piątek, 19 lutego 2016

Ryba zapiekana z jajkami

Ryba delikatna pieczona o cytrynowym smaku i aromacie, zapiekana z jajkami.
Danie szybkie, nie wymagające dużego nakładu pracy.
Do takiej ryby podałam ryż, ale równie dobrze smakuje ze świeżym pieczywem, ziemniakami  czy makaronem. Ja przygotowałam z mintaja, ale może to być każdy filet z ryby.
Jeśli macie ochotę na tak przygotowaną rybkę to zapraszam po przepis.
Polecam również bardzo smaczną rybę po genueńsku.

Składniki
900 g filetu z mintaja
1 trawa cytrynowa
3 łyżki oliwy
3 jajka
1/2 czerwonej  papryki
100 ml wywaru warzywnego
2 ząbki czosnku
1 szczypta płatków chilli
koperek
sól
pieprz

Rybę pokroić w kawałki  i oprószyć ją solą i pieprzem, a następnie ułożyć ją w naczyniu żaroodpornym.
Czosnek i trawę cytrynową  pokroić drobniutko i posypać rybę. całość skropić olejem. Naczynie przykryć folią i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Jajka rozbełtać z wywarem warzywnym, doprawić solą, pieprzem, płatkami chilli i wszystko wymieszać, po czym wlać na rybę.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C i piec około 30 minut.
Przed podaniem posypać koperkiem i pokrojoną w paski czerwoną papryką.

ryba zapiekana z jajkami




8 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie :) Super pomysł na rybkę

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak przygotowanej ryby jeszcze nigdy nie jadłam. Bardzo ciekawy pomysł :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno już miałyśmy rybę na naszym talerzu :) Nabrałyśmy na taką ochoty ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem czy mintaj dostanę ale wpisany na karteczkę zakupów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być dorsz lub każda inna ryba bez ości

      Usuń