Jeśli macie ochotę na inne rogaliki to znajdziecie je w zakładce CIASTKA.
Podzielcie się swoją opinią w komentarzach.
Składniki (na około 45 rogalików)
500 g mąki pszennej +3 łyżki do podsypywania
250 g masła lub margaryny
2 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
1 jajko do smarowania rogalików
powidła śliwkowe lub inne
cukier puder do oprószenia
Mleko lekko zagrzać, wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać dodać lekko roztrzepane zółtka, cukier, roztopione przestudzone masło oraz wyrośnięte drożdże. Wszystko zagnieść i uformować kulę. Ciasto powinno być lepkie.
Zawijamy kulę ciasta lekko w ściereczkę bawełnianą i wkładamy do garnka z zimną wodą tak aby zakrywała ona ciasto.
Po wypłynięciu ciasta na powierzchnię wody wyciągamy ją i kroimy na trzy części. Każdą część rozwałkowujemy na koło i dzielimy nożem na trójkąty. Na szerszej części trójkąta nałożyć łyżeczką powidła i zwijać do wąskiej części.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdego rogalika posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą rumiane.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
rogale topione w wodzie
Z chęcią bym posmakowała! :)
OdpowiedzUsuńPolecam, pyszne!
UsuńPyszne rogale :)
OdpowiedzUsuńmniam:)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam pyszne.
OdpowiedzUsuń