niedziela, 26 kwietnia 2015

Gołąbki z mięsem i ryżem.

Składniki:

1 duża główka kapusty
1 kg mięsa mielonego
300 g ryżu
2 cebule
2 łyżki oleju
1 puszka pomidorów
2 łyżki przecieru pomidorowego
majeranek
papryka słodka
bazylia
oregano
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła klarowanego
sól
pieprz
     
Wykonanie:

Z kapusty wyciąć głąb. Włożyć kapustę do garnka, zalać wodą lekko posoloną.i gotować, a co jakiś czas zdejmować wierzchnie liście.
Z każdego liścia ściąć zgrubienie, dzięki czemu łatwiej będzie nam zwijać gołąbki.

Farsz
Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso mielone. 1 cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju
na złoty kolor po czym dodać do mięsa.Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać.
Masę mięsno-ryżową nakładać na liścia i zawijać gołąbki.
Najmniejsze liście z kapusty ułożyć na dno dużego rondla, a na nich układać ściśle gołąbki.
Przykryć liśćmi kapusty i zalać wodą, aby zakrywała 3/4 gołąbków.
Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5-2 godziny.

Sos przygotowuję osobno.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle
Zalać puszką pomidorów, dodać 1 szklankę wody i zagotować.
Dodać przecier pomidorowy i gotować. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości wody.
Doprawić solą, pieprzem, oregano,bazylią,papryką słodką, majerankiem.
Na talerzu polać gołąbki sosem.




30 komentarzy:

  1. Już dawno gołąbków nie jadłam, oj mam ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No i co narobiłaś?:) Zaraz nas skręci , bo gołąbki "chodzą" za nami od dawna, tylko wciąż czasu brak.Mamy pomysł...wpadniemy na gołąbki do Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Klasyczna wersja i bardzo smaczna. Uwielbiam gołąbki. Zarówno z sosem pomidorowym, jak i pieczarkowym. Pyszne. Pozdrowieńka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gołąbki nasza mama robi w rodzinie najlepsze :) Ostatnio wykonała takie z kaszą gryczaną niepaloną i były przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie będą robione


    OdpowiedzUsuń
  6. takie właśnie gołąbki lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie tradycyjne gołąbki są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Strasznie dawno nie jadłam gołąbków, tęsknię już za ich smakiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie pamiętam nawet kiedy ostatni raz je jadłam :( Stęskniłam się już za nimi i chyba nadszedł czas żeby w końcu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gołąbki to jedno z moich ulubionych dań:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. trochę roboty z nimi było, ale o tak - zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię gołąbki, a już najbardziej jak zrobi moja mama.

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam gołąbki, pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakie ładne twoje gołąbki i ten sosik mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. gołąbki uwielbiam w każdej ilości i o każdej porze roku :)

    OdpowiedzUsuń