Pięknie się prezentują, a jeszcze lepiej smakują. Mają jeszcze jedną wadę, bo bardzo szybko znikają.
Polecam do popołudniowej herbatki lub kawki.
Z podanej porcji wychodzi około 20 babeczek. Jeśli macie ochotę na takie słodkości to zapraszam po przepis.
Składniki
Ciasto
4 jajka (osobno białka i żółtka)
200 g cukru
75 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki gorącej wody
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka ubić wraz z gorącą wodą na pianę , a następnie powoli dodawać cukier cały czas ubijając.
Do żółtek dodać pianę z białek , mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Wszystko delikatnie wymieszać łyżką.
Foremkę na muffiny (12 gniazd) wyłożyć papilotkami.
Każdą napełnić ciastem do 3/4 wysokości.
Piec w 200 stopniach C około 15 minut.
Po upieczeniu wystudzić.
Krem
600 ml śmietany kremówki (36%)
cukier ( według własnego smaku)
1 łyżeczka żelatyny
Śmietanę ubić wraz z cukrem na sztywno. Żelatynę zalać trzema łyżkami wody i odczekać aż napęcznieje.
Lekko podgrzać, wymieszać i wlać cienkim strumieniem do śmietany stale ubijając.
Z babeczek ściąć górę i przekroić ją na pół/
Każdą babeczkę udekorować kremem i włożyć w krem dwie połówki ściętej góry tak , aby utworzyły skrzydełka motyla. Posypać kolorową posypką.
babeczki motylki
Ojj, ale śliczne, przywołują wiosnę :)
OdpowiedzUsuńUrocze:)
OdpowiedzUsuńUrocze :D
OdpowiedzUsuńCudnie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńPrześliczne! Za piękne żeby je jeść :)))
OdpowiedzUsuńJakie cudne :)
OdpowiedzUsuńMam fioła na punkcie motyli, więc to coś dla mnie;)
OdpowiedzUsuńBabeczki - marzenie :)
OdpowiedzUsuńBabeczki cudowne kochana :-) świetnie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńNaprawdę są cudne i już kiedyś widziałyśmy podobne (w sensie z wyglądu) wiec od dawna chcemy takie wykonać :)
OdpowiedzUsuńJakie piękne motylki! :)
OdpowiedzUsuńMogłyby takie do mnie przylecieć :P
Ile sztuk wychodzi z tej porcji?
OdpowiedzUsuńwyszło mi około 20 szt
Usuń