Na moim blogu znajdziecie już kilka potraw z tej kuchni, a pewnie jeszcze więcej ich przygotuję.
Polecam Wam kurczaka hajderabackiego (przepis).
Dzisiaj kurczak z marchewką.
Składniki:
4 ćwiartki z kurczaka
3 łyżki masła klarowanego
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka zmielonej kolendry
1/4 łyżeczki startego kardamonu
1 łyżeczka garam masala
1/2 łyżeczki ostrej papryki
4 średnie marchewki
3 szklanki wody
2 łyżki octu winnego
3 jajka ugotowane na twardo
sól
Kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
W dużym rondlu rozgrzać masło i obrumienić na nim mięso ze wszystkich stron po czym wyjąć je na talerz.
Do rondla w którym smażyliśmy mięso wsypać cebulę pokrojoną w kostkę i usmażyć na złoty kolor, a następnie dodać wszystkie przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Smażyć około 2 minut stale mieszając.
Dodać marchewkę pokrojoną w plasterki , zrumienionego kurczaka, wodę wymieszaną z octem, posolić i dusić wszystko pod przykryciem do miękkości kurczaka.
Wszystko wyłożyć na salaterkę, udekorować plasterkami jajek i podawać z ryżem.
Żródło: Kuchnia hinduska Katarzyny Pospieszyńskiej
Nowe oblicze kurczaka, smakowite danie;)
OdpowiedzUsuńAromaty i smak, muszą być wspaniałe:)
OdpowiedzUsuńNa pewno bardzo aromatyczne i orientalne w smaku danie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis - bardzo aromatyczny, jak widzę po składnikach :)
OdpowiedzUsuń