niedziela, 23 sierpnia 2015

Ryby smażone chrupiące.

Rybki, rybki... Dzisiaj płotki smażone w sezamie. Możecie je również usmażyć w panierce kokosowej lub najprościej w bułce tartej.
Powiem Wam jak najprościej pozbyć się ości z płotek i jak zrobić ,aby były takie płaskie.
Najpierw odciąć  głowy, a zostawić ogony i skrzela.
Przeciąć kręgosłup przy ogonie i delikatnie wyciągnąć go palcami od strony głowy.
Rybę ułożyć rozcięciem na brzuchu  i nacisnąć dłonią dzięki czemu ryba rozłoży się na płasko.

Składniki:
8 płotek
sól
pieprz
2 łyżki mąki
2 jajka
sezam do panierowania
olej do smażenia

Płotki sprawić według opisu powyższego.
Każdą płotkę oprószyć solą i pieprzem.
Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem.
Każdą rybę obtoczyć w mące, jajku , a następnie w sezamie.
Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiany kolor.

płotki w sezamie


1 komentarz: