W tej wersji w sosie smakowała wszystkim bez wyjątku. Na moim blogu znajdziecie również gulasz z wątróbek indyczych. (przepis)
Dzisiaj wątróbka drobiowa z jabłkiem i sosem śmietanowym. Nie jest to danie fotogeniczne, ale smaczne.
Polecam !
Składniki:
500 g wątróbki drobiowej
2 jabłka
1 cebula
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki mąki
200 ml śmietany (dałam 18%)
1/4 szklanki soku jabłkowego
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
Wątróbkę oczyścić i opłukać.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i usmażyć 1 jabłko pokrojone w plastry bez gniazd nasiennych.
Usmażyć na rumiano z każdej strony i wyłożyć na talerz.
Na tym samym maśle usmażyć wątróbkę obtoczoną w mące.
Bardzo krótko z każdej strony, a następnie dodać cebulę posiekaną w kostkę i 1 starte jabłko na tarce o grubych oczkach.
Posolić, popieprzyć i chwilę smażyć.
Na patelnię wlać sok jabłkowy i śmietanę. Smażyć do zgęstnienia sosu. Na koniec posypać natką pietruszki i koperku . Podawać gorące wraz z usmażonymi plastrami jabłka.
wątróbka z jabłkiem i sosem śmietanowym
Naprawdę lubimy wątróbkę! To nie jest nasza trauma z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńWątróbki wspaniałe zawsze są jak i karkówka. Same dobrocie szczególnie na masełku
OdpowiedzUsuń