poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Karkówka w sosie pomidorowym

Składniki:

1 kg karkówki bez kości
1 puszka pomidorów
1 łyżka masła klarowanego
1 szklanka wody
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki bazylii


Wykonanie:

Mięso opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie natrzeć solą
i pieprzem.
Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na całą noc.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć mięso z każdej strony na rumiany kolor.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego posypać papryką słodką, wlać 1 szklankę wody i piec
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1,5 godziny.(bez przykrycia) Od czasu do czasu polewać mięso sosem, który powstał podczas pieczenia.
Karkówkę wyjąć, a sos zlać do małego garnka. Do sosu dodać puszkę pomidorów i 1/2 szklanki wody.
Gotować chwilę na wolnym ogniu. Zblendować sos, dodać majeranek, sól, pieprz i bazylię.
Gdyby sos był zbyt rzadki możemy zagęścić. 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuścić w małej ilości wody
i wlać do sosu. Zagotować.
Mięso pokroić w plastry i polewać gorącym sosem.





29 komentarzy:

  1. Smakowity pomysł na mięsko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda i pewnie wybornie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie pyszności ;) chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój mąż byłby zachwycony takim obiadkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Solidny obiad! Dodatek pomidorków - zawsze się sprawdza! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł na mięsny obiad :) W sosie pomidorowym karkówka musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Karkówka palce lizać :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. w sosie pomidorowym jeszcze nie robiłam! :O
    wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sos pomidorowy zawsze dobry do wszystkiego :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy sposób na podanie karkówki. W życiu nie jadłam jej w sosie pomidorowym. Jak kiedyś braknie mi pomysłu, to z przyjemnością ją tak zrobię.

    OdpowiedzUsuń