Składniki
10 szt papryk zielonych lub czerwonych
500 g mięsa mielonego
300 g ryżu
1 duża cebula
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz
Sos
1 puszka pomidorów
1 szklanka bulionu
250 g serka mascarpone
sól
bazylia
pieprz
Wykonanie:
Papryki umyć i z każdej ściąć górę, a następnie usunąć gniazda nasienne.
Farsz
Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso mielone pokrojoną drobno cebulę i wymieszać.
Doprawić solą majerankiem, papryką i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać.
Masę mięsno-ryżową nakładać do papryki i lekko ubijać łyżką, aby mięso dokładnie wypełniło całość.
Faszerowane papryki ustawić w dużym rondlu i wlać do połowy papryk wodę.Dusić pod przykryciem około 1 godziny.
Pomidory z puszki zmiksować na gładko wraz z zalewą,, dodać bulion. Zagotować, a następnie wymieszać z serkiem mascarpone i ponownie zblendować doprawić solą, pieprzem , bazylią, i oregano. Zagotować.
Podawać gorące papryki wraz z sosem.
faszerowana papryka w sosie z serka mascarpone
ja robię w sosie własnym, takie duszone uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńJejku! Ale ta papryka wygląda apetycznie :) Musi być przepyszna :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tak zrobione papryki :)
OdpowiedzUsuń