Ja dzisiaj przygotowałam smakowitą zapiekaną rybę. Banalnie prosta do zrobienia, ale smak rewelacja.
Nie wymaga zbyt długiego czasu przygotowania.
Ryba po genueńsku.
inspiracja gazeta Moje gotowanie
Składniki
500 g dowolnych filetów rybnych
2 łyżki soku z cytryny
2 średnie pomidory
100 g sera mozzarella
2 ząbki czosnku
2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki startego na drobnych oczkach sera żółtego
2 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
Filety rybne osuszyć , skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać starty żółty ser, pestki słonecznika, natkę pietruszki, olej i dokładnie rozetrzeć.
Połową masy wyłożyć dno naczynia do zapiekania, a następnie ułożyć pokrojoną w kawałki rybę.
Pomidory pokroić w grubsze plastry i poprzekładać rybę.
Mozzarellę pokroić na cieniutkie plastry i poukładać między rybą tak jak na zdjęciu nr 2.
Na wierzchu ułożyć masę serową i piec w piekarniku w 200 stopniach C około 20-30 minut.
Podawać gorące.
ryba po genueńsku
Wygląda naprawdę nieźle :)
OdpowiedzUsuńNie łączyłam ryby i sera, spróbuję:)
OdpowiedzUsuńNowe wydanie i bardzo kusząca propozycja:)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, pierwszy raz spotykam się z podobną propozycją na rybę.
OdpowiedzUsuńSuper propozycja :-)
OdpowiedzUsuńNie znałem tak przyrządzonej ryby, a bardzo fajnie się zapowiada.
OdpowiedzUsuńTo danie z miejsca stałoby się hitem u mnie w domu.
OdpowiedzUsuńWygląda genialnie! Chętnie znalazłabym to na talerzu :)
OdpowiedzUsuń