spodzie.
Ciasto smakuje najbardziej na drugi dzień. Może skusicie się i upieczecie takie bananowe ciacho.
Więcej przepisów na słodkości znajdziecie w zakładce CIASTA

Ciasto
6 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, a pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką.
Foremkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem . Tylko dno, a boków blaszki nie smarować.
Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut do tzw suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty.

Krem
800 ml śmietany kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
300 g kajmaku

Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno. Dodać kajmak i ponownie zmiksować
Żelatynę rozpuścić w odrobinie zimnej wody i po napęcznieniu jej ogrzać w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Po wystudzeniu wlewać  do ubitej śmietany ciągle miksując.

Polewa
200 g mlecznej czekolady
6 łyżek mleka
1 łyżka masła
1 łyżeczka kakao

Czekoladę rozpuścić w miseczce na parze, dodać mleko, masło i kakao. Mieszać i ogrzewać do rozpuszczenia się składników. Przestudzić i polać ciasto

Dodatkowo
4-5 bananów
posypka cukrowa



Składanie ciasta
Ciasto
cieniutka warstwa kremu
banany przekrojone w poprzek i ułożone na całym cieście
krem
ciasto
polewa
posypka cukrowa

bananowa pokusa

5 komentarzy:

  1. wygląda na smaczne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękne ciasto. W tym roku na Wielkanoc mam tylko upiec "placki" tak dwa trzy. Zdecydowałem na tę pokusę. Tylko gdzie kupię ten kajmak. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kajmak można kupić w kazdym sklepie spożywczym lub zrobić z mleka skondensowanego słodzonego w puszce. Pozdrawiam cieplutko

      Usuń