Składniki:
1 średni kalafior
6 średnich ziemniaków
3-4 pomidory
2 ząbki czosnku
2 szczypty gałki muszkatołowej
400 ml śmietany (dałam 18%)
szczypta ostrej papryki
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
6 plasterków sera żółtego
sól
pieprz
Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie ale tak żeby były lekko twarde.
Pokroić w plasterki i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Pomidory obrać ze skórki pokroić na mniejsze cząstki i rozłożyć na ziemniakach.
Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w posolonej na półtwardo.
Rozłożyć na wierzch zapiekanki.
Śmietanę wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem,gałką muszkatołową, papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem.
Polać zapiekankę i ułożyć ser pokrojony w paseczki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut.
zapiekanka ziemniaczano-kalafiorowa
Bardzo fajna zapiekanka na szybko;)
OdpowiedzUsuńCzy o godz 05:10 pani wystawia te smakowitości. Mam kalafior i ser to dziś zrobię zapiekankę na obiad .
OdpowiedzUsuńZawsze wystawiam po północy. Polecam zapiekanka pyszna :)
Usuńwygląda przepysznie !
OdpowiedzUsuńsuper pożywna zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńZapiekanki są świetne na szybki obiadek, mniam:)
OdpowiedzUsuńZapiekanka prezentuje się super :) a co do kolejek lekarza to niestety prawda, gorzej jak książka się skończy i nie ma dalej co robić :/
OdpowiedzUsuńCzasami tak bywa, że książka się skończy, ale jest jeszcze kiosk z gazetami hi hi :)
UsuńŁadnie wygląda w tym naczynku :)
OdpowiedzUsuńzapiekanka ekstra :)
OdpowiedzUsuń