Składniki:
3 średnie marchewki
1 mały seler
1 duża pietruszka(korzeń)
1 por
2,5 l wywaru mięsnego
400 ml domowego przecieru pomidorowego (przepis)
200 ml śmietany
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
5 ziaren pieprzu
1 łyżeczka bazylii
sól
pieprz
makaron lub ryż
Marchewkę , pietruszkę, seler i por obrać i włożyć do gotującego się wywaru mięsnego, a następnie
dodać liść laurowy, ziele angielskie,pieprz, czosnek i gotować do miękkości warzyw.
Na koniec wlać przecier pomidorowy, pogotować chwilę. Usunąć z zupy liść laurowy i ziele angielskie, a resztę zmiksować blenderem na gładki krem.
Doprawić majerankiem , bazylią, solą i pieprzem. Zagotować.
Makaron lub ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Na talerz włożyć makaron, zalać zupą i dodać kleksa śmietany.
Smacznego
zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
Mniam! Same pyszności tu widzę :) Super przepis!
OdpowiedzUsuńZapraszam
http://lifestyleleniwca.blogspot.com/
Moja ulubiona zimą już mi potem tak nie smakuje.
OdpowiedzUsuńŚwieże to świeże piękny kolorek
Wczoraj miałyśmy podobną na obiad :D Ale kluseczki były domowe :P
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłem pomidorową dla mojej Paulinki. Zupka smaczna a Paulinka zadowolona. A ja dumny.
OdpowiedzUsuń