Strony

Kategorie

wtorek, 30 czerwca 2015

Camembert z ananasem

Lubicie taki serek smażony?
Ja lubię i często robię z żurawiną. Dzisiaj jednak inaczej, bo z ananasem i winogronami.
Spróbujcie, bo naprawdę jest bardzo smaczny. Chrupiąca skórka, a w środku lejący się serek.
Pyszności!

Składniki:
2 serki camembert
4 plastry ananasa z puszki
1 szklanka winogron
4 łyżki bułki tartej
2 zółtka
2 łyżeczki śmietany
sól
olej do smażenia

Wykonanie:

Serki przekroić na dwie połówki.
Żółtka roztrzepać widelcem wraz ze śmietaną. Lekko posolić.
Każdy plaster sera namoczyć w żółtkach ze śmietaną , a następnie w bułce tartej, po czym jeszcze raz w żółtkach i bułce tartej.
Smażyć na oleju z dwóch stron, aż będzie rumiany ser.
Ułożyć na talerzu ser ,a następnie plaster ananasa  i winogrona.
Podawać gorące.

camembert z ananasem

Zupa kalafiorowa z koperkiem

Nie wiem jak Wy,ale ja lubię zupy. Jednak niestety robię je bardzo rzadko, bo moja rodzinka za zupami nie przepada, a nawet nie są głodni jak usłyszą słowo "zupa"

Składniki;
1,5 l  bulionu drobiowego
1 średni kalafior
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
4 ziemniaki
250 ml śmietany
sól
pieprz
liść laurowy
koperek


Wykonanie:
Bulion zagotować.
Kalafiora podzielić na różyczki i sparzyć wrzątkiem.
Marchewkę , seler, pietruszkę ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Wszystkie warzywa dodać do bulionu wraz z liściem laurowym.
Wszystko gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec wlać śmietanę i dodać posiekany koperek.

zupa kalafiorowa z koperkiem

poniedziałek, 29 czerwca 2015

Młoda kapusta z pulpetami

Młoda kapusta , a do tego pulpeciki to idealne połączenie. Taki miałam dzisiaj obiad.
Polecam Wam, bo danie jest naprawdę bardzo smaczne.

Składniki:

Kapusta:

1 główka młodej  kapusty
2   marchewki
2 łyżki masła
1/2 pęczku koperku
1/2 pęczku szczypiorku
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz

Pulpety:
500 g mięsa mielonego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 bułka kajzerka
1 jajko
mleko do namoczenia bułki
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz

olej do smażenia
bułka tarta do panierowania


Wykonanie:

Mięso włożyć do miski, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, bułkę namoczyć w mleku po czym odcisnąć. Wszystko razem wymieszać z pozostałymi składnikami.
Doprawić i uformować z mięsa małe pulpety po czym obtoczyć je w bułce tartej.
Obsmażyć z każdej strony na oleju.

Kapustę drobno poszatkować.
W rondlu roztopić masło i dodać kapustę, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę,cukier, sól, pieprz.
Dolać 1/2 szklanki wody,, posiekany szczypiorek i koperek.
Doprawić i ułożyć na wierzch pulpety.
Dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości kapusty.

młoda kapusta z pulpetami



niedziela, 28 czerwca 2015

Najsmaczniejsze jagodzianki.

Pojawiły się jagody, a jak tylko się pojawiają to pierwszą rzeczą jaką robię, to piekę jagodzianki.
Takie z dużą ilością jagód, mięciutkie, puszyste i oblane lukrem.
Pyszności.

Składniki na 16 bułek

Ciasto
500 g mąki
30 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka mleka
1 jajko
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru

Nadzienie
1 szklanka jagód
2 łyżki cukru

Do miseczki wsypać jagody i cukier. Delikatnie wymieszać

Lukier 
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki ciepłej wody

Cukier utrzeć z wodą.


Zaczynamy od przygotowania rozczynu . Drożdże wraz z jedną łyżką cukru rozetrzeć na gładko, odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż nam wyrosną.
Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier,wbić jajko,wlać ciepłe mleko (nie gorące), olej,i wyrośnięte drożdże.
Wszystko zagnieść na gładkie ciasto.
Z ciasta zrobić kulkę, włożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość
Kiedy ciasto już wyrośnie, przełożyć je na stolnicę , uformować z niego wałek i podzielić na 16 równych części.
Każdy kawałek rozpłaszczyć ręką nałożyć  1 łyżkę jagód  i skleić ciasto formując bułkę.
Ułożyć bułki na blaszce wyłożonej papierem. i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Posmarować każdą bułkę letnim mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą rumiane.
Po upieczeniu wyłożyć na kratkę do ostygnięcia.
Polukrować.

jagodzianki

Źródlo przepisu margarytka.blogspot.com 

Kotlet schabowy zapiekany z ananasem

Kotlet schabowy podany inaczej niż zwykle.
Wygląda bardziej efektownie, soczysty przez dodanie ananasa, a całości smaku dopełnia rozpuszczony i zapieczony ser.
Nie mówię, że jest lepszy niż tradycyjny kotlet schabowy, ale inny w smaku.

Składniki
500 g schabu beza kości
1 jajko
4 plastry ananasa
50 g sera żółtego
2 łyżki mąki
3 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
olej do smażenia

Wykonanie:
Schab umyć, osuszyć i pokroić na 4 kotlety. Każdy kotlet rozbić tłuczkiem, aby był cienki, ale trzeba uważać aby nie zbyt cieniutko rozbić, bo kotlet popęka. Oprószyć kotlety z dwóch stron solą i pieprzem.
Na jednym talerzyku roztrzepać jajko widelcem lekko posolić i popieprzyć
Na drugi talerzyk wsypać mąkę, a na trzeci bułkę tartą.
Kotleta pierwsze panierujemy z mące, a następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.
Kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na każdy nałożyć plaster ananasa i starty żółty ser.
Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu rozpuszczenia się sera.



kotlet schabowy zapiekany z serem i ananasem


sobota, 27 czerwca 2015

Cukinia zapiekana z mięsem

Dzisiaj na obiad połączyłam warzywa z mięsem i powstała smaczna i sycąca zapiekana cukinia.
Jeśli macie ochotę na taki zestaw to polecam.

Składniki:
2 cukinie
500 g mięsa mielonego
50 g sera żółtego
1 łyżka masła klarowanego
1 cebula
1 łyżka ketchupu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz

Wykonanie:
Cukinię przekroić na dwie połówki i wydrążyć środki.
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodać mięso i usmażyć lekko przyrumieniając.
Dodać przyprawy, ketchup , wymieszać  i chwilkę smażyć.
Tak przygotowanym mięsem napełniać cukinię i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Posypać wierzch startym żółtym serem. Wlać wodę tak aby sięgała do połowy cukinii
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

cukinia zapiekana z mięsem

Sałatka żydowska

Prosta, smaczna sałatka żydowska.
Lubię wszelkiego rodzaju sałatki, a dzisiaj miałam ochotę na taką klasyczną jarzynową.
Jednak moje zaopatrzenie lodówkowe okazało się zbyt skromne i powstała taka oto sałatka.

Składniki:
7 średnich ziemniaków
5 jajek
5 ogórków kiszonych
1 mała cebula
2 łyżki posiekanego szczypiorku
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz


Wykonanie:
Ziemniaki ugotować z mundurkach
Jajka ugotować na twardo.
Ziemniaki, jajka, cebulę,ogórki pokroić w kostkę, dodać szczypiorek,majonez,musztardę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

sałatka żydowska

piątek, 26 czerwca 2015

Ptysie z bitą śmietaną

Dzisiaj upiekłam ptysie z bitą śmietaną. Małe, słodkie i kaloryczne.
Ale co tam kalorie, przecież od czasu do czasu wolno.
Jak zawsze największym łasuchem na słodkie jest mój mąż i  tylko patrzyłam jak znikają jeden po drugim.
Z tego wniosek, że smakowały.

Składniki na 12 średnich ptysi
ciasto
4 jajka
200 g mąki
80 g masła
250 ml wody
szczypta soli

Krem
500 ml śmietany kremówki  36 %
3 łyżki cukru pudru lub według własnego smaku

cukier puder do posypania

Wykonanie:


Ciasto
W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. 
Dodać przesianą mąkę i mieszać energicznie i tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od garnka.
Ciasto przełożyć do miski i przestudzić.
Kiedy już będzie letnie ucierać je, dodając kolejno po jednym jajku.
Za pomocą szprycy wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem ptysie. Ciasto rośnie więc należy zachować odstępy między nimi.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C około 20-25 minut.
Po wyjęciu jeszcze ciepłe przekroić je na pół.

Śmietanę mocno schłodzoną ubić na sztywno wraz z cukrem.
Napełniać jedną część ptysia śmietaną i przyłożyć drugą.
Posypać cukrem pudrem.

ptysie z bitą śmietaną

ptysie po przekrojeniu


Owsianka z mango

Śniadanie to podstawowy posiłek dnia. Zacznijcie go zdrowo i smacznie.
Polecam Wam owsiankę, którą możesz przygotować na wiele sposobów.


Składniki:
1/2 l mleka
1 szklanka płatków owsianych górskich
2 łyżki miodu lub cukru
1/2 mango




Wykonanie:
Mleko wlać do garnka, wsypać płatki i gotować stale mieszając (lubią się przypalać)
Po ugotowaniu wymieszać z miodem i wlać do miseczek.
Mango pokroić w kostkę i wymieszać z owsianką.
Smacznego.

owsianka z mango

czwartek, 25 czerwca 2015

Grillowana polędwiczka wieprzowa

Grillowana polędwiczka wieprzowa z dipem truskawkowym.
To moja propozycja na grilla. Do tego surówka  np taka  i mamy obiadek.

Składniki:

2 średnie polędwice wieprzowe

Marynata:
2 łyżeczki musztardy francuskiej
5 łyżek oliwy
2 łyżki miodu
2 łyżki whisky
1 łyżka kaparów
pieprz

Dip truskawkowy:
1 szklanka truskawek
1 łyżeczka chrzanu
cukier do smaku
pieprz

Wykonanie:

Marynata
Wszystkie składniki marynaty mieszamy dokładnie w misce.
Mięso kroimy w plastry i wkładamy do marynaty i dokładnie mieszamy, aby mięso było całe w niej  namoczone.
Przykrywamy folią i odstawiamy na 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Dip:
Truskawki umyć i zmiksować na gładko.Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Chrzan dodawać w małych ilościach , bo wszystko zależy od tego jak ostry mamy chrzan.

Mięso wyciągnąć z zalewy i już można je grillować

Podawać z dipem truskawkowym


grillowana polędwiczka wieprzowa 

Pasta jajeczna z awokado

Dzisiaj zrobiłam pyszną pastę jajeczną, ale taką troszkę inną, bo z dodatkiem awokado.
Polecam  Wam, bo jest naprawdę bardzo smaczna.

Składniki:

6 jajek
1 awokado
1 łyżka majonezu
3 łyżki soku z cytryny
1 czerwona cebula
sól
pieprz ziołowy
1 łyżeczka posiekanego koperku

Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, oskubać i zmiksować.
Awokado pokroić na mniejsze kawałki, zmiksować, skropić sokiem z cytryny i połączyć z jajkiem.
Dodać majonez, drobno posiekaną cebulę i koperek.
Wymieszać wszystko dokładnie, doprawić solą i pieprzem.


pasta jajeczna z awokado


środa, 24 czerwca 2015

Truskawkowa niespodzianka bez pieczenia

Niespodzianka truskawkowa to ciasto bez pieczenia. Może być super prezentem dla bliskiej osoby.
Nie tylko ładnie wygląda, ale w smaku rewelacja.

Składniki:

Warstwa truskawkowa:
600 g truskawek
sok z 1 cytryny
1 szklanka cukru pudru
30 g żelatyny
300 ml śmietany kremówki 36%

Warstwa śmietanowa
500 ml śmietany kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru lub według własnego smaku
2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
truskawki do dekoracji
listki mięty

Wykonanie:

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Z biszkoptów ułożyć brzeg tortu.

Warstwa truskawkowa:

Truskawki umyć i usunąć szypułki.
Włożyć truskawki do garnka i zmiksować na gładko. Dodać cukier puder,sok z cytryny i podgrzać na małym ogniu, ciągle mieszając.
Zdjąć z palnika i dodać żelatynę namoczoną w zimnej wodzie. 
Dokładnie wszystko wymieszać i odstawić mus do wystudzenia tak aby lekko zgęstniał.
Śmietanę ubić na sztywno po czym powoli dodawać i stale miksować . Musi powstać jednolita masa.
Wlać delikatnie do tortownicy i schłodzić.
Kiedy masa zastygnie możemy przygotować kolejną warstwę ciasta.

Warstwa śmietanowa:
Mocno schłodzoną śmietanę ubić wraz z cukrem na sztywno. Na sam koniec dodać namoczoną w bardzo małej ilości wody  żelatynę i poczekać aż napęcznieje, a następnie włożyć do mikrofalówki na 10 s i podgrzać Przestudzić, aby była lekko ciepła i wlewać bardzo powoli do ubijanej śmietany cały czas miksując.
Masę śmietanową wlać na warstwę truskawkową i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Udekorować truskawkami i listkami mięty.







wtorek, 23 czerwca 2015

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szpinakiem.

Szybkie i smaczne danie.
Kiedy nie mam ochoty na spędzanie czasu w kuchni, albo mam zbyt dużo innej pracy to najlepszym pomysłem na obiad jest coś, co samo się zrobi. Hi hi, nie tak całkiem samo, ale  nie trzeba stać i mieszać.

Składniki:
400 g makaronu kokardki
1 dużą garść świeżego szpinaku
1 łyżka masła klarowanego
1 pierś z kurczaka
400 ml śmietany (18%)
2 jajka
1 ząbek czosnku
40 g startego parmezanu
1/2 łyżeczki  cząbru
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
sól
pieprz


Wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki . Oprószyć solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką .
Na patelni rozgrzać masło i usmażyć kurczaka, aż będzie rumiany z każdej strony.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu i odcedzić na sicie.
Do naczynia żaroodpornego włożyć makaron, a następnie usmażonego kurczaka.
Na tej samej patelni co smażyliśmy mięso, usmażyć bardzo krótko umyty i osuszony szpinak.
Układamy go na warstwie kurczaka.
W kubeczku wymieszać śmietanę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem,jajkami, cząbrem, solą i pieprzem.
Polać sosem zapiekankę . Posypać parmezanem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.




zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szpinakiem


Owsianka z jabłkiem i cynamonem

Owsianka z jabłkiem i cynamonem to moja kolejna propozycja na śniadanie nie tylko dla dzieci.
Wiecie,że cynamon nie tylko jest aromatyczny, ale posiada wiele właściwości leczniczych. Działa antygrzybicznie i antybakteryjnie.


Składniki:
1/2 l mleka
1 szklanka płatków owsianych górskich
2 łyżki miodu lub cukru
1 duże jabłko
cynamon do posypania



Wykonanie:
Mleko wlać do garnka, wsypać płatki i gotować stale mieszając (lubią się przypalać)
Po ugotowaniu wymieszać z miodem i wlać do miseczek.
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z owsianką.
Posypać cynamonem.
Smacznego.

owsianka z jabłkiem

poniedziałek, 22 czerwca 2015

Tortellini z kurczakiem i pieczarkami

Tortellini to małe pierożki z różnym rodzajem nadzienia.
Ja miałam z farszem serowym. Podałam je z sosem śmietanowym , pieczarkami i kurczakiem.

Składniki:
250 g tortellini z nadzieniem serowym
250 ml śmietany 18%
1 podwójna pierś z kurczaka
250 g pieczarek
3 szklanki bulionu mięsnego
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 cebula
2 łyżki startego  parmezanu
sól
pieprz

Wykonanie:
Tortellini ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu.
Odcedzić na sicie.
Włożyć do garnka i zalać bulionem.
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka(nie przyrumieniać)
Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki.
Oprószyć go solą i pieprzem, wymieszać i dodać do cebuli.
Smażyć aż mięso zrobi się białe i nie będzie surowe, ale nie przyrumieniać.
na drugiej patelni roztopić łyżkę masła i usmażyć pieczarki pokrojone w półplasterki.
Całość patelni wlać do garnka z tortellini i chwilę gotować, wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem.
Na sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
Podawać gorące posypane parmezanem.


tortellini z kurczakiem i pieczarkami

niedziela, 21 czerwca 2015

Kalarepa zapiekana

Lubicie kalarepkę ?
Ja lubię na surowo, zapiekaną  i smażoną na maśle.
Najlepsza jest taka młoda, a właśnie teraz jest najlepsza pora .
Dzisiaj zrobiłam faszerowaną kalarepę mięsem mielonym.

Składniki:

4 kalarepy
500 g mięsa mielonego
100 g żółtego sera
2 łyżki masła klarowanego
2 szklanki wywaru warzywnego
1 cebula
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz

Wykonanie:
Kalarepy obrać, zalać wodą i gotować około 10 minut.
Wyciągnąć z wody i wydrążyć środki.
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę.
Dodać mięso i podsmażyć wraz z cebulą do momentu , kiedy nie będzie już surowe.
Doprawić solą , pieprzem, majerankiem i papryką.
Napełniać kalarepy przygotowanym farszem mięsnym i układać w naczyniu żaroodpornym .
Podlać bulionem warzywnym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut. (czas pieczenia zależy od wielkości kalarepy)
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i na koniec pieczenia posypać nim wierzch kalarepy.
Piec do rozpuszczenia się sera.
Podawać z młodymi ziemniakami.


zapiekana kalarepa

sobota, 20 czerwca 2015

Sernik z jabłkami ma kruchym cieście

Upiekłam pyszny sernik z jabłkami według przepisu s. Anastazji.
Powiem Wam, że jest wyśmienity. Kruche ciasto,ser, jabłka i bezowa piana. Pycha.

Składniki:

Kruche ciasto:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
150 g margaryny (dałam masło)
2 łyżki kwaśnej śmietany (dałam 18%)
2  łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera twarogu (dałam półtłusty)
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
250 g margaryny (dałam masło)
200 g cukru pudru
1 budyń śmietankowy bez cukru (dałam z cukrem)

Piana bezowa
3 białka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

dodatkowo

4-5 jabłek

Wykonanie:

Ciasto kruche
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek i wbić żóltka, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
Podzielić je na dwie części.
Jedną częścią ciasta wyłożyć  dno blaszki o wymiarach 23x38 cm , a drugą część owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.

Masa serowa:
Ser skręcić przez maszynkę.
Masło utrzeć z cukrem pudrem , żółtkami i cukrem waniliowym na gładką masę.
Do masy dodawać stopniowo ser cały czas miksując. Wsypać budyń, proszek do pieczenia  i dokładnie zmiksować.
Wlać ser na na kruche ciasto.

Jabłka obrać i pokroić w ósemki i układać na serze obok siebie

Piana
Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.
Na samym końcu wsypać mąkę ziemniaczaną i zmiksować
Wlać na jabłka.

Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na  tarce o grubych oczkach. Rozłożyć równomiernie na pianie.
Piec ciasto w 180 stopniach około 40-45 minut

sernik z jabłkami








Zródło Wypieki s. Anastazji




piątek, 19 czerwca 2015

Pieczeń z indyka

Lubicie takie pieczone mięsko?
Ja bardzo lubię, bo można je zjeść na dwa sposoby.
Gorący, soczysty wyjęty prosto z piekarnika pokroiłam na plastry i podałam z sosem chrzanowym do obiadu.
Na zimno świetnie smakuje na kanapkach,

Składniki:

1 kg piersi z indyka

marynata
1 cebula
2 ząbki czosnku
6 łyżek oleju
2 łyżki octu balsamicznego z modeny
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki rozmarynu
sól
pieprz

Wykonanie:
Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty.
Pierś opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Dokładnie obtoczyć ją w marynacie z każdej strony i włożyć do naczynia, przykryć folią i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Przełożyć mięso wraz z zalewą do naczynia żaroodpornego polać oliwą, przykryć pokrywą i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 20 minut, a następnie polać mięso zalewą w której się piecze i piec ponownie pod przykryciem w 180 stopniach C około 30-35  minut.



pieczeń z indyka

Kasza manna z bananami-mus

Mus bananowy na bazie kaszy manny to idealna propozycja na deser lub na śniadanie.
Pożywny i smaczny.

Składniki:

2 szklanki mleka
4 łyżki kaszy manny
3 łyżki cukru ( lub według własnego uznania)
sok z połówki cytryny
3 banany

Wykonanie:
Kaszę mannę wymieszać z mlekiem i  gotować na małym ogniu , stale mieszając. Kaszka lubi się przypalać.
Kiedy będzie już gęsta to odstawić do wystygnięcia.
Banany pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować na gładko. Skropić cytryną i wymieszać.
Kaszę zmiksować, aby była puszysta, a następnie dodawać łyżką stopniowo banany i stale miksując.
Wlać do pucharków i udekorować bananem.


kasza manna z bananami-mus


czwartek, 18 czerwca 2015

Ryba duszona w sosie pomidorowym

Dzisiaj mam dla Was jeden przepis, bo większość dnia spędziłam na warsztatach kulinarnych, ale o tym napiszę Wam w innym poście.
Ryba duszona w sosie pomidorowym to szybkie i smaczne danie. Można wykorzystać filety rybne z dorsza,morszczuka itp.
Ja nigdy nie kupuję mrożonej ryby i takiej nie polecam.

Składniki:
800 g filetów  z pangi
2 cebule
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka ketchupu pikantnego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
2 szczypty ostrej papryki
sok z 1/2 cytryny
1/2 szklanki wody
sól 
pieprz
szczypiorek


Wykonanie:

Filety rybne skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem , papryką słodką, ostrą i odstawić do lodówki na 30 minut.
W rondlu rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka (nie przyrumieniać), dodać drobno posiekany czosnek i chwileczkę podsmażyć.
Na cebulę ułożyć rybę, przykryć rondel i dusić około 7 minut, a następnie wlać wodę, ketchup dodać przecier pomidorowy  doprawić i dusić ponownie aż ryba będzie gotowa, ale nie rozgotowana.
Na koniec posypać szczypiorkiem.


ryba duszona w sosie pomidorowym

środa, 17 czerwca 2015

Krokiety ziemniaczane z jajkami

Ostatnio mam fazę na kluski i pierogi. Dzisiaj też podobnie. Zrobiłam krokiety ziemniaczane z nadzieniem jajecznym. Bardzo smaczne, a zarazem można wykorzystać ziemniaki, które zostaną nam z dnia poprzedniego.

Składniki:

Ciasto
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko 
2 łyżki masła
5 łyżek mąki
sól

Nadzienie:
4 ugotowane jajka na twardo
2 łyżki śmietany
2 łyżki posiekanego koperku
sól
pieprz

Dodatkowo:
olej do głębokiego smażenia
bułka tarta do panierowania

Wykonanie:

Farsz:
Ugotowane jajka obrać ze skorupek i zetrzeć jaja na tarce o grubych oczkach. Dodać  śmietanę koperek i doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać 

Ciasto
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajko,masło sól, mąkę i wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Można podsypać mąką , ale nie zbyt dużo. 
Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować placek o grubości  0,5 cm . Podzielić go na prostokąty równej wielkości i na każdy prostokąt nałożyć farsz, a następnie zrolować wzdłuż dłuższego boku. Skleić.
Obtoczyć krokiety w bułce tartej i smażyć na głębokim tłuszczu z każdej strony do zarumienienia.
Usmażone wyciągnąć łyżką cedzakową i odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podawać gorące z surówkami.

Krokiety ziemniaczane z jajkami




wtorek, 16 czerwca 2015

Kluski leniwe czy pierogi, na dwa sposoby

Każdy z nas nazywa je inaczej. Jedni mówią kluski leniwe, a jeszcze inni pierogi.
U mnie w domu zawsze były to kluski i niech tak zostanie. Podawać można je w bardzo różny sposób.
Dzisiaj mój najlepszy smak z podsmażonym masełkiem i bułką tartą oraz z sosem truskawkowym

Składniki:

500 g twarogu dałam półtłusty
2 żółtka
400 g ugotowanych ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 czubata szklanka mąki pszennej
sól

Wersja z bułką tartą 
100 g masła
2 łyżki bułki tartej

Wersja z truskawkami
1 szklanka truskawek
1 szklanka jogurtu
cukier


Wykonanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie, a następnie przecisnąć je przez praskę.
Ser przepuścić przez maszynkę.
Ser, ziemniaki, żółtka, sól mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną zagniatamy na stolnicy  na gładkie ciasto. Można podsypać lekko ciasto mąką, ale nie byt dużo, bo kluski będą zbyt twarde.
Ciasto dzielimy na trzy części i z każdej formujemy wałek i lekko go spłaszczamy. Kroimy pod skosem kluski .
W garnku zagotować wodę,posolić.
Kluski wkładać do wrzątku i jak wypłyną na powierzchnię wody gotować kilka minut, a następnie wyciągnąć je łyżką cedzakową.

Na patelni rozpuścić masło i dodać bułkę tartą , lekko przyrumienić. Można polać kluski bułką na talerzu lub włożyć je na patelnię z przyrumienioną już bułką i lekko obsmażyć.

Truskawki zmiksować z jogurtem. W razie potrzeby posłodzić i polać kluski.


kluski leniwe z bułką tartą

kluski leniwe z sosem truskawkowym




Koktajl ananasowo-truskawkowy

Dzisiaj  zrobiłam bardzo smaczny koktajl z ananasa i truskawek.
Ananasa miałam z puszki do tego świeże truskawki i powstał napój o pięknym kolorze.

Składniki:
1/2 puszki ananasa
1,5 szklanki truskawek
1/2 szklanki soku ananasowego
cukier do smaku lub miód 


Wykonanie:
Ananasa pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować z sokiem ananasowym na gładko, a następnie dodać truskawki i cukier i ponownie zmiksować.
Wlać do szklanek i udekorować listkami mięty.


koktajl ananasowo-truskawkowy

poniedziałek, 15 czerwca 2015

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

W sobotę byłam na moim ulubionym targu i kupiłam piękny świeżutki szpinak.
Mój najmłodszy syn za nim nie przepada, ale staram się szpinak tak przemycać w potrawach, aby mógł go zjeść. W tej zapiekance zjadł go ze smakiem.

Składniki:

1 kg ziemniaków
2 garście świeżego szpinaku
1 duża cebula
2 łyżki masła klarowanego
400 ml śmietany (dałam 18%)
100 g startego żółtego sera
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie
Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, a następnie dodać wymyte i osuszone liście szpinaku., posolić.
Smażyć chwilę.
Pokrojone ziemniaki ułożyć na dnie w naczyniu do zapiekania.  Na ziemniaki wyłożyć usmażony szpinak.
Śmietanę wymieszać ze startym serem, solą , pieprzem, gałką muszkatołową i wlać na wierzch zapiekanki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż ziemniaki będą miękkie , a góra lekko zarumieniona.


zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

Milkshake truskawkowy

Milkshake truskawkowy to mój ulubiony.
Kiedy mam tylko okazję go zrobić to raz, dwa, trzy i jest gotowy.
W zamrażarce mam zawsze mrożone owoce i wykorzystuję, gdy sezon truskawkowy się skończy.
Powiem Wam jednak, że ze świeżych owoców jest dużo, dużo lepszy.

Składniki:
400 g truskawek świeżych
1,5 szklanki mleka
6 łyżek lodów waniliowych

Wykonanie:
Truskawki umyć, dodać mocno schłodzone mleko i zmiksować na gładko, a następnie dodać lody i ponownie miksować.
Wlać do szklanek.
Smacznego


milkshake truskawkowy

niedziela, 14 czerwca 2015

Sałatka z truskawkami i komosą ryżową

Komosa ryżowa zwana inaczej quinoa lub ryżem  peruwiańskim.
Jest źródłem pełnowartościowego białka i wielu innych witamin.

Jak ugotować :
Ziarna komosy należy dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą
Wsypać do garnka  1 szklankę ziarenek komosy i wlać 2 szklanki wody, posolić.
Gotować bez przykrycia na wolnym ogniu około 10-15 minut.

Składniki:
1 szklanka komosy ryżowej
2 szklanki truskawek
2 garście roszponki

Sos
3/4 szklanki truskawek
1 łyżka miodu
1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego

Wykonanie:

Komosę ugotować tak jak napisałam wyżej. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki.
Na półmisku ułożyć roszponkę, komosę i truskawki.
Przygotować sos.
Truskawki zmiksować, wymieszać z miodem i pieprzem. Polać sałatkę.
Smacznego.




Makaron z sosem truskawkowym

Kiedy za oknem piękne słońce i upał to nikt pewnie nie ma ochoty stać przy garnkach i gotować.
Ja też dzisiaj poszłam na łatwiznę i zrobiłam makaron z sosem truskawkowym.
Szybko i smacznie.

Składniki:

400 g makaronu  dowolnego
500 g truskawek
sok z połówki cytryny
3 łyżki miodu lub cukier
kilka listków świeżej mięty

Wykonanie:

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Truskawki umyć odłożyć kilka sztuk do dekoracji,a pozostałe zmiksować.
Dodać miód  i sok z cytryny, wszystko wymieszać.
Polać makaron  sosem, ułożyć całe truskawki i udekorować listkami mięty.
Smacznego.

makaron z sosem truskawkowym


sobota, 13 czerwca 2015

Ciasto ucierane z truskawkami i płatkami owsianymi

Upiekłam bardzo smaczne ciasto z truskawkami i płatkami owsianymi.
Bardzo długo utrzymuje wilgotność i bardzo fajnie wygląda.
I ma jedną wielką zaletę. Jak każde ucierane ciasto zawsze się udaje.
Można go upiec z wiśniami, rabarbarem, malinami.....

Składniki:

300 g miękkiego masła
1 szklanka cukru
4 jajka
skórka otarta z jednej cytryny
3/4 szklanki płatków owsianych drobnych + 2 łyżki grubych płatków owsianych
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka rumu lub wódki
2 łyżki wiórków kokosowych
2 szklanki truskawek
cukier puder


Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę i nadal ucierając dodawać po jednym jajku.
Płatki owsiane drobne wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i ucierając stopniowo dodawać do ciasta.
Wlać rum, dodać skórkę z cytryny i ucierać.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem (samo dno), wlać ciasto , wyrównać.
Truskawki umyć i jeśli jest duża przekroić na pół i układać je tak by środki truskawek były na górze.
Płatki owsiane drobne wymieszać z wiórkami kokosowymi i posypać ciasto.
Piec w 190 stopniach  C około  45 minut. Sprawdzać patyczkiem.
Jednak przez pierwsze 15 minut nie należy otwierać piekarnika.
Po wystudzeniu brzegi posypać cukrem pudrem





Źródło:  gazetka ciasta i torty 




piątek, 12 czerwca 2015

Chłodnik serowy

Podczas upałów chłodnik jest najlepszą propozycją na obiad.  Ma wiele zalet.
Po pierwsze nie musimy stać nad gorącą kuchenką . Po drugie mamy więcej czasu,  bo robi się go bardzo szybko, a po trzecie jest bardzo smaczny i smakuje całej rodzince.
Spróbujcie również inną wersję, którą znajdziecie tu


Składniki:

1 serek wiejski (granulowany)
500 ml jogurtu naturalnego lub maślanki
1 pęczek rzodkiewek
1 długi ogórek
3 łyżki posiekanego szczypiorku
sok z połówki cytryny
2 łyżki  posiekanego koperku
2 ząbki czosnku
sól
pieprz

Wykonanie:
Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Wszystkie składniki wymieszać z pozostałymi, doprawić solą i pieprzem. Schłodzić.
Podawać z młodymi ziemniakami.


chłodnik serowy




Napój orzeźwiający

Napój orzeźwiający z dodatkiem świeżej mięty jest doskonały na upały.
U mnie w domu nie pije się prawie wcale herbaty i kawy.
Pijemy wodę soki lub wszelkiego rodzaju napoje, ale te robione domowymi sposobami.

Składniki:


1 l wody mineralnej
4 łyżki płynnego prawdziwego miodu (lub cukier według własnych potrzeb)
1/2 litra soku jabłkowego
8 dużych listków mięty
1 gałązka świeżej mięty
sok z połówki cytryny

Wykonanie:
1 szklankę wody zagotować i zaparzyć w niej listki mięty. Odstawić do momentu wystygnięcia wody, a następnie wyjmujemy listki, a wodę wlewamy do dzbanka.
Miód wlać do szklanki i zalać wrzącą wodą, dokładnie wymieszać.
Dodać pozostałe składniki, wymieszać i schłodzić.
Po schłodzeniu włożyłam gałązkę mięty.


napój orzeźwiający

czwartek, 11 czerwca 2015

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami

Zapiekankę przygotowałam z tego co miałam w lodówce.
Jak się czasami poszuka to można wiele dobroci odkryć :)  i powstaje całkiem smaczne danie.

Składniki:
1 kg ziemniaków
1/4 szklanki mleka
1 jajko
1 łyżka masła
1 mały brokuł
4 zielone szparagi
1 marchewka
1 ząbek czosnku
1 szczypta gałki muszkatołowej
sol
pieprz

Sos
1 łyżka majonezu
180 ml jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1 łyżka posiekanego koperku
sól
pieprz
Wszystkie składniki razem wymieszać


Wykonanie:
1 Marchewkę obrać pokroić w kostkę i ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić
2 Brokuła zalać wrzątkiem i odstawić na 3-4 minuty po czym odcedzić na sicie
3 Szparagi pokroić i usmażyć krótko  na 1 łyżce masła . Na koniec dodać utarty czosnek z solą. Smażyć  około 30 sekund  mieszając i odstawić z palnika
4 Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Przepuścić przez praskę, dodać jajko, mleko masło, gałkę muszkatołową  i wymieszać dokładnie.
Do naczynia żaroodpornego włożyć ziemniaki. Przez środek zrobić dołek i ułożyć warzywa.
Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż ziemniaki się przyrumienią.
Podawać polaną sosem czosnkowym.

zapiekanka ziemniaczana z warzywami


Polędwica z dzika

Po pierwsze muszę podziękować mojej sąsiadce Kasi S za podarowanie mi polędwiczki z dzika.
Dziękuję Kasiu!
Po drugie miałam okazję pierwszy raz przygotować dziczyznę . O nie, jednak drugi , bo robiłam jeszcze bażanta za którego otrzymałam nagrodę od firmy Hortex.
Przepis na bażanta napiszę Wam wkrótce.
Jeśli kiedyś będziecie mieli okazję spróbować takiej polędwiczki lub przygotować to polecam.

Składniki:
2 polędwiczki z dzika
2 łyżki smalcu do smażenia
sól
1 łyżeczka mąki


Marynata:
2 szklanki wody
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
2  ząbki czosnku utarte
2 łyżki octu balsamicznego
5 ziaren pieprzu czarnego
1 duża cebula pokrojona w piórka
2 gożdziki
1/2 łyżeczki rozmarynu

Wykonanie:
Polędwicę myjemy , osuszamy.

Marynata:
Wszystkie składniki marynaty wkładamy do małego garnka i doprowadzamy do wrzenia.
Polędwiczki wkładamy do szklanego naczynia i zalewamy zagotowaną , gorącą marynatą. Obracamy mięso, aby było całe zamoczone i woda wszędzie dotarła.
Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie wyciągamy polędwice z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym i lekko solimy.
Marynatę cedzimy przez sitko. Wyciągamy liście, pieprz i ziele.
Cebulę z zalewy miksujemy na gładko.
Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć polędwice na rumiano z każdej strony.
Wlewamy 3/4 szklanki zalewy, dodajemy zmiksowaną cebulę i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około  45 minut lub dłużej .( zależy jak duże mamy polędwice).
Po tym czasie mięso wyjąć, a sos w razie potrzeby doprawić solą  i pieprzem. Mąkę rozrobić z odrobiną wody i wlać do sosu.. zagotować.
Polędwicę pokroić w plastry i polać sosem.
Smacznego

polędwica z dzika

środa, 10 czerwca 2015

Wybuchowy deser

Deser  bardzo smaczny i  prosty do zrobienia.
Możemy go przygotować z różnymi owocami. Ja zrobiłam z owocem granatu, ale mogą być maliny, truskawki i każde inne owoce sezonowe.

Składniki:
1 opakowanie biszkoptów podłużnych
1 łyżka rodzynek
1 łyżka żurawiny
2 szklanki mleka
1 łyżeczka masła
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru

Polewa:
100 g masła
3 łyżki mleka
2 łyżki kakao
2-3 łyżki cukru

owoc granatu

Wykonanie:
Pół szklanki mleka odlać, resztę zagotować z cukrem.
Mąkę ziemniaczaną rozrobić z pozostałym zimnym mlekiem i wlać do gotującego się. Intensywnie mieszać, aby się nie przypaliło. Odstawić z palnika powstały budyń, dodać masło, rodzynki, żurawinę i dokładnie wymieszać,aby składniki się połączyły.
W tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć dno biszkoptami. Wlać warstwę budyniu i ponownie biszkopty. Układać warstwy do wykorzystania masy. Na górze powinna być warstwa masy budyniowej. wstawić do lodówki na około 2 godziny.

W małym garnuszku roztopić masło, dodać cukier, kakao i mleko. Wszystko zagotować aż powstanie gładka polewa.
Lekko wystudzić i polać  deser.
Posypać granatem.
Schłodzić.











wtorek, 9 czerwca 2015

Gulasz z kurczaka po węgiersku

Gulasz z piersi kurczaka po węgiersku. Taki miałam dzisiaj obiadek.
Wszystkim smakowało i oczywiście na następny dzień nic nie zostało.
Pozostaje  mi teraz wymyślać co jutro na obiad.

Składniki:

2 duże piersi z kurczaka
1 cebula
1 czerwona papryka
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki ketchupu pikantnego
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
sól
pieprz
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki wody

Wykonanie:

Piersi z kurczaka umyć i osuszyć i pokroić w kostkę.
W miseczce wymieszać paprykę słodką, paprykę ostrą, sól i pieprz i wszystko wymieszać z mięsem.
W rondlu rozgrzać masło i lekko zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę,  dodać mięso i smażyć , mieszając . Kiedy kurczak jest już lekko rumiany, wlewamy wodę i dusimy chwilę pod przykryciem.do miękkości, a następnie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, ketchup i przecier pomidorowy.
Doprawiamy w razie potrzeby do smaku i dusimy około 10 minut.
W przypadku gdy sos jest zbyt rzadki możemy go zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody.
Wlać do sosu i chwilkę gotować
Można podawać kurczaka z ziemniakami, kaszą, ryżem lub pieczywem.

gulasz z kurczaka po węgiersku



Sałatka rzymska

Pamiętacie jak robiłam sałatkę z sałatą rzymską (przepis). Dzisiaj zrobiłam trochę inną wersję , bardziej łagodną.
Okres wiosenno-letni to idealny czas na sałatki.

Składniki:
1 sałata rzymska czerwona
2 pomidory
2 jajka ugotowane na twardo
3 ogórki małosolne
1 czerwona cebula

Sos
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka oregano
1/4 łyżeczki  lubczyku
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz

Wykonanie

Sałatę porwać na mniejsze kawałki.
Ogórki, pomidory pokroić w kostkę, a cebulę pokroić w piórka.
Jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Sałatę , ogórki, cebulę i pomidory wymieszać.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i wlać do sałatki.
Posypać jajkiem.
Smacznego

sałatka rzymska

poniedziałek, 8 czerwca 2015

Placki śmietankowe z truskawkami

Dzisiaj na śniadanie zrobiłam smaczne i delikatne placki z truskawkami.
Bardzo łatwe do wykonania, bo wystarczy wymieszać wszystkie składniki i usmażyć.
Polecam.

Składniki:

1 szklanka śmietany (dałam 18%)
2 jajka
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka truskawek
olej do smażenia

Wykonanie:
Do miski wlać śmietanę i mleko. Dodać cukier,jajka,przesianą mąkę,sodę ,proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać widelcem lub zmiksować. W przypadku zbyt rzadkiego ciasta należy dodać 1-2 łyżki mąki.
Truskawki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ciasta.
Na patelni rozgrzać olej i nakładać małą chochelką placki.
Smażyć z dwóch stron na rumiany kolor.
Podawać ciepłe.


placki śmietankowe z truskawkami 



Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą

Fasolkę przygotowuję na różne sposoby, bo bardzo ją lubię. Jednak najbardziej mi smakuje w takiej najprostszej postaci z masłem i bułką tartą
Najlepsza taka na ciepło, ale jak pozostanie z obiadu to lubimy z dziećmi podjadać na zimno.

Składniki:

700 g fasolki szparagowej
100 g masła
5 łyżek bułki tartej
1 łyżeczka cukru

sól

Wykonanie:

Fasolkę umyć i nożykiem poucinać końcówki z dwóch stron.
Włożyć do garnka i zalać wodą tak , aby zakrywała fasolkę, dodać sól , cukier i gotować do miękkości.
Odcedzić na sicie i wyłożyć na talerz.
Na patelni roztopić masło i wsypać bułkę tartą.
Smażyć mieszając, aż się przyrumieni.
Polać fasolkę bułką z masłem i podawać.
Ja posypałam odrobiną koperku
Smacznego

fasolka szparagowa

niedziela, 7 czerwca 2015

Sernik na zimno z truskawkami

Truskawki, truskawki....korzystajmy.
Dzisiaj zrobiłam sernik na zimno na serkach homogenizowanych z musem truskawkowym.

Składniki:

Spód
140 g ciastek kruchych
70 g masła

Warstwa  serowa:

800 g serków homogenizowanych waniliowych
4 łyżki żelatyny
1/2 szklanki mleka
4 łyżki cukru pudru

Mus truskawkowy

500 g truskawek
3/4 szklanki cukru
1 galaretka truskawkowa
1 łyżeczka żelatyny


Wykonanie:


Masło roztopić, wlać do ciastek i pokruszyć blenderem.
Ciastka powinny mieć konsystencję mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć pokruszonymi ciastkami i ugnieść łyżką, aby dokładnie przylegały do dna. Wstawić do lodówki.

W tym czasie przygotować masę serową

Do miski przełożyć serki homogenizowane, dodać cukier puder, mleko.Wszystko zmiksować. Żelatynę rozpuszczoną w 50 ml wody i wystudzoną  wlać do sera i ponownie zmiksować.
Masę serową wlać na schłodzone ciasteczka i odstawić do lodówki do zastygnięcia.

Truskawki zmiksować, zasypać cukrem i zagotować. Odstawić z palnika , wsypać galaretkę oraz
żelatynę rozpuszczoną w trzech łyżkach wody.
Dokładnie wszystko wymieszać i wystudzić.
Wlać na masę serową i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Wierzch ozdobić truskawkami i listkami mięty.





sernik na zimno z truskawkami