czwartek, 7 lipca 2016

Faszerowana papryka w sosie z serka mascarpone

Faszerowana papryka to alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Nie trzeba zawijać, ale napełniać papryki. Pyszne danie. Podałam je z sosem na bazie serka mascarpone i pomidorów. Koniecznie spróbujcie takiego sosu, bo jest rewelacyjny. Polecam go również do tradycyjnych gołąbków na które przepis znajdziecie tutaj.  Może i Wy skusicie się na taki obiad.


Składniki
10 szt  papryk zielonych lub czerwonych
500 g  mięsa mielonego
300 g ryżu
1 duża cebula
 1 łyżka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz

Sos
1 puszka pomidorów
1 szklanka bulionu
250 g serka mascarpone
sól
bazylia
pieprz

Wykonanie:

Papryki umyć i z każdej ściąć górę, a następnie usunąć gniazda nasienne.

Farsz
Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso mielone pokrojoną drobno cebulę i wymieszać.
 Doprawić solą majerankiem, papryką  i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać.
Masę mięsno-ryżową nakładać do papryki i lekko ubijać łyżką, aby mięso dokładnie wypełniło całość.
Faszerowane papryki ustawić w dużym rondlu i wlać do połowy papryk wodę.Dusić pod przykryciem około 1 godziny.

Pomidory z puszki zmiksować na gładko wraz z zalewą,, dodać bulion. Zagotować, a następnie wymieszać z serkiem mascarpone i ponownie zblendować doprawić solą, pieprzem , bazylią, i oregano. Zagotować.

Podawać gorące papryki wraz z sosem.


faszerowana papryka w sosie z serka mascarpone

3 komentarze:

  1. ja robię w sosie własnym, takie duszone uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku! Ale ta papryka wygląda apetycznie :) Musi być przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń