niedziela, 12 lipca 2015

Kalafior zapiekany z pomidorami

Kalafior można przygotowywać na wiele sposobów. jest już przepis na  kalafior zapiekany w sosie serowym (przepis) czy kotlety z kalafiora (przepis).
Dzisiaj kalafior zapiekany z pomidorami.

Składniki:

1 kalafior
3 pomidory
150 g startego żółtego sera
1 duża cebula
1 łyżeczka tymianku
sól czosnkowa
sól
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka masła



Wykonanie:
Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować  w posolonej  i posłodzonej wodzie około 10 minut. Musi być lekko twardy.
Cebulę pokroić w piórka i lekko zeszklić na łyżce oliwy.
Formę do zapiekania smarujemy masłem.
Pomidory pokroić w kostkę. Na dnie naczynia ułożyć cebulę , a następnie  pomidora  oraz różyczki kalafiora. Wszystko posypujemy startym serem, solą czosnkową i  tymiankiem
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu rozpuszczenia i zarumienienia się sera.

kalafior zapiekany z pomidorami



8 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł na kalafiora ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne danie. Z pomidorami jeszcze nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kalafior z pomidorami brzmi intrygująco!
    Z chęcią bym spróbowała...

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię od dawna takiego kalafiora, jest przepyszny!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy pomysł na kalafior :)

    OdpowiedzUsuń