poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Kaczka w pomarańczach

Dzisiaj kaczka w pomarańczach.
Kupiłam całą kaczkę i podzieliłam ją na części. Wycięłam pierś, którą właśnie zrobiłam. Udka i skrzydełka osobno, a cały korpus został przeznaczony na rosół.
Na moim blogu są już dwa przepisy na pierś z kaczki np kaczka na pieczonych  buraczkach (przepis) .
A teraz nowy sposób na pyszną kaczuszkę.

Składniki:
2 pojedyncze piersi z kaczki ze skórą
2 łyżki masła klarowanego
2 pomarańcze
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
1 łyżka masła
sól,pieprz
rozmaryn

 Piersi z kaczki przygotować nacinając skórę, tworząc kratkę.
Oprószyć solą,pieprzem z obu stron.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego  i ułożyć piersi kacze skórą do dołu. Smażyć na średnim ogniu 4 minuty, a następnie obrócić pierś i smażyć 2 minuty.
Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego  posypać rozmarynem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 15 minut.
W tym czasie na patelnię wsypać cukier, wlać wodę i czekać aż powstanie karmel.
Dodać łyżkę masła i dołożyć obrane i pokrojone w plasterki pomarańcze.
Mieszać , aby pomarańcza będzie cała pokryta karmelem.
Pierś wyciągnąć z piekarnika i poczekać, aby chwilę odpoczęła., a następnie kroić w skośne plastry. Ułożyć na półmisku i polać sosem.

kaczka w pomarańczach

Czekoladowa owsianka

Jak na niedzielę przystało, śniadanie musi być bardziej wymyślne. No to wymyśliłam hi hi :)
Czekoladowa owsianka z malinami. Powiem Wam, że szybko zniknęła z talerzy dzieci. Zresztą oni lubią wszystko co słodkie, czekoladowe, a jeszcze do tego maliny to już całkowita rozkosz podniebienia.


Składniki:
1/2 l mleka
1 szklanka płatków owsianych górskich
2 łyżki miodu lub cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki pokruszonej czekolady
maliny


Wykonanie:
Mleko wlać do garnka, wsypać płatki i gotować stale mieszając (lubią się przypalać) Kakao rozrobić z odrobiną ciepłego mleka i wlać do gotującej się owsianki.
Po ugotowaniu wymieszać z miodem i wlać do miseczek.
Posypać pokruszoną czekoladą i podawać z malinami

czekoladowa owsianka

niedziela, 30 sierpnia 2015

Zapiekane pomidory

Jak zawsze w sobotę byłam  na zakupach na swoim ulubionym bazarku, aby zaopatrzyć się w warzywa i owoce. Pomidorów na nim było całe mnóstwo. Zielone, czerwone, żółte, czarne,tygrysie jakie tylko można sobie wymarzyć. Ceny też fajne. Można szaleć w kuchni i szykować potrawy, wekować itp.
Dzisiaj zrobiłam pomidory faszerowane i zapiekane w piekarniku.
Smaczne to było.

Składniki
4 dojrzałe pomidory
1 szklanka ugotowanego ryżu
250 g pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła klarowanego
2 łyżki masła
1/2 szklanki startego żółtego sera
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz


Z pomidorów ściąć górną część i łyżeczką wydrążyć miąższ i pestki.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć cebulę posiekaną w drobną kostkę.
Dodać pieczarki i smażyć aż odparuje woda. Doprawić solą i pieprzem.
Usmażone pieczarki wymieszać z ugotowanym ryżem. Ponownie doprawić.
Farsz nałożyć do wydrążonych pomidorów, ubijając łyżeczką, aby dokładnie wypełnił pomidora.
Bułkę tartą ,  sól  i 2 łyżki masła ucieramy na gładko i nakładamy równe porcje na wierzch każdego pomidora a następnie posypujemy startym serem.
Sok oraz pestki, które zostały wydrążone z pomidorów zblendować dodać odrobinę wody i wlać na dno naczynia żaroodpornego, a następnie ułożyć faszerowane pomidory.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 15 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości pomidorów.
Podawać posypane natką pietruszki


Zapiekane pomidory








Pstrąg pieczony w piekarniku

Komu rybkę?
Pstrąg to jedna ze smaczniejszych ryb. Jednak moje chłopaki za rybami zbytnio nie przepadają , chyba, że jest to łosoś,. Jednak ja uwielbiam ryby pod każdą postacią. Przygotowanie tej ryby nie wymaga dużego nakładu pracy, robi się ją szybko, a efekt....sami musicie spróbować.
Można podać z frytkami, lub pieczywem.

Składniki:
4 świeże pstrągi
4 łyżeczki masła
2 łyżeczki posiekanego koperku
sok z cytryny
1 cytryna
sól
pieprz cytrynowy
oliwa

Pstrągi umyć, oprószyć solą i pieprzem z wierzchu i w środku ryby.
Skropić sokiem z cytryny. Do środka włożyć po łyżeczce masła wymieszanego z koperkiem. Na każdej rybie ułożyć plasterek cytryny.Tak przygotowane pstrągi ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Skropić je oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 20 -25 minut.

pstrąg pieczony w piekarniku

sobota, 29 sierpnia 2015

Surówka z kapusty pekińskiej z sosem curry

Szybka surówka do obiadu z kapusty pekińskiej. Spróbujcie jest pyszna. Idealnie pasuje do dań z drobiem czy polędwiczki wieprzowej. Połączenie brzoskwini , kapusty pekińskiej i sosu curry jest strzałem w dziesiątkę.
Zróbcie do tego pyszne mięsko np kurczaka w orzechowej panierce (przepis) , ziemniaczki i obiad gotowy.

Składniki:
1 średnia kapusta pekińska
1 puszka brzoskwiń
2-3 łyżki rodzynek lub żurawiny
2 łyżki śmietany
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka z czubkiem curry
1 płaska łyżeczka cukru
sól
pieprz

Kapustę posiekać drobno. Brzoskwinie odsączyć na sitku i pokroić w kostkę.
Rodzynki sparzyć we wrzącej wodzie.
Wszystko razem wymieszać.
Śmietanę połączyć z majonezem, dodać cukier, curry, sól i pieprz. Wszystko wymieszać i polać surówkę.


surówka z kapusty pekińskiej z sosem curry

Gofry domowe

Wyruszyłam dzisiaj po zeszyty i przybory szkolne dla moich chłopaków.
Zaczynamy klasę drugą szkoły podstawowej i klasę pierwszą gimnazjum. Nie o tym jednak miałam pisać.
Przechodząc obok budki z goframi.......... Ten zapach......
Wróciłam do domu i pierwszą rzecz jaką zrobiłam to gofry. Ku uciesze nie tylko mojej, ale i rodzinki.
Przepis prosty, gofry chrupiące i smaczne.

Składniki:
1,5 szklanki mleka
3 jajka
7 łyżek oleju
290 g mąki
2 łyżki czubate cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli

400 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku)
borówki lub inne owoce


Do miski wlać mleko, dodać jajka i cukier. Wszystko roztrzepać rózgą kuchenną.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej i sól i dokładnie ponownie wymieszać.
Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie (wszystko zależy od wielkości jajek, mąki) dodać odrobinę mąki.
Piec w dobrze nagrzanej gofrownicy i najlepiej w takiej o dużej mocy.

Śmietanę ubić wraz z cukrem pudrem. I podawać z goframi . Posypać owocami.


gofry domowe



piątek, 28 sierpnia 2015

Zapiekanka ziemniaczano- kalafiorowa

Obiad dzisiaj musiał być szybki, bo umawiając się do lekarza na daną godzinę, wiadomo, że poczekam pięć godzin dodatkowo. Zawsze tak samo. I nie jest to sporadyczny przypadek, ale bywam tam często i za każdym razem muszę odczekać na krzesełku minimum pięć godzin. Ma to jednak też swoje zalety, bo można nadrobić książkowe zaległości. Jednak obiad trzeba zrobić szybki, bo rodzinka głodna.

Składniki:
1 średni kalafior
6 średnich ziemniaków
3-4 pomidory
2 ząbki czosnku
2 szczypty gałki muszkatołowej
400 ml śmietany (dałam 18%)
szczypta ostrej papryki
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
6 plasterków sera żółtego
sól
pieprz

Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie ale tak żeby były lekko twarde.
Pokroić w plasterki i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Pomidory obrać ze skórki pokroić na mniejsze cząstki i rozłożyć na ziemniakach.
Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w posolonej  na półtwardo.
Rozłożyć na wierzch zapiekanki.
Śmietanę wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem,gałką muszkatołową, papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem.
Polać zapiekankę i ułożyć ser pokrojony w paseczki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut.

zapiekanka ziemniaczano-kalafiorowa

Deser jogurtowy z chia i melonem

Lekki deser jogurtowy z moimi ulubionymi nasionami chia.
Jest już na moim blogu kilka przepisów z udziałem tych nasion, ale ponieważ są zdrowe i smaczne wykorzystałam je ponownie. Deser może być również śniadaniem. Pychotka

Składniki:
3 łyżki nasion chia
400 ml jogurtu naturalnego
1 melon Galia
3 łyżki miodu lub cukier
1/2 szklanki malin

Nasiona wsypać do jogurtu, wymieszać i odstawić na całą noc do lodówki. Wyjąć, wymieszać z miodem i
włożyć go do pucharków.  Ułożyć warstwę malin, a następnie pokrojonego melona lub porobić kulki  specjalną łyżeczką.
Smacznego

deser jogurtowy z chia i melonem

czwartek, 27 sierpnia 2015

Langosz - węgierski placek

Dzisiaj coś z kuchni węgierskiej.-langosz. Jeśli próbowaliście to wiecie, że jest smaczny, jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować to polecam.
Podawać go można na kilka sposobów. Ze śmietaną i cukrem, z sosem czosnkowym, ze śmietaną i żółtym serem. Właśnie tak dzisiaj go przygotowałam. Uprzedzam, że jest bardzo sycący :)

Składniki:

Ciasto
1 szklanka letniego mleka
1 łyżeczka cukru
30 g świeżych drożdży
3 średnie ugotowane ziemniaki
400 g mąki pszennej
2 łyżki oleju
sól

Olej do głębokiego smażenia
1/2 szklanki startego sera
200 ml kwaśnej śmietany
pieprz


Drożdże pokruszyć do kubeczka, dodać cukier, 3 łyżki mleka i wszystko wymieszać. Nakryć kubeczek ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Do miski przesiać mąkę, dodać ziemniaki przeciśnięte przez praskę oraz pozostałe składniki wraz z  wyrośniętymi drożdżami i zagnieść ciasto.
Z ciasta uformować wałek i podzielić na 5 części . Z każdej uformować kulkę, spłaszczyć ją i poczekać aż wyrosną. U mnie trwało to około 20 minut.
Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej.
Każdą kulkę ciasta rozgnieść palcami na placek o grubości około 0,5 cm i ostrożnie włożyć na rozgrzany tłuszcz.
Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Po usmażeniu wyłożyć langosza na ręcznik papierowy.
Podawać gorący polany śmietaną i posypany startym serem. Po wierzchu posypać delikatnie pieprzem.

langosz-węgierski placek

Kasza manna z borówkami i kokosem

Smak z dzieciństwa, a zarazem moje wspomnienie.Ile ja się nagotowałam tej kaszy przy trójce dzieciaków.
Jak córka była malutka  nie było jeszcze takich wynalazków jak później, kiedy na świecie pojawiło się dwóch synów, błyskawiczne kaszki z mlekiem bez gotowania.  Teraz, kiedy dzieci są już większe gotuję kaszę z przyjemnością na śniadanie lub robię z niej deser (przepis)

Składniki:
2 szklanki mleka
4 łyżki kaszy manny
1 łyżka wiórek kokosowych
1/2 szklanki borówek
cukier do smaku lub miód

Kaszę mannę wymieszać wraz z mlekiem i gotować na wolnym ogniu stale mieszając. Kasza bardzo lubi się przypalać.
Kiedy będzie już gęsta odstawić z palnika i wsypać cukier oraz wiórki kokosowe.
Wymieszać  dokładnie.
Wlać na talerze i posypać borówkami.
Smacznego

kasza manna z borówkami i kokosem

środa, 26 sierpnia 2015

Ciasto Skubaniec (pleśniak)

Ciasto , które piekła moja mama, piekę ja i pewnie dalej będzie przechodziło z pokolenia na pokolenie.
Można je piec z różnymi owocami. Tym razem upiekłam ze śliwkami. Powiem Wam, że wyszło smacznie. Nie jest zbyt słodkie , kruche i  do herbatki czy kawy idealne.

Składniki:
Ciasto
500 g mąki  pszennej
5 żółtek
250 g masła
1/3 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki kwąsnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao do jednej części ciasta

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Uformować wałek i podzielić go na pół, a jedną połówkę jeszcze na pół. Mamy w ten sposób 3 części ciasta.
Do jednej mniejszej części dodać kakao i  zagnieść ciasto.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić około 1 godziny.


Warstwa owoców
1 kg śliwek
1/2 szklanki wody
1 płaska łyżka  mąki ziemniaczanej

Śliwki umyć, usunąć pestki. Włożyć do rondla i  podgrzać. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z wodą i wlać do śliwek. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Ściągnąć z gazu i przestudzić.

Beza
5 białek
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.
Kiedy piana jest już ubita dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.

Składanie ciasta:

Największą część ciasta wykładamy na dno blachy o wymiarach 23x38 cm, a następnie wykładamy śliwki.
Ciemne ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach na warstwę śliwek.
Wykładamy pianę i na nią ścieramy ciasto jasne.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50-60 minut



ciasto skubaniec





Wątróbka z jabłkiem i sosem śmietanowym

Jedni wątróbkę uwielbiają inni nie mogą na nią patrzeć. U mnie w domu jest podobnie.
W tej wersji w sosie smakowała wszystkim bez wyjątku.  Na moim blogu znajdziecie również gulasz z wątróbek indyczych. (przepis)
Dzisiaj wątróbka drobiowa z jabłkiem i sosem śmietanowym.  Nie jest to danie fotogeniczne, ale smaczne.
Polecam !

Składniki:
500 g wątróbki drobiowej
2 jabłka
1 cebula
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki mąki
200 ml śmietany (dałam 18%)
1/4 szklanki soku jabłkowego
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz

Wątróbkę oczyścić i opłukać.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i usmażyć 1 jabłko pokrojone w plastry bez gniazd nasiennych.
Usmażyć na rumiano z każdej strony i wyłożyć na talerz.
Na tym samym maśle usmażyć wątróbkę obtoczoną w mące.
Bardzo krótko z każdej strony, a następnie dodać cebulę posiekaną w kostkę i  1 starte jabłko na tarce o grubych oczkach.
Posolić, popieprzyć i chwilę smażyć.
Na patelnię wlać sok jabłkowy i śmietanę. Smażyć do zgęstnienia sosu. Na koniec posypać natką pietruszki i koperku . Podawać gorące wraz z usmażonymi plastrami jabłka.

wątróbka z jabłkiem i sosem śmietanowym



wtorek, 25 sierpnia 2015

Scones z malinami -angielskie bułeczki

Bardzo łatwe do zrobienia i smaczne angielskie bułeczki scones.
Nie wymagają drożdży, wyrastania, a są puszyste, miękkie i smaczne. Świetnie smakują z masłem i dżemem malinowym, oczywiście tej domowej roboty.

Składniki:
500 g mąki pszennej
200 ml mleka
2 jajka
100 g cukru
125 g masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklankę malin

Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, pokrojone masło i  wymieszać ręką tak jak na kruszonkę. Mleko wymieszać z jajkami i wlać do miski z suchymi składnikami.
Wymieszać wszystko łyżką , po czym wsypać maliny i jeszcze raz wymieszać ciasto.
Stolnicę posypać mąką i wyłożyć ciasto. Uformować rękoma placek o grubości  2,5 -3 cm.
Wycinać ostrą metalową foremką kółka o średnicy około 7-8 cm
Na blaszkę wyłożoną papierem układać wykrojone bułeczki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C około 10-15 minut.
I już mamy wspaniałe bułki na śniadanie

Inspiracja donalskehan.com


scones bułki z malinami

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Uwielbiam zupę pomidorową ze świeżych pomidorów. Teraz , kiedy jest sezon na wspaniałe pachnące pomidory to nie można jej nie ugotować. Zamykam również smak pomidorów w słoikach, aby zimą cieszyć się smakiem domowego przecieru. (przepis)

Składniki:

3 średnie marchewki
1 mały seler
1 duża pietruszka(korzeń)
1 por
2,5 l wywaru mięsnego
400 ml domowego przecieru pomidorowego (przepis)
200 ml śmietany
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
5 ziaren pieprzu
1 łyżeczka bazylii
sól
pieprz

makaron lub ryż

Marchewkę , pietruszkę, seler i por obrać i włożyć  do gotującego się wywaru mięsnego, a następnie
dodać liść laurowy, ziele angielskie,pieprz, czosnek i gotować do miękkości warzyw.
Na koniec wlać przecier pomidorowy, pogotować chwilę. Usunąć z zupy liść laurowy i ziele angielskie, a resztę zmiksować blenderem na gładki krem.
Doprawić majerankiem , bazylią, solą i pieprzem. Zagotować.
Makaron lub ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Na talerz włożyć makaron, zalać zupą i dodać kleksa śmietany.
Smacznego

zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Karkówka duszona

Dzisiaj dla moich mięsożerców zrobiłam duszoną karkówkę. Prosto i smacznie. Mięso robi się samo, a my na koniec delektujemy się miękką rozpływającą się w ustach karkówką.
W ten sam sposób możecie zrobić również łopatkę wieprzową.

Składniki:
1,50 kg karkówki wieprzowej
2 łyżki masła klarowanego
3 cebule
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki rozmarynu

Karkówkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Ponacinać w poprzek mięso . Wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce i  natrzeć karkówkę bardzo dokładnie z każdej strony.
Czosnek pokroić w plasterki i powkładać pomiędzy nacięcia mięsa.
W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć karkówkę z każdej strony na złoty kolor, a następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę i zalać wodą mięso. Woda powinna przykryć mięso do 3/4 jego wysokości.
Wszystko dusić na wolnym ogniu od czasu do czasu obracając mięso do jego miękkości. U mnie trwało to około 1,5 godziny.
Po tym czasie mięso wyjąć i pokroić w plastry.


karkówka duszona


Domowy przecier pomidorowy

Najlepsza zupa pomidorowa według mnie to taka ze świeżych pomidorów.
Przez cały weekend wekowałam przecier i robiłam inne przetwory, aby zimą móc delektować się smakiem zupy pomidorowej czy sosu pomidorowego bez konserwantów i chemii.

Składniki:
4 kg pomidorów
1 łyżka soli (lub według własnych potrzeb)

Pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko wrzucić do dużego rondla i gotować na wolnym ogniu aż pomidory się rozgotują.
Wszystko przetrzeć przez sito. Ja zmiksowałam wszystko blenderem wraz ze skórkami i pestkami.
Doprawić solą i gotować ponownie przecier około 10-15 minut.
Przecier przelać do wymytych i wyparzonych słoików, zakręcić.
Do dużego garnka włożyć słoiki i wlać wodę do 3/4 ich wysokości. Pasteryzować około 10 minut.
Odstawić do wystygnięcia.

domowy przecier pomidorowy

niedziela, 23 sierpnia 2015

Tort sałatkowy warstwowy

Jeśli lubicie sałatki tak jak ja, to polecam Wam pyszny tort sałatkowy. Złożony z trzech warstw, a każda może stanowić oddzielną sałatkę. 
Całość bardzo ładnie wygląda i świetnie smakuje. 
Polecam !

Składniki:
Warstwa I

1 puszka kukurydzy
7-8 ogórków konserwowych
1 por
3 łyżki majonezu
sól
pieprz

Kukurydzę odcedzić na sitku.
Ogórki pokroić w kostkę.
Por umyć i pokroić drobno.
Wszystko razem wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem.
W tortownicy o średnicy 20 cm ułożyć warstwę sałatki.

Warstwa II
1 słoik selera naciowego
2 średnie jabłka
2 łyżki żurawiny
2 łyżki majonezu
sól
pieprz
Selera odcedzić na sicie. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Wszystko wymieszać z pozostałymi składnikami i doprawić solą i pieprzem.
Ułożyć sałatkę na warstwie I.

Warstwa III
4 jajka ugotowane na twardo
50 g żółtego startego sera
3 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki majonezu
sól
pieprz
Jajka posiekać drobno. Wymieszać z pozostałymi składnikami.
Doprawić solą i pieprzem. 
Wyłożyć na wierzch sałatki
Całość posypać koperkiem.

tort sałatkowy warstwowy





Ryby smażone chrupiące.

Rybki, rybki... Dzisiaj płotki smażone w sezamie. Możecie je również usmażyć w panierce kokosowej lub najprościej w bułce tartej.
Powiem Wam jak najprościej pozbyć się ości z płotek i jak zrobić ,aby były takie płaskie.
Najpierw odciąć  głowy, a zostawić ogony i skrzela.
Przeciąć kręgosłup przy ogonie i delikatnie wyciągnąć go palcami od strony głowy.
Rybę ułożyć rozcięciem na brzuchu  i nacisnąć dłonią dzięki czemu ryba rozłoży się na płasko.

Składniki:
8 płotek
sól
pieprz
2 łyżki mąki
2 jajka
sezam do panierowania
olej do smażenia

Płotki sprawić według opisu powyższego.
Każdą płotkę oprószyć solą i pieprzem.
Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem.
Każdą rybę obtoczyć w mące, jajku , a następnie w sezamie.
Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiany kolor.

płotki w sezamie


sobota, 22 sierpnia 2015

Ogórki zapiekane z kurkami

Czy Wy też lubicie grzyby?
Ja uwielbiam je zbierać , a jeszcze bardziej je jeść. Jako dziecko mieszkałam wśród lasów i zawsze z rodzicami wyruszaliśmy na grzybobranie. Przynosiliśmy całe kosze. Jedliśmy je pod każdą postacią.
Do dzisiaj pamiętam smak marynowanych grzybków, które robił mój tata.
Takie krótkie wspomnienie z dzieciństwa.

Składniki:
2 długie ogórki
2 łyżki masła klarowanego
200 g kurek
100 g żółtego sera
1 cebula
sól
pieprz

Ogórki umyć i osuszyć. Przekroić na pół wzdłuż i wydrążyć pestki tak by powstały z ogórka łódeczki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i przyrumienić na maśle.
Kurki opłukać, osuszyć i dodać na patelnię. Smażyć wraz z cebulą aż woda wyparuje.
Doprawić solą i pieprzem.
Odstawić , wymieszać ze startym serem i napełnić ogórki.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym nafaszerowane ogórki i delikatnie podlać wodą.
Piec w 200 stopniach C około 10-15 minut.
Ser musi się całkowicie rozpuścić.

ogórki zapiekane z kurkami

Knedle ze śliwkami

Najlepsze knedle robiła moja babcia. Były mięciutkie i pyszne. Do dzisiaj wspominam ich smak. Babci już nie ma, a ja nie zdążyłam spisać receptury.
Dzisiaj zrobiłam według swojego przepisu knedle ze śliwkami i wyszły równie smaczne.
Sezon na śliwki w pełni i Wam polecam zrobić te kluchy.

Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
3 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 kg śliwek
2 łyżki cukru
3 łyżki masła
bułka tarta


Każdą śliwkę przekroić na pół i wydrążyć pestkę.
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub skręcić przez maszynkę.
Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę mąki tak aby ciasto nie kleiło się nam do rąk.
Z ciasta uformować wałek i pokroić w poprzek na kawałki. Każdy kawałek ciasta lekko rozgnieść i ułożyć na nim śliwkę ( w każdą śliwkę do środka wsypać cukier) jak mniejsza, a jak większa to połówkę i owinąć ją ciastem tworząc kulki.
W garnku zagotować wodę i posolić.
Do wrzątku wkładać knedle, lekko zamieszać łyżką i jak wypłyną na powierzchnię pogotować jeszcze z trzy cztery minuty.
Wyciągnąć łyżką cedzakową.
W rondelku roztopić masło i zrumienić na nim bułkę tartą.
Polać knedle i w razie potrzeby posypać cukrem

knedle ze śliwkami


piątek, 21 sierpnia 2015

Kurczak z marchewką Gajar Murgh

Kocham kuchnię hinduską. Przepiękny zapach, kiedy gotuję i bardzo smaczne potrawy.
Na moim blogu znajdziecie już kilka potraw z tej kuchni, a pewnie jeszcze  więcej ich przygotuję.
Polecam Wam kurczaka hajderabackiego  (przepis).
Dzisiaj kurczak z marchewką.

Składniki:
4 ćwiartki z kurczaka
3 łyżki masła klarowanego
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka zmielonej kolendry
1/4 łyżeczki startego kardamonu
1 łyżeczka garam masala
1/2 łyżeczki ostrej papryki
4 średnie marchewki
3 szklanki wody
2 łyżki octu winnego
3 jajka ugotowane na twardo
sól

Kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
W dużym rondlu rozgrzać masło i obrumienić na nim mięso ze wszystkich stron po czym wyjąć je na talerz.
Do rondla w którym smażyliśmy mięso wsypać cebulę pokrojoną w kostkę i usmażyć na złoty kolor, a następnie dodać wszystkie przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Smażyć około 2 minut stale mieszając.
Dodać marchewkę pokrojoną w plasterki , zrumienionego kurczaka, wodę wymieszaną z octem, posolić  i dusić wszystko pod przykryciem do miękkości kurczaka.
Wszystko wyłożyć na salaterkę, udekorować plasterkami jajek i podawać z ryżem.
Żródło: Kuchnia hinduska Katarzyny Pospieszyńskiej



czwartek, 20 sierpnia 2015

Makaron z boczkiem w sosie

Dzisiaj szybki obiad, ale bardzo dobry. Lubię makaron , bo można z niego wyczarować cuda. Ostatnio robiłam muszle zapiekane (przepis), a dzisiaj makaron z boczkiem w sosie.
Oczywiście makaron możecie wybrać inny ja zrobiłam świderki, bo taki znalazłam w mojej magicznej szafce.

Składniki:
400 g makaronu świderki
200 g pieczarek
1 duża cebula
150 g boczku
1 szklanka śmietany (dałam 18%)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Na rozgrzaną patelnię włożyć boczek pokrojony w kostkę i lekko go zrumienić z wszystkich stron.
Cebulę pokroić w kostkę i dodać do boczku, smażyć do zeszklenia się cebuli, a następnie dodać pieczarki pokrojone w półplasterki, doprawić solą i pieprzem i smażyć aż wyparuje woda z pieczarek.
Wszystko zalać śmietaną, doprawić solą i pieprzem i smażyć aż sos będzie gęsty.
Na talerzu polać makaron sosem i posypać natką pietruszki.

makaron z boczkiem w sosie



Bagietka smażona w jajku

Smak mojego dzieciństwa. Bagietka smażona w jajku. Pamiętam jak byłam mała , bardzo dawno temu :).
Brzmi jak bajka :). Moja mama robiła nam na śniadanie taki chleb w jajku na słodko.
Ja nie podałam dzisiaj dzieciom na słodko, ale w nieco innej formie.

Składniki:
8 kromeczek z bagietki
2 żóltka
3 łyżki mleka
1 łyżka masła klarowanego
parmezan do posypania
sól

Żółtka wymieszać z mlekiem i szczyptą soli.
Każdą kromkę bagietki obtoczyć w żółtkach i usmażyć na rozgrzanym maśle z obu stron
Po  usmażeniu posypać parmezanem.
Podać z pomidorem, sałatą lub innymi warzywami.

bagietka smażona w jajku 


środa, 19 sierpnia 2015

Ciasto Smakosz

Dzisiaj ciasto, które uwielbia mój mąż. Jest zwolennikiem kruchych ciast.
Dodatkowo, bezowa pianka i budyniowa masa sprawiają, że ciasto jest przepyszne.
Wymaga trochę pracy i cierpliwości, ale warto poświęcić trochę czasu na upieczenie tego placka.
Skorzystałam z przepisu S. Anastazji. Poprzednio piekłam również kruche, ale zupełnie inne ciasto
Krokodyle oczy (przepis)

Składniki

Ciasto
400 g mąki pszennej
4 żółtka
1 szklanka cukru pudru
150 g masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia


1 łyżka kakao ( do drugiej części ciasta)

Mąkę przesiać na stolnicę , dodać pozostałe składniki (bez kakao) i zagnieść ciasto.
Podzielić je na dwie części . Jedną pozostawić jasną, a do drugiej dodać kakao i zagnieść, a następnie zawinąć w folię i schować do lodówki.

Jasna część ciasta
4 białka
1/2 szklanki cukru kryształu
100 g startej gorzkiej czekolady
100 g rodzynek
100 g wiórek kokosowych
1 szklanka krojonych orzechów
1 słoik powideł (dałam śliwkowe)
Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 23x38 cm  i posmarować je powidłami.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.
Kiedy piana z cukrem będzie już ubita dodać startą czekoladę,rodzynki, wiórki kokosowe i posiekane na drobno orzechy.Wymieszać wszystko szpatułką i rozłożyć na powidłach.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 40-45 minut.

Ciasto ciemne
4 białka
1/2 szklanki cukru kryształu
1 kisiel wiśniowy
Ciasto, które chłodziło się w lodówce wyłożyć na blaszkę o wymiarach 23x38 cm .
Białka ubić z cukrem na sztywno. Na sam koniec dodać kisiel i zmiksować, a następnie wyłożyć pianę na ciasto.
Piec w 180 stopniach C około 40-45 minut.

Masa budyniowa
1/2 l mleka
2 budynie śmietankowe
250 g masła
cukier do smaku

Budynie rozrobić w 1/2 szklanki zimnego mleka, a pozostałe mleko wraz z cukrem zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń i gotować aż będzie gęsty.
Wystudzić.
Masło utrzeć, a następnie dodawać zimny budyń, stale ucierając.

Polewa
125 g masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżki wody
1,5 łyżki kakao

Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować na wolnym ogniu, stale mieszając.
Lekko przestudzić i polać ciasto.

Składanie ciasta:
Ciasto jasne
Masa budyniowa
Ciasto ciemne
Polewa
Posypać skruszonymi płatkami migdałów




ciasto smakosz

Żródło: Ciasta S. Anastazji

wtorek, 18 sierpnia 2015

Muszle nadziewane i zapiekane

Troszkę się ochłodziło. Hura!!
Wreszcie można uruchomić piekarnik i piec.
Zrobiłam muszle makaronowe nadziewane, upiekłam pyszne ciasto. Taka energia  do pracy po urlopie.
Mam nadzieję, że mnie ona długo nie opuści.

Składniki:

250 g muszli makaronowych średnich
400 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
1 łyżka masła klarowanego
1 puszka pomidorów
50 g sera żółtego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki oregano
sól
pieprz

Muszle makaronowe obgotować w lekko  posolonej wodzie. Muszą być al dente ( lekko twarde).
Odcedzić na sicie i przestudzić.
Pomidory zmiksować, dodać 1/4 szklanki wody,doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano i wlać na spód naczynia do zapiekania.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce masła, dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko wyrobić na gładką masę mięsną.
W każdą muszlę nałożyć mięso. Ja robiłam to za pomocą małej łyżeczki.
Napełnione mięsem układać ściśle w naczyniu z sosem.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut . Około 6-7 minut przed końcem  pieczenia posypać zapiekankę startym żółtym serem..


muszle nadziewane i zapiekane

poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Sałatka wiejska

Wróciłam z urlopu i powiem Wam, że bardzo stęskniłam się za gotowaniem i domowym jedzeniem.
Tydzień odpoczynku dobrze mi zrobił, bo mam zapał do pracy, ale jest to jedno ale...
Ale żeby było chłodniej i dało się włączyć piekarnik :)
Na początek zrobiłam sałatkę wiejską. Szybka, sycąca i smaczna.

Składniki:

1 sałata toskańska
2 pomidory
1 cebula cukrowa
100 g boczku
3 kromki chleba tostowego

Sałatę opłukać i osuszyć.Pomidory pokroić w ósemki, cebulę w piórka.
Boczek pokroić w cienkie plastry i zrumienić na suchej patelni.
Wyłożyć na talerz do ostygnięcia.
Tosty pokroić w kostkę i usmażyć na tej samej patelni co smażył się boczek. Grzanki należy zrumienić, stale mieszając, aby się nie przypaliły
Na półmisku rozkładamy sałatę, pomidory,cebulę i boczek. Posypujemy grzankami.

Sos
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soku z cytryny
sól
pieprz
1 łyżeczka posiekanego koperku
Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą łączymy.
Polewamy sałatkę.



sałatka wiejska 


niedziela, 16 sierpnia 2015

Bezy z kremem z serka mascarpone

Wiem, bardzo słodkie :)
Wiem bardzo kaloryczne :)
Ale też wiem, że bardzo smaczne i czasami ma się ochotę na coś takiego jak bezy.
Bezy z kremem z serka mascarpone i bitej śmietany, a na dodatek żurawina. Możecie ją zastąpić rodzynkami lub orzeszkami. Ja podałam pojedyncze bezy z kremem, ale można je złożyć jak markizy.
Jednak to już będzie podwójna porcja szczęścia :)

Składniki:
Bezy
6 białek
1,5 szklanki drobnego cukru
1 łyżka octu
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec stopniowo cukier.(nie wsypywać całego cukru na jeden raz) Na sam koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną.
Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nakładać na blaszkę białka lekko spłaszczając.Tak aby powstały kółka o średnicy 8-9 cm.
Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 100 stopni C około 90 minut.
Bezy muszą kruche i białe.


Krem
500 ml śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku)

żurawina


Śmietanę mocno schłodzoną ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać serek mascarpone i ponownie krótko zmiksować.
Na każdą bezę nałożyć warstwę kremu i ozdobić żurawiną.


bezy z kremem

sobota, 15 sierpnia 2015

Arbuzowy napój

W upalne dni należy bardzo dużo pić. Dzisiaj moja propozycja to arbuzowy napój.
Wspaniale chłodzi, świetnie smakuje i idealny na upały.

Składniki
1/2 małego arbuza
cukier do smaku według własnych potrzeb
sok z jednej cytryny
2 szklanki  wody mineralnej
1 szklanka lodu

Schłodzonego arbuza pokroić na kawałki i usunąć pestki.
Zmiksować go wraz z lodem. Dodać sok z cytryny, cukier do smaku i mocno schłodzoną  wodę mineralną.
Zmiksować i wlać do szklanek.


arbuzowy napój


piątek, 14 sierpnia 2015

Dorsz w porach pod beszamelem

Dorsz pod pierzynką z pora i sosem beszamelowym. Wszystko zapieczone z serem w piekarniku.
Sycąca i smaczna zapiekanka z rybą. Rybę można wykorzystać dowolną, ale musi być to filet bez ości.

Składniki:
Ryba
750 g filetów z dorsza
2 łyżki mąki
sól
pieprz
olej do smażenia

Rybę podzielić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Każdy kawałek ryby obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć rybę na rumiano z dwóch stron.
Po usmażeniu ułożyć na dno naczynia żaroodpornego.

2 duże pory
2 łyżki masła klarowanego
sól

Pory pokroić na półplasterki i podsmażyć na maśle aż będzie szklisty i miękki.
Doprawić solą.
Wyłożyć na rybę.

Sos beszamelowy
250 ml mleka
2 łyżki masła
50 g mąki  pszennej
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

W małym garnku rozgrzać masło i wsypać mąkę stale szybko mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki.
W drugim garnuszku podgrzać mleko i stopniowo go wlewać do mąki. Stale dalej szybko mieszać, aby się
nie przypalił sos.
Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dolać więcej mleka.
Doprawić solą, pieprzem i zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej.
Wlać na pora

50 g sera żółtego
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać sos

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ser się rozpuści i lekko zarumieni.

dorsz w porach pod beszamelem



czwartek, 13 sierpnia 2015

Żeberka panierowane

Żeberka wieprzowe  w kolejnej odsłonie jaką Wam przedstawiam. Polecam również żeberka po amerykańsku (przepis)
Miękkie, smaczne mięsko. Podałam je z frytkami i szybką surówką z pora (przepis). Obiad gotowy.

Składniki
1 kg żeberek wieprzowych
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
sól

Żeberka opłukać podzielić na mniejsze kawałki,włożyć do garnka i zalać wodą, tak aby były całe zakryte.
Dodać przyprawy i gotować do miękkości.
Po ugotowaniu mięso osuszyć.

3 łyżki bułki tartej
olej do smażenia

Każdy kawałek mięsa obtoczyć w bułce tartej .
Na patelni rozgrzać olej i smażyć żeberka z każdej strony na rumiano.

żeberka panierowane

środa, 12 sierpnia 2015

Banoffee ciasto bez pieczenia

Ciasto czy deser, bez różnicy. Słodkie, rozkosz podniebienia. Jedno z ulubionych ciast mojego męża. Robię go dość często. Zgadnijcie dlaczego? :)
Bardzo szybko się go robi, a jeszcze szybciej znika z talerzy.  Na obecne upały, kiedy strach włączyć piekarnik  to ciasto jest idealne.

Składniki
200 g ciastek  herbatników
100 g masła
600 ml śmietany kremówki 36%
2 czubate łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku)
3 banany
1 puszka kajmaku  400g
4 kostki czekolady

Herbatniki pokruszyć i  połączyć z roztopionym masłem.
Wyłożyć masą ciasteczkową dno tortownicy o średnicy 24cm. Lekko ubić i wstawić na chwilę do lodówki.
Na  ciastka układamy warstwę pokrojonych w plasterki bananów.
Puszkę kajmaku lekko ogrzać w gorącej wodzie, dzięki czemu będzie bardziej płynny i łatwiej będzie można nim smarować.
Banany przykryć warstwą kajmaku.
Śmietanę mocno schłodzoną ubić  wraz z cukrem pudrem na sztywno.
I wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać startą czekoladą.
Smacznego



banoffee




wtorek, 11 sierpnia 2015

Pancakes -placki z owocami

Pyszne śniadanie, pyszne placki. Dla ochłody lekko zmrożone owoce i wszystko polane syropem klonowym. Syrop możecie zastąpić płynnym miodem.
Takie śniadanko to mogę jeść codziennie, no wiem znudzić się może, ale polecam.

Składniki

2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody  oczyszczonej
2 łyżki masła
3 łyżki cukru (lub według własnych smaków)

dodatkowo
owoce
syrop klonowy lub miód

Jajka, mleko, rozpuszczone masło i przestudzone wymieszać (robię to rózgą kuchenną).
Dodać cukier, przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Ponownie wszystko wymieszać.
Na suchej patelni smażyć placki o średnicy około 10 cm.
Po usmażeniu układać na talerzu, posypać owocami i polać syropem klonowym



pancakes z owocami




poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Szafranowy kurczak

Szafran ,krokus. Szafran uprawny, to z jego słupków kwiatowych uzyskujemy jedną z najdroższych przypraw. Wykorzystywany  jest w medycynie, kosmetyce, w sztuce kulinarnej, w barwiarstwie.
Ja przygotowałam dzisiaj z szafranem pierś z kurczaka. Piękny kolor, super smak i polecam Wam również taki obiad.

Składniki
2 podwójne piersi  z kurczaka

Marynata
6 łyżek oliwy
sok z 1/2  cytryny
szczypta szafranu
sól
pieprz

Pierś z kurczaka umyć i osuszyć.
Wszystkie składniki marynaty wymieszać i dokładnie obtoczyć w niej kurczaka.
Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
Patelnię grillową rozgrzać i smażyć na niej piersi z kurczaka z obu stron.
Podawać z ryżem , frytkami lub z ziemniakami.



szafranowy kurczak

inspiracja Kuchnia polska dla każdego 

niedziela, 9 sierpnia 2015

Szybka surówka z pora

Upałów ciąg dalszy. Wyczekuję z nadzieją, kiedy spadnie chociaż kropla deszczu. Jednak nic nie chce pokropić. Trudno, takie lato, jednak jeść trzeba . Do obiadu zawsze lubię mieć surówkę ogórka lub jakiś warzywny dodatek.
Dzisiaj szybka surówka z pora z majonezem.

Składniki:
1 duży por (biała część)
6 pomidorków koktajlowych
1 jabłko
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżki majonezu
sól
pieprz

Por pokroić , pomidory podzielić na cztery części. Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Wszystko wymieszać z pozostałymi składnikami.
Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na kilka minut w chłodne miejsce.


Szybka surówka z pora

sobota, 8 sierpnia 2015

Sznycle z karkówki zapiekane w sosie

Ostatkami sił dzisiaj piszę dla Was przepis na pyszną , rozpływającą się w ustach karkówkę.
Upały mnie wykańczają i marzę o zaszyciu się w klimatyzowanym pomieszczeniu. Przypomniało mi się jak byłam dzieckiem to mieszkaliśmy w domku takim z piwnicą. Pamiętam jak zawsze było w niej zimno, nie chłodno,ale zimno. Szkoda, że dzisiaj nie mogę mieć takiej piwnicznej ucieczki. :)

Składniki:
1 kg karkówki
250 g pieczarek
3 łyżki masła klarowanego
1 cebula
100 g serka topionego
400 ml śmietany kremówki
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta papryki ostrej
papryka słodka
sól
pieprz

Karkówkę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie pokroić w plastry o grubości 1 cm.
Każdy plasterek karkówki lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem z każdej strony.
W rondlu rozgrzać 2 łyżki masła i obsmażyć kotlety na lekko rumiany kolor z dwóch stron.
Podlać mięso 1/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.

Do małego garnka wlać śmietanę i dodać serek topiony. Podgrzewać stale mieszając aż ser się rozpuści.
Doprawić gałką muszkatołową, solą , pieprzem, papryką ostrą i słodką.

Na patelni na łyżce masła zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Smażyć chwilę aż odparuje woda z pieczarek. Doprawić solą, pieprzem.

Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, następnie podsmażone pieczarki i na wierzch wlać sos.
Wszystko zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż sos zrobi się lekko rumiany.

sznycle z karkówki zapiekane w sosie

piątek, 7 sierpnia 2015

Krokodyle oczy

Ciasto wspaniałe w smaku, bardzo ładnie się prezentuje. Nie ma przy nim zbyt wiele pracy, ale troszkę pobawić się trzeba przy lepieniu kulek. Jednak warto.
Przepis na ciasto Krokodyle oczy jest od  Siostry Anastazji.
Wcześniej piekłam Kopciuszka i był równie smaczny.


Ciasto I
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki amoniaku
250 g margaryny (dałam masło)
4 żółtka
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki kakao
1 mały słoik powideł (dałam konfiturę różaną)
marmolada lub inne owoce (dałam wiśnie)

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać roztrzepane żóltka, cukier puder, proszek do pieczenia, amoniak i masło, które zetrzeć najlepiej na tarce o grubych oczkach. Ja dałam jeszcze dwie łyżki kwaśnej śmietany. Wszystko zagnieść na gładkie jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części.
Jedną część rozwałkować na blaszkę o wymiarach 23x38 cm.
Wyłożyć dno blaszki, a następnie posmarować je powidłami.
Do drugiej części ciasta dodać kakao i zagnieść.Podzielić je na 32 kulki.
Do każdej kulki włożyć wydrylowaną wiśnię i ułożyć na warstwie ciasta z powidłami.
4 kulki na szerokość i po 8 na długość.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 45 minut.

Ciasto II
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno i w trakcie ubijania  dodawać stopniowo cukier, a następnie pojedynczo żółtka stale ubijając.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną.
Dno blaszki o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem. Wlać ciasto i piec w 180 stopniach C około 30-40 minut. (do suchego patyczka)

Krem
1/2 l mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
250 g masła

W 1/2 szklanki mleka roztrzepać mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Pozostałą część mleka zagotować wraz z cukrem i do gotującego się mleka wlać mleko z roztrzepanymi mąkami.
Gotować aż zrobi się gęsty budyń. Stale mieszać, aby się nie przypalił.
Odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć i dodawać stopniowo budyń.

Polewa
200 g masła
1 szklanka cukru
3 łyżki wody
3 łyżki kakao

Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować na wolnym ogniu stale mieszając, aż polewa się zagotuje.

Przełożenie ciasta:
Ciasto I
krem
Ciasto II
Polewa
Posypać wiórkami kokosowymi





krokodyle oczy




czwartek, 6 sierpnia 2015

Kurczak "wszystko w jednym"

Kurczak wszystko w jednym to takie danie jednogarnkowe, ale z piekarnika.
Można do tego dania wykorzystać całego kurczaka, albo tak jak ja zrobiłam i dałam podudzia.
Wiem jestem szalona i włączyłam piekarnik. Jednak musiałam, bo na obiedzie miałam córkę z mężem i moją malutką wnusię. No dobra już nie taka mała, bo ma 16 miesięcy.



Składniki:

8 podudzi z kurczaka
1/2 pęczka natki pietruszki
8 pomidorów koktajlowych
4 kromki z bagietki
starta skórka z jednej cytryny
100 g masła
3 łyżki posiekanych zielonych oliwek
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz

Podudzia opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Oprószyć je solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny.
Ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym. Masło wymieszać z posiekaną natką pietruszki i solą i rozetrzeć na udkach.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30-40 minut, a następnie dodać pomidory i pokrojoną w kawałki bagietkę  Zapiekać ponownie około 10 minut. Mięso musi być upieczone, a bagietka przyrumieniona.
Po wyjęciu z piekarnika posypać oliwkami.


kurczak wszystko w jednym


Koktajl malinowy

Upał, skwar, a ma być jeszcze cieplej. Nic nam nie pozostaje jak dużo pić, chłodzić się, a najlepiej nie wychodzić z chłodnej wody :)
U mnie na dziewiątym piętrze w domu nie ma czym oddychać.
 Koniec tych narzekań w końcu mamy lato :), wakacje.

Składniki
1 szklanka malin
2,5 szklanki mleka
cukier według własnego smaku lub miód
sok z 1/2 cytryny

Maliny z cukrem zmiksować dodać sok z cytryny i mleko.
Ponownie zmiksować . Wlać do pucharków i podawać schłodzone.


koktajl malinowy