poniedziałek, 18 stycznia 2016

Sałatka z orkiszem

Ziarenka orkiszu (pszenicy) wykorzystałam do smacznej sałatki.
Tym razem bez majonezu. Można podawać ją na dwa sposoby. Pierwszy to polać sosem na bazie oliwy z oliwek, a drugi to z sosem czosnkowym na bazie jogurtu.
Wszystko zależy kto co lubi.
Poza tym ziarenka te mają w sobie wiele zalet zdrowotnych, ale są tez bardzo smaczne.
Polecam!

Składniki
1 szklanka orkiszu
1 czerwona papryka
1 puszka kukurydzy
1 długi ogórek
7/-8 pomidorków koktajlowych
1 cebula
koperek
sól
pieprz

Sos nr 1
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki cząbru
sól
pieprz
Wszystko wymieszać  i polać sałatkę.

LUB

sos nr 2
200 ml jogurtu naturalnego
1 duży ząbek czosnku
1/2 łyżeczki cząbru
sól
pieprz

Wszystkie składniki wymieszać i polać sałatkę

Orkisz ugotować ( na jedną szklankę orkiszu wlać 2,5 szklanki wody, dodać 1 łyżeczkę soli i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 1h )
Paprykę, ogórka, cebulę pokroić w kosteczkę. Kukurydzę odcedzić na sicie. Pomidorki przekroić na połówki.
Wszystko wymieszać razem z pozostałymi składnikami i wybranym sosem.

sałatka z orkiszem

7 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na sałatkę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa sałatka, chętnie ją spróbuję na drugie śniadanie !

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo interesujący pomysł na sałatkę :))) Musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudny pomysł :) Koniecznie wędruje na liste "do zrobienia" :D

    OdpowiedzUsuń