W zakładce CIASTA na moim blogu znajdziecie przepisy na inne smaczne ciacha, które Wam polecam.
Dodatkowo
350 g suszonych śliwek bez pestek
3 łyżki cukru
1/2 szklanki wody
1/3 szklanki rumu lub wódki
Śliwki włożyć do rondelka, wlać wodę i wsypać cukier. Wszystko zagotować na wolnym ogniu około 5--6 minut. Zdjąć rondelek z palnika i wlać rum. Odstawić całość najlepiej na całą noc.
śliwki odsączyć na sicie, a zalewę pozostawić do nasączenia ciasta.
Ciasto
5 jajek rozm M
3/4 szklanki cukru
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mleka
Jajka utrzeć z cukrem, a następnie dodać olej i zmiksować. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia i wyspać do ciasta. Zmiksować dodając mleko.
Do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 40 minut do tzw suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i poczekać aż ostygnie.
Wyjąć z formy i podzielić na dwa blaty.
Krem
200 g masła
2 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem
1 l mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier (w razie potrzeby)
Budynie, mąkę ziemniaczaną i cukier wymieszać z mlekiem, a następnie zagotować stale mieszając, aby budyń się nie przypalił.
Kiedy masa będzie już gęsta, nakryć folią spożywczą tak, aby przylegała do budyniu i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masło utrzeć na puszystą masę i ucierając dodawać stopniowo budyń.
Krem powinien być gładki.
Polewa
100 g czekolady deserowej
100 g śmietany kremówki
Śmietanę mocno podgrzać, ale nie gotować, a następnie dodać do niej pokruszoną czekoladę. Wszystko wymieszać aż polewa będzie gładka.
Składanie ciasta
blat ciasta nasączyć syropem z śliwek w którym się moczyły
krem
śliwki powciskać lekko w krem
nasączony blat ciasta
śliwki
polewa czekoladowa
pijana śliwka
ale musi być pyszne :) i jak elegancko wygląda
OdpowiedzUsuńpycha:)
OdpowiedzUsuń