Strony

Kategorie

niedziela, 30 sierpnia 2015

Zapiekane pomidory

Jak zawsze w sobotę byłam  na zakupach na swoim ulubionym bazarku, aby zaopatrzyć się w warzywa i owoce. Pomidorów na nim było całe mnóstwo. Zielone, czerwone, żółte, czarne,tygrysie jakie tylko można sobie wymarzyć. Ceny też fajne. Można szaleć w kuchni i szykować potrawy, wekować itp.
Dzisiaj zrobiłam pomidory faszerowane i zapiekane w piekarniku.
Smaczne to było.

Składniki
4 dojrzałe pomidory
1 szklanka ugotowanego ryżu
250 g pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła klarowanego
2 łyżki masła
1/2 szklanki startego żółtego sera
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz


Z pomidorów ściąć górną część i łyżeczką wydrążyć miąższ i pestki.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć cebulę posiekaną w drobną kostkę.
Dodać pieczarki i smażyć aż odparuje woda. Doprawić solą i pieprzem.
Usmażone pieczarki wymieszać z ugotowanym ryżem. Ponownie doprawić.
Farsz nałożyć do wydrążonych pomidorów, ubijając łyżeczką, aby dokładnie wypełnił pomidora.
Bułkę tartą ,  sól  i 2 łyżki masła ucieramy na gładko i nakładamy równe porcje na wierzch każdego pomidora a następnie posypujemy startym serem.
Sok oraz pestki, które zostały wydrążone z pomidorów zblendować dodać odrobinę wody i wlać na dno naczynia żaroodpornego, a następnie ułożyć faszerowane pomidory.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 15 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości pomidorów.
Podawać posypane natką pietruszki


Zapiekane pomidory








8 komentarzy:

  1. Jeszcze nie jadłam pomidorów w takiej odsłonie, zapiekanych :) danie zapisuję do wypróbowania ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. też mam w planach tak nadziać pomidory :) są pyszniutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie je zrobiłaś, bardzo lubię zapiekane warzywa :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. No kurczę a my już wszystkie pomidory przerobiłyśmy na soki i przeciery :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Często faszeruję papryki, ale z pomidorami jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  6. I wyglądają pysznie i pysznie smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie pomidorki faszerowane był wczoraj. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015.

    OdpowiedzUsuń