Takie z dużą ilością jagód, mięciutkie, puszyste i oblane lukrem.
Pyszności.
Składniki na 16 bułek
Ciasto
500 g mąki
30 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka mleka
1 jajko
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
Nadzienie
1 szklanka jagód
2 łyżki cukru
Do miseczki wsypać jagody i cukier. Delikatnie wymieszać
Lukier
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki ciepłej wody
Cukier utrzeć z wodą.
Zaczynamy od przygotowania rozczynu . Drożdże wraz z jedną łyżką cukru rozetrzeć na gładko, odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż nam wyrosną.
Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier,wbić jajko,wlać ciepłe mleko (nie gorące), olej,i wyrośnięte drożdże.
Wszystko zagnieść na gładkie ciasto.
Z ciasta zrobić kulkę, włożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość
Kiedy ciasto już wyrośnie, przełożyć je na stolnicę , uformować z niego wałek i podzielić na 16 równych części.
Każdy kawałek rozpłaszczyć ręką nałożyć 1 łyżkę jagód i skleić ciasto formując bułkę.
Ułożyć bułki na blaszce wyłożonej papierem. i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Posmarować każdą bułkę letnim mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą rumiane.
Po upieczeniu wyłożyć na kratkę do ostygnięcia.
Polukrować.
jagodzianki
Źródlo przepisu margarytka.blogspot.com
O tak, zaczął się sezon na pyszne jagodzianki :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam :-) częstuję się jedną :-)
OdpowiedzUsuńAleż proszę Marzenko :)
UsuńKocham jagodzianki! Pycha :) Porywam ze sobą cały talerz :)
OdpowiedzUsuńAleż proszę, można cały talerz :)
UsuńUwielbiamy jagodzianki ale te w cukierniach są wręcz utopione w lukrze :/ NAjlepsze pieczone własnoręcznie :)
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić samodzielnie , pyszne :)
Usuńuwielbiam jagodzianki, a smakują mi najbardziej z "własnołapnie" zebranymi jagodami :)
OdpowiedzUsuńPolecam
UsuńOoo tak tak jagodzianki bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńPyszne :) też muszę upiec z jagodami :)
OdpowiedzUsuńJagódki jeszcze trochę odstraszają ceną, ale dla takich pyszności zdecydowanie można kupować i zajadać się smakiem :)
OdpowiedzUsuńJa kupiłam za 9 zł litr
UsuńUwielbiam takie bułeczki z jagodami! Pysznsci! :-)
OdpowiedzUsuńOj tak :)
UsuńUwielbiam jagodzianki, na jagodach jeszcze nie byłam, czas się wybrać i też zrobić jakiś wypiek :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten fioletowy kolor w bułeczkach =D
Ja kupiłam bo do lasu daleko :)
UsuńJakie one dobre, lepsze niż cukierni.
OdpowiedzUsuńCzy z borowkami amerykanskimi,tez beda dobre?
OdpowiedzUsuńRównie pyszne :)
UsuńPysznie wyglądają i takie pełne jagód :D ciekawe czy w niedzielę jeszcze znajdę jagody w lesie :)bo marzy mi się kolejna porcja :)
OdpowiedzUsuń