czwartek, 21 lipca 2016

Zapiekanka z kurczakiem pod beszamelem

Szybka zapiekanka makaronowa z gotowanym kurczakiem. Wykorzystałam kurczaka gotowanego w rosole i makaron, który pozostał z obiadu. Szybka w wykonaniu i jeszcze szybciej zniknęła.
Nic dziwnego skoro w domu jest sporo amatorów takich dań.
Inne pomysły na zapiekanki znajdziecie tutaj, a uzbierało się ich już bardzo dużo.

Składniki

300 g ugotowanego makaronu
gotowany kurczak (miałam udka i pierś z rosołu)
250 g pieczarek
1 duża cebula
2 łyżki masła klarowanego


Sos beszamelowy
250 ml mleka
2 łyżki masła
50 g mąki  pszennej
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

Sos
W małym garnku rozgrzać masło i wsypać mąkę stale szybko mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki.
W drugim garnuszku podgrzać mleko i stopniowo go wlewać do mąki. Stale dalej szybko mieszać, aby się nie przypalił sos.
Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dolać więcej mleka.
Doprawić solą, pieprzem i zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej.

Makaron ułożyć na dnie naczynia do zapiekania. Masło rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Posolić, popieprzyć i smażyć aż wyparuje woda.
Całość wyłożyć na makaron, a następnie pokrojonego drobno kurczaka.
Całość polać sosem beszamelowym i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C .
Po wyjęciu polać ketchupem.

zapiekanka z kurczakiem pod beszamelem

2 komentarze:

  1. wczoraj miałam rosół, zrobiłam potrawkę z mięsa, ale następnym razem zrobię taką zapiekankę:)

    OdpowiedzUsuń