piątek, 2 lutego 2018

Ryba po francusku

Ryba po francusku. Koniecznie musicie zrobić i spróbować. Do tego dania można wykorzystać filety z dowolnej ryby. Ja miałam dorsza. Mega apetyczna syta i łatwa ryba do zrobienia.
Więcej przepisów na dania rybne znajdziecie na moim blogu w zakładce RYBY.
Jeżeli przygotujecie coś z moich przepisów to podzielcie się swoją opinią w komentarzach.
Zdjęcia Waszych potraw również mile widziane.


Składniki
5 filetów z ryby (dałam dorsza)
sok z 1/2 cytryny
120 g parmezanu
70 g żółtego sera typu gouda
3 jajka ugotowane na twardo
2 łyżeczki musztardy dijon
1 łyżka śmietany
1 duża cebula
sól
pieprz

Rybę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Oprószyć ją solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny.
Parmezan i jajka ugotowane na twardo zetrzeć na tarce. Wymieszać ze śmietaną i musztardą. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszać. Rozłożyć na każdym filecie dość grubą warstwę pasty jajeczno -serowej.
Cebulę pokroić w piórka i porozkładać na masie.
Posypać startym żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ryba będzie upieczona, a ser się rozpuści. (Około 25-30 minut)
Po wyjęciu posypać natką pietruszki.


ryba po francusku


9 komentarzy:

  1. ryby i sera razem nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. "Cebulę pokroić w piórka i poroskładać na maśle " - i co z tym dalej , ma se leżeć obok ryby na talerzu ? Czy co ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cebulę pokroić w piórka i rozłożyć na masie serowej. Tak pisze w przepisie

      Usuń
    2. Jest napisane a nie pisze

      Usuń
  3. Thank you so much for this wonderful recipe

    OdpowiedzUsuń
  4. I impressed by the quality of information on this website. There are a lot of good resources here.

    OdpowiedzUsuń
  5. Awesome creation. Great work. Thanks

    OdpowiedzUsuń