poniedziałek, 8 czerwca 2015

Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą

Fasolkę przygotowuję na różne sposoby, bo bardzo ją lubię. Jednak najbardziej mi smakuje w takiej najprostszej postaci z masłem i bułką tartą
Najlepsza taka na ciepło, ale jak pozostanie z obiadu to lubimy z dziećmi podjadać na zimno.

Składniki:

700 g fasolki szparagowej
100 g masła
5 łyżek bułki tartej
1 łyżeczka cukru

sól

Wykonanie:

Fasolkę umyć i nożykiem poucinać końcówki z dwóch stron.
Włożyć do garnka i zalać wodą tak , aby zakrywała fasolkę, dodać sól , cukier i gotować do miękkości.
Odcedzić na sicie i wyłożyć na talerz.
Na patelni roztopić masło i wsypać bułkę tartą.
Smażyć mieszając, aż się przyrumieni.
Polać fasolkę bułką z masłem i podawać.
Ja posypałam odrobiną koperku
Smacznego

fasolka szparagowa

15 komentarzy:

  1. Szparagowa! Jak to się stało, że tak dawno jej nie jadłam :) Dzięki za przypomnienie o jej istnieniu :) W takiej wersji jest jak najbardziej smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna. Sto lat już takiej nie jadłam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak! Obiad z fasolką i bułką tartą to zdecydowanie wspomnienie z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W moim domu taka wersja też ma największe wzięcie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ;D szczególnie z bułką ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. To danie kojarzy mi się z domem rodzinnym :) mama często to przygotowywała <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam taką fasolkę, niestety nie potrafię niestety takiej robic może teraz spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. chyba każdy lubi;) dla mnie to smak domowych obiadów:)

    OdpowiedzUsuń
  9. chyba każdy lubi;) dla mnie to smak domowych obiadów:)

    OdpowiedzUsuń
  10. I ja ją bardzo lubię, najlepsza jet właśnie tak przygotowana :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam to mało powiedziane, szparagówka z bułką tartą, mniam :)

    OdpowiedzUsuń