Składniki;
1,5 l bulionu drobiowego
1 średni kalafior
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
4 ziemniaki
250 ml śmietany
sól
pieprz
liść laurowy
koperek
Wykonanie:
Bulion zagotować.
Kalafiora podzielić na różyczki i sparzyć wrzątkiem.
Marchewkę , seler, pietruszkę ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Wszystkie warzywa dodać do bulionu wraz z liściem laurowym.
Wszystko gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec wlać śmietanę i dodać posiekany koperek.
zupa kalafiorowa z koperkiem
Moja córcia uwielbia taką zupkę :)
OdpowiedzUsuńOoo ja też uwielbiam zupy, na szczęście udało mi się przekonać do nich męża, który kiedyś też miał na nie długie zęby. Kalafiorowa to jedna z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńSama takiej nie robię ale takie zupy kojarzą mi się z domem i dzieciństwem mmm.. pyszności:)
OdpowiedzUsuńPyszna, letnia zupa :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy takie zupki naszej babci ;D
OdpowiedzUsuń