wtorek, 19 stycznia 2016

Ryba po genueńsku

Dzisiaj przenosimy się do słonecznej Italii. Włochy kojarzą się nam głównie z pizzą i spaghetti. Jednak tam możemy spróbować innych smacznych dań ze śródziemnomorską nutą smakową.
Ja dzisiaj przygotowałam smakowitą zapiekaną rybę. Banalnie prosta do zrobienia, ale smak rewelacja.
Nie wymaga zbyt długiego czasu przygotowania.
Ryba po genueńsku.
inspiracja  gazeta Moje gotowanie

Składniki
500 g dowolnych filetów rybnych
2 łyżki soku z cytryny
2 średnie pomidory
100 g sera mozzarella
2 ząbki czosnku
2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki startego  na drobnych oczkach sera żółtego
2 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz

Filety rybne osuszyć , skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać starty żółty ser, pestki słonecznika, natkę pietruszki, olej i  dokładnie rozetrzeć.
Połową masy wyłożyć dno naczynia do zapiekania, a następnie ułożyć pokrojoną w kawałki rybę.
Pomidory pokroić w grubsze plastry i poprzekładać rybę.
Mozzarellę pokroić na cieniutkie plastry i poukładać między rybą tak jak na zdjęciu nr 2.
Na wierzchu ułożyć masę serową i piec w piekarniku w 200 stopniach C około 20-30 minut.
Podawać gorące.


ryba po genueńsku



8 komentarzy:

  1. Nie łączyłam ryby i sera, spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nowe wydanie i bardzo kusząca propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł, pierwszy raz spotykam się z podobną propozycją na rybę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie znałem tak przyrządzonej ryby, a bardzo fajnie się zapowiada.

    OdpowiedzUsuń
  5. To danie z miejsca stałoby się hitem u mnie w domu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda genialnie! Chętnie znalazłabym to na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń