Kupiłam całą kaczkę i podzieliłam ją na części. Wycięłam pierś, którą właśnie zrobiłam. Udka i skrzydełka osobno, a cały korpus został przeznaczony na rosół.
Na moim blogu są już dwa przepisy na pierś z kaczki np kaczka na pieczonych buraczkach (przepis) .
A teraz nowy sposób na pyszną kaczuszkę.
Składniki:
2 pojedyncze piersi z kaczki ze skórą
2 łyżki masła klarowanego
2 pomarańcze
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
1 łyżka masła
sól,pieprz
rozmaryn
Piersi z kaczki przygotować nacinając skórę, tworząc kratkę.
Oprószyć solą,pieprzem z obu stron.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego i ułożyć piersi kacze skórą do dołu. Smażyć na średnim ogniu 4 minuty, a następnie obrócić pierś i smażyć 2 minuty.
Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego posypać rozmarynem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 15 minut.
W tym czasie na patelnię wsypać cukier, wlać wodę i czekać aż powstanie karmel.
Dodać łyżkę masła i dołożyć obrane i pokrojone w plasterki pomarańcze.
Mieszać , aby pomarańcza będzie cała pokryta karmelem.
Pierś wyciągnąć z piekarnika i poczekać, aby chwilę odpoczęła., a następnie kroić w skośne plastry. Ułożyć na półmisku i polać sosem.
kaczka w pomarańczach