środa, 20 stycznia 2016

Babeczki motylki

Dawno nie było tutaj nic słodkiego, dlatego przygotowałam przepyszne  babeczki  motylki.
Pięknie się prezentują, a jeszcze lepiej smakują. Mają jeszcze jedną wadę, bo bardzo szybko znikają.
Polecam do popołudniowej herbatki lub kawki. 
Z podanej porcji wychodzi około 20 babeczek. Jeśli macie ochotę na takie słodkości to zapraszam po przepis.

Składniki
Ciasto
4 jajka (osobno białka i żółtka)
200 g cukru
75 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki gorącej wody

Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka ubić wraz z gorącą wodą na pianę , a następnie powoli dodawać cukier cały czas ubijając.
Do żółtek dodać pianę z białek , mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Wszystko delikatnie wymieszać łyżką.
Foremkę na muffiny (12 gniazd) wyłożyć papilotkami.
Każdą napełnić ciastem do 3/4 wysokości.
Piec w 200 stopniach C około 15 minut.
Po upieczeniu wystudzić.

Krem
600 ml śmietany kremówki (36%)
cukier ( według własnego smaku)
1 łyżeczka żelatyny 
Śmietanę ubić wraz z cukrem na sztywno. Żelatynę zalać trzema łyżkami wody i odczekać aż napęcznieje.
Lekko podgrzać, wymieszać  i wlać cienkim strumieniem do śmietany stale ubijając.

Z babeczek ściąć górę i przekroić ją na pół/
Każdą babeczkę udekorować kremem i włożyć w krem dwie połówki ściętej góry tak , aby utworzyły skrzydełka motyla. Posypać kolorową posypką.


babeczki motylki



13 komentarzy:

  1. Ojj, ale śliczne, przywołują wiosnę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prześliczne! Za piękne żeby je jeść :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam fioła na punkcie motyli, więc to coś dla mnie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Babeczki cudowne kochana :-) świetnie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Naprawdę są cudne i już kiedyś widziałyśmy podobne (w sensie z wyglądu) wiec od dawna chcemy takie wykonać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie piękne motylki! :)
    Mogłyby takie do mnie przylecieć :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Ile sztuk wychodzi z tej porcji?

    OdpowiedzUsuń