niedziela, 21 czerwca 2015

Kalarepa zapiekana

Lubicie kalarepkę ?
Ja lubię na surowo, zapiekaną  i smażoną na maśle.
Najlepsza jest taka młoda, a właśnie teraz jest najlepsza pora .
Dzisiaj zrobiłam faszerowaną kalarepę mięsem mielonym.

Składniki:

4 kalarepy
500 g mięsa mielonego
100 g żółtego sera
2 łyżki masła klarowanego
2 szklanki wywaru warzywnego
1 cebula
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz

Wykonanie:
Kalarepy obrać, zalać wodą i gotować około 10 minut.
Wyciągnąć z wody i wydrążyć środki.
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę.
Dodać mięso i podsmażyć wraz z cebulą do momentu , kiedy nie będzie już surowe.
Doprawić solą , pieprzem, majerankiem i papryką.
Napełniać kalarepy przygotowanym farszem mięsnym i układać w naczyniu żaroodpornym .
Podlać bulionem warzywnym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut. (czas pieczenia zależy od wielkości kalarepy)
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i na koniec pieczenia posypać nim wierzch kalarepy.
Piec do rozpuszczenia się sera.
Podawać z młodymi ziemniakami.


zapiekana kalarepa

13 komentarzy:

  1. Mam w planie też taką kalarepkę;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha. Kupuję przy następnej okazji kalarepę i ją tak nafaszeruję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczna! do tej pory jadłam duszoną i w zupie. Ale faszerowana zapiekana chodzi za mną już od pewnego czasu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Taaaak lubimy kalarepę a szczególnie młodą wcinać na surowo :) Na parze też jest smaczna ale smażonej nigdy nie jadłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny pomysł, nigdy nie jadłam takiej kalarepy, do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja przede wszystkim jem na surowo, ale taką chetnie bym spróbował :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem wielką fanką warzyw a jak jeszcze nadziewana to już w ogóle :-) pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. nigdy nie pomyślałam, aby zapiekać kalarepkę, muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń