Strony

Kategorie

wtorek, 9 czerwca 2015

Gulasz z kurczaka po węgiersku

Gulasz z piersi kurczaka po węgiersku. Taki miałam dzisiaj obiadek.
Wszystkim smakowało i oczywiście na następny dzień nic nie zostało.
Pozostaje  mi teraz wymyślać co jutro na obiad.

Składniki:

2 duże piersi z kurczaka
1 cebula
1 czerwona papryka
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki ketchupu pikantnego
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
sól
pieprz
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki wody

Wykonanie:

Piersi z kurczaka umyć i osuszyć i pokroić w kostkę.
W miseczce wymieszać paprykę słodką, paprykę ostrą, sól i pieprz i wszystko wymieszać z mięsem.
W rondlu rozgrzać masło i lekko zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę,  dodać mięso i smażyć , mieszając . Kiedy kurczak jest już lekko rumiany, wlewamy wodę i dusimy chwilę pod przykryciem.do miękkości, a następnie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, ketchup i przecier pomidorowy.
Doprawiamy w razie potrzeby do smaku i dusimy około 10 minut.
W przypadku gdy sos jest zbyt rzadki możemy go zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody.
Wlać do sosu i chwilkę gotować
Można podawać kurczaka z ziemniakami, kaszą, ryżem lub pieczywem.

gulasz z kurczaka po węgiersku



14 komentarzy:

  1. lekko pikantny, fajny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moi panowie byliby zachyceni takim :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie obiadki, bardzo często robię podobne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha :) bardziej mi się jednak kojarzy z kuchnią jesienną :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie dania jednogarnkowe z reguły najlepsze są na drugi/trzeci dzień :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe danie. :) Będę zaglądała tutaj częściej.

    OdpowiedzUsuń
  7. byłam na węgierskim weselu i miałam okazję jeść pyrkolt- to było danie idealne.. <3
    wersja z kurczakiem musi być równie smaczna!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne danie! Z kurczakiem nieco lżejsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie dziwię się, że już zniknął, pyszny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zwykle u mnie w domu robi się taki na wołowince. Kocham gulasze węgierskie i już od pierwszego spróbowania - lata temu wiedziałam, że to będzie wielka miłość :) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo dobry obiadek polecam

    OdpowiedzUsuń