niedziela, 28 czerwca 2015

Kotlet schabowy zapiekany z ananasem

Kotlet schabowy podany inaczej niż zwykle.
Wygląda bardziej efektownie, soczysty przez dodanie ananasa, a całości smaku dopełnia rozpuszczony i zapieczony ser.
Nie mówię, że jest lepszy niż tradycyjny kotlet schabowy, ale inny w smaku.

Składniki
500 g schabu beza kości
1 jajko
4 plastry ananasa
50 g sera żółtego
2 łyżki mąki
3 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
olej do smażenia

Wykonanie:
Schab umyć, osuszyć i pokroić na 4 kotlety. Każdy kotlet rozbić tłuczkiem, aby był cienki, ale trzeba uważać aby nie zbyt cieniutko rozbić, bo kotlet popęka. Oprószyć kotlety z dwóch stron solą i pieprzem.
Na jednym talerzyku roztrzepać jajko widelcem lekko posolić i popieprzyć
Na drugi talerzyk wsypać mąkę, a na trzeci bułkę tartą.
Kotleta pierwsze panierujemy z mące, a następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.
Kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na każdy nałożyć plaster ananasa i starty żółty ser.
Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu rozpuszczenia się sera.



kotlet schabowy zapiekany z serem i ananasem


4 komentarze:

  1. Fajne połączenie ale ananas nam smakuje tylko na słodko, ewentualnie w jakieś sałatce :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Na początku myślałam, że nie lubię ananasa z mięsem dopóki nie spróbowałam- z piersią z kurczaka:) Schabowy na pewno też mi posmakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie robiłam jeszcze tak ale jadłam. I bardzo mi smakuje ta wersja. Pyszne kotleciki. Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń