1 duża główka kapusty
1 kg mięsa mielonego
300 g ryżu
2 cebule
2 łyżki oleju
1 puszka pomidorów
2 łyżki przecieru pomidorowego
majeranek
papryka słodka
bazylia
oregano
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła klarowanego
sól
pieprz
Wykonanie:
Z kapusty wyciąć głąb. Włożyć kapustę do garnka, zalać wodą lekko posoloną.i gotować, a co jakiś czas zdejmować wierzchnie liście.
Z każdego liścia ściąć zgrubienie, dzięki czemu łatwiej będzie nam zwijać gołąbki.
Farsz
Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso mielone. 1 cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju
na złoty kolor po czym dodać do mięsa.Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać.
Masę mięsno-ryżową nakładać na liścia i zawijać gołąbki.
Najmniejsze liście z kapusty ułożyć na dno dużego rondla, a na nich układać ściśle gołąbki.
Przykryć liśćmi kapusty i zalać wodą, aby zakrywała 3/4 gołąbków.
Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5-2 godziny.
Sos przygotowuję osobno.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle
Zalać puszką pomidorów, dodać 1 szklankę wody i zagotować.
Dodać przecier pomidorowy i gotować. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości wody.
Doprawić solą, pieprzem, oregano,bazylią,papryką słodką, majerankiem.
Na talerzu polać gołąbki sosem.
Już dawno gołąbków nie jadłam, oj mam ochotę:)
OdpowiedzUsuńZa mną też chodziły :)
UsuńNo i co narobiłaś?:) Zaraz nas skręci , bo gołąbki "chodzą" za nami od dawna, tylko wciąż czasu brak.Mamy pomysł...wpadniemy na gołąbki do Ciebie:)
OdpowiedzUsuńZapraszam na gołąbki :)
UsuńKlasyczna wersja i bardzo smaczna. Uwielbiam gołąbki. Zarówno z sosem pomidorowym, jak i pieczarkowym. Pyszne. Pozdrowieńka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam
UsuńBardzo lubię gołąbki :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko to Ty mi narobiłaś ochoty na gołąbki
UsuńGołąbki nasza mama robi w rodzinie najlepsze :) Ostatnio wykonała takie z kaszą gryczaną niepaloną i były przepyszne :)
OdpowiedzUsuńNie lubię z kaszą gryczaną , wolę tradycyjne
UsuńWłaśnie będą robione
OdpowiedzUsuńtakie właśnie gołąbki lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńTakie tradycyjne gołąbki są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńKlasyk. Najlepsze! :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńStrasznie dawno nie jadłam gołąbków, tęsknię już za ich smakiem ;)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńNie pamiętam nawet kiedy ostatni raz je jadłam :( Stęskniłam się już za nimi i chyba nadszedł czas żeby w końcu zrobić :)
OdpowiedzUsuńBeti zrób koniecznie :)
UsuńGołąbki to jedno z moich ulubionych dań:-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTradycyjne, babcine, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńtrochę roboty z nimi było, ale o tak - zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię gołąbki, a już najbardziej jak zrobi moja mama.
OdpowiedzUsuń:)
Usuńuwielbiam gołąbki, pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJakie ładne twoje gołąbki i ten sosik mniam :-)
OdpowiedzUsuńgołąbki uwielbiam w każdej ilości i o każdej porze roku :)
OdpowiedzUsuń