poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Karkówka duszona

Dzisiaj dla moich mięsożerców zrobiłam duszoną karkówkę. Prosto i smacznie. Mięso robi się samo, a my na koniec delektujemy się miękką rozpływającą się w ustach karkówką.
W ten sam sposób możecie zrobić również łopatkę wieprzową.

Składniki:
1,50 kg karkówki wieprzowej
2 łyżki masła klarowanego
3 cebule
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki rozmarynu

Karkówkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Ponacinać w poprzek mięso . Wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce i  natrzeć karkówkę bardzo dokładnie z każdej strony.
Czosnek pokroić w plasterki i powkładać pomiędzy nacięcia mięsa.
W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć karkówkę z każdej strony na złoty kolor, a następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę i zalać wodą mięso. Woda powinna przykryć mięso do 3/4 jego wysokości.
Wszystko dusić na wolnym ogniu od czasu do czasu obracając mięso do jego miękkości. U mnie trwało to około 1,5 godziny.
Po tym czasie mięso wyjąć i pokroić w plastry.


karkówka duszona


7 komentarzy:

  1. Nasza babcia podobno robi przepyszną karkówkę :) My nie koniecznie za nią przepadamy więc nie wiemy :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja babcia i moja mama robiła właśnie taką karkówkę i to na smalcu. Jedna dożyła 94 lat a druga ma 89 lat lubi też boczek golonkę. Osobiście lubię jeszcze tłuściej i nie mam nadwagi jestem zdrowy lat tylko 69 i lubię ten znak./69/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To witam w klubie amatorów karkówki i golonki.

      Usuń
  3. Jakie pyszne mięsko, widać że się rozpływa, ach zjadłabym oj zjadła ślinka mi leci

    OdpowiedzUsuń