Przepis na ciasto Krokodyle oczy jest od Siostry Anastazji.
Wcześniej piekłam Kopciuszka i był równie smaczny.
Ciasto I
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki amoniaku
250 g margaryny (dałam masło)
4 żółtka
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki kakao
1 mały słoik powideł (dałam konfiturę różaną)
marmolada lub inne owoce (dałam wiśnie)
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać roztrzepane żóltka, cukier puder, proszek do pieczenia, amoniak i masło, które zetrzeć najlepiej na tarce o grubych oczkach. Ja dałam jeszcze dwie łyżki kwaśnej śmietany. Wszystko zagnieść na gładkie jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części.
Jedną część rozwałkować na blaszkę o wymiarach 23x38 cm.
Wyłożyć dno blaszki, a następnie posmarować je powidłami.
Do drugiej części ciasta dodać kakao i zagnieść.Podzielić je na 32 kulki.
Do każdej kulki włożyć wydrylowaną wiśnię i ułożyć na warstwie ciasta z powidłami.
4 kulki na szerokość i po 8 na długość.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 45 minut.
Ciasto II
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno i w trakcie ubijania dodawać stopniowo cukier, a następnie pojedynczo żółtka stale ubijając.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną.
Dno blaszki o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem. Wlać ciasto i piec w 180 stopniach C około 30-40 minut. (do suchego patyczka)
Krem
1/2 l mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
250 g masła
W 1/2 szklanki mleka roztrzepać mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Pozostałą część mleka zagotować wraz z cukrem i do gotującego się mleka wlać mleko z roztrzepanymi mąkami.
Gotować aż zrobi się gęsty budyń. Stale mieszać, aby się nie przypalił.
Odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć i dodawać stopniowo budyń.
Polewa
200 g masła
1 szklanka cukru
3 łyżki wody
3 łyżki kakao
Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować na wolnym ogniu stale mieszając, aż polewa się zagotuje.
Przełożenie ciasta:
Ciasto I
krem
Ciasto II
Polewa
Posypać wiórkami kokosowymi
krokodyle oczy
Wygląda pysznie! Ile dodatek kulek może zrobić z ciastem ;)
OdpowiedzUsuńZ chęcią i smakiem wypróbuję przepis :)
Świetnie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda :) Mniam ...
OdpowiedzUsuńAle pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńSuper ciacho. Spróbowałabym kawałek :-)
OdpowiedzUsuńOryginalne i pysznie wyglądające ciasto :)
OdpowiedzUsuńale krokodyle mają pyszne oczka :):):) porywam kawałek :)
OdpowiedzUsuńwygląda suuper :)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałyśmy, że jest takie ciasto :D Super wygląda :D
OdpowiedzUsuńJakie świetne ciasto! Nawet nie wiedziałam, że takie jest ^^
OdpowiedzUsuńPrzepis na pewno wypróbuję :)
A ja znam je jako ciasto UL z przepisu znalezionego sego czasu w miesięczniku BABECZKA.
OdpowiedzUsuńSuper wygląda! ;) Fajna nazwa dla ciasta :)
OdpowiedzUsuńmam w swoich zbiorach krokodyle oczy od lat, dużo mniej skomplikowane niż te, przepyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne ciacho- robiłam już kilka razy:) Piękne Ci wyszło!
OdpowiedzUsuńJa robię takie ciasto ale nazywa się bawole oczy. Zamiast masy przekładam ciasto ubitą śmietaną 30% o pojemności 0,5 litra z wystudzoną cytrynową galaretką tzn. 2 szt rozpuszczone 1/2 litra wody. Jest super, smacznego
OdpowiedzUsuńAle to już inny smak :)
UsuńZamiast kulek z wiśniami jak chcę sobie ułatwić daję pierniczki alpejskie też jest pysznie
OdpowiedzUsuńTylko, że to już inne ciasto :) i smak
Usuń