poniedziałek, 5 października 2015

Ciasto Jamajka

Cały czas przymierzałam się do tego ciasta. Jednym z powodów upieczenia była prośba mojego synka, że marzy o cieście z owocami , galaretką i kremem. Na internecie pojawiają się różne wersje to i ja upiekłam swoją. Podoba mi się również nazwa ciasta JAMAJKA.
Jeśli macie ochotę na inne moje ciasta to zapraszam tutaj

Ciasto
4 jajka
1/2 szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką.
Foremkę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem . Tylko dno.
Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty.

Nasączenie
sok z cytryny
cukier
zaparzona herbata

Krem
600 ml śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny

Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i ponownie zmiksować
Żelatynę rozpuścić w odrobinie zimnej wody i po napęcznieniu jej ogrzać w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Po wystudzeniu wlewać  do ubitej śmietany ciągle miksując.

dodatkowo
2 galaretki cytrynowe
4-5 bananów
wiórki czekoladowe

Składanie ciasta
 1 blat ciasta nasączyć  i ułożyć na nim banany przecięte na pół wzdłuż.
Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody (dałam 800 ml wody zamiast 1 l )
Odstawić, aby lekko stężała i zalać banany.
Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia, a następnie nałożyć krem i przyłożyć drugim nasączonym blatem ciasta.
Wierzch posmarować kremem i posypać wiórkami czekolady.

ciasto jamajka




23 komentarze:

  1. Pracochłonne,ale bardzo efektowne;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne ciasto. Z pewnością jest pyszne i warto je przygotować :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno pyszne chociaż kaloryczne. Spróbuję zrobić co tam żałować kalorii gościom.

      Usuń
  3. O rany ale ciacho wspaniałe. Twórca tego ciacha musi być też niezłe "ciacho". tak poważnie sam osobiście stworzę to ciacho na urodziny jednego z moich dzieciaczków.

    OdpowiedzUsuń
  4. ulala.. z bananami! :)
    Ciekawi mnie smak, nie powiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie znałyśmy takiego ciacha. Wygląda rewelacyjnie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda i takie też chyba jest.Napewno rodzinie upieke szkoda ,że ja nie mogę dietka. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmm z bananami- musi być pysznie słodkie! A prezentuje się idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  8. czy zamiast zelatyny moga byc smietan fixy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto zrobione, pysznie smakuje, polecam każdemu kto się jeszcze waha, :)

      Usuń
    2. Cieszę się, że smakowało i pozdrawiam

      Usuń
  9. Upiekłam, zjadłam , pycha.

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam, zamierzam wyprobowac Jamajke ;)
    Mam pytanie odnosnie zelatyny- ile wody potrzeba do rozpuszczenia i jak dlugo ma peczniec? I to ogrzewanie w kuchence? Ile czasu?

    Z gory dziekuje za odpowiedzi. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na podaną ilość żelatyny wlać około 4 łyżek zimnej wody, wymieszać, tak aby napęczniała. Następnie ogrzać ją tak, aby ją nie zagotować, ale żeby była ciepła.

      Usuń
  11. Odpowiedzi
    1. Banany należy zalać galaretką i nie ściemnieją
      Pozdrawiam

      Usuń