Pstrąg to jedna ze smaczniejszych ryb. Jednak moje chłopaki za rybami zbytnio nie przepadają , chyba, że jest to łosoś,. Jednak ja uwielbiam ryby pod każdą postacią. Przygotowanie tej ryby nie wymaga dużego nakładu pracy, robi się ją szybko, a efekt....sami musicie spróbować.
Można podać z frytkami, lub pieczywem.
Składniki:
4 świeże pstrągi
4 łyżeczki masła
2 łyżeczki posiekanego koperku
sok z cytryny
1 cytryna
sól
pieprz cytrynowy
oliwa
Pstrągi umyć, oprószyć solą i pieprzem z wierzchu i w środku ryby.
Skropić sokiem z cytryny. Do środka włożyć po łyżeczce masła wymieszanego z koperkiem. Na każdej rybie ułożyć plasterek cytryny.Tak przygotowane pstrągi ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Skropić je oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 20 -25 minut.
pstrąg pieczony w piekarniku
Zdrowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńPstrągi uwielbiam, więc z chęcią skusiłabym się na taką rybkę :)
Poczęstowałbym sie taką jedną rybką...
OdpowiedzUsuńKochamy pstrąga a już szczególnie pieczonego :)
OdpowiedzUsuńPięknie upieczona, bardzo apetyczna ryba:)
OdpowiedzUsuń