poniedziałek, 22 lutego 2016

Ciasto serowa Zośka


Nie wiem skąd taka nazwa ciasta. Serowa, bo jest w cieście taka warstwa, ale reszta jest zagadką. Jednak powiem Wam, że ciasto jest przepyszne. Połączenie sernika, kokosa i orzechów daje niesamowity smak.
Ciasto dość pracochłonne i wymaga sporo czasu do przygotowania, ale zapewniam, że warto mu poświęcić swój czas.
Ciasto przygotowałam z przepisu S.Anastazji. Jak zawsze udane i jak zawsze smaczne.
Polecam Wam również podobne ciasto przekładane, ale zupełnie inne w smaku, a mianowicie  Smakosz
To jak skusicie się na upieczenie takiej serowej Zośki?
żródło  Ciasta s.Anastazji



Ser
700 g twarogu mielonego
6 jajek
200 g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy
50 g rodzynek
150 g masła

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie ucierać dodając stopniowo po jednym żółtku.
Dodać ser,rodzynki  proszek do pieczenia i budyń. wszystko dokładnie zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników.
Blaszkę 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut, a następnie wylać na sernik pianę z kokosem i piec ponownie 15 minut.

Piana kokosowa
4 białka
150 g cukru
150 g wiórków kokosowych
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną piane , a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Dodać wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.

Ciasto orzechowe
4 jajka
100 g cukru
100 g orzechów mielonych
1 łyżka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodawać kolejno żółtka stale miksując. Wsypać orzechy, mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
Wlać ciasto na blaszkę (23x38 cm ) wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno blaszki) i piec w 180 stopniach C około 30 minut.

Krem
3 szklanki mleka
1 budyń waniliowy
4 żółtka
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g masła
1 puszka brzoskwiń

Mleko wymieszać z żółtkami, budyniem, cukrem i mąką ziemniaczaną. Wszystko zagotować aż zgęstnie i powstanie masa budyniowa.
Po ugotowaniu wystudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać zimny budyń stale ucierając.
Odłożyć 3/4 masy i wymieszać ją z pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami.

Dodatkowo
50 g startej czekolady

Składanie ciasta
Ciasto serowe
krem z brzoskwiniami
ciasto orzechowe
pozostały krem
całość posypać startą czekoladą


serowa Zośka






12 komentarzy:

  1. Serowa Zośka ma w sobie to coś ;) Pyszne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja się skuszę na pewno;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna nazwa :) Ciasto też wygląda świetnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Słyszałam o tym cieście sporo dobrego- a widzę że i wygląda super- przynajmniej u Ciebie:) Następne w kolejce do zrobienia- bo przekładany moim ulubionym serniczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. haha, niegdyś nadawano nazwy ciast od osoby od której się przepis miało.. może stąd?
    Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szczerze powiem ,że Zośka nie kojarzy mi się zbyt dobrze:D ale ciasto to bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale piękna kostka :) I jak ślicznie udekorowane :D

    OdpowiedzUsuń