Można je piec z różnymi owocami. Tym razem upiekłam ze śliwkami. Powiem Wam, że wyszło smacznie. Nie jest zbyt słodkie , kruche i do herbatki czy kawy idealne.
Składniki:
Ciasto
500 g mąki pszennej
5 żółtek
250 g masła
1/3 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki kwąsnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao do jednej części ciasta
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Uformować wałek i podzielić go na pół, a jedną połówkę jeszcze na pół. Mamy w ten sposób 3 części ciasta.
Do jednej mniejszej części dodać kakao i zagnieść ciasto.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić około 1 godziny.
Warstwa owoców
1 kg śliwek
1/2 szklanki wody
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Śliwki umyć, usunąć pestki. Włożyć do rondla i podgrzać. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z wodą i wlać do śliwek. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Ściągnąć z gazu i przestudzić.
Beza
5 białek
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.
Kiedy piana jest już ubita dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
Składanie ciasta:
Największą część ciasta wykładamy na dno blachy o wymiarach 23x38 cm, a następnie wykładamy śliwki.
Ciemne ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach na warstwę śliwek.
Wykładamy pianę i na nią ścieramy ciasto jasne.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50-60 minut
ciasto skubaniec
Bardzo je lubię, zawsze piekłam z truskawkami, muszę zrobić ze śliwkami:)
OdpowiedzUsuńFajny ten SKUBANIEC:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to ciasto, moja babcia robi pyszny :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie na konkurs http://kociolek-pysznosci.blog.pl/2015/08/24/konkurs-z-rossi-pl/
Też robię to ciacho i cała moja rodzinka :-)
OdpowiedzUsuńPyszny :) Pleśniak to jedno z moich ulubionych ciast, robię go bardzo często i za każdym razem z innymi owocami :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto, które robi wiele osób ale każdemu wychodzi nieco inne :D
OdpowiedzUsuńUwielbiamy je :)
Bardzo lubię pleśniaka, zawsze go robię z jabłkami ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pleśniaka, w wersji ze śliwkami jest najlepszy! :)
OdpowiedzUsuńO jak ja dawno tego ciasta nie jadłam! A tak je lubię :)
OdpowiedzUsuńKlasyka, która nigdy się nie nudzi :)
OdpowiedzUsuń