poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Domowy przecier pomidorowy

Najlepsza zupa pomidorowa według mnie to taka ze świeżych pomidorów.
Przez cały weekend wekowałam przecier i robiłam inne przetwory, aby zimą móc delektować się smakiem zupy pomidorowej czy sosu pomidorowego bez konserwantów i chemii.

Składniki:
4 kg pomidorów
1 łyżka soli (lub według własnych potrzeb)

Pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko wrzucić do dużego rondla i gotować na wolnym ogniu aż pomidory się rozgotują.
Wszystko przetrzeć przez sito. Ja zmiksowałam wszystko blenderem wraz ze skórkami i pestkami.
Doprawić solą i gotować ponownie przecier około 10-15 minut.
Przecier przelać do wymytych i wyparzonych słoików, zakręcić.
Do dużego garnka włożyć słoiki i wlać wodę do 3/4 ich wysokości. Pasteryzować około 10 minut.
Odstawić do wystygnięcia.

domowy przecier pomidorowy

1 komentarz: