Nie tylko ładnie wygląda, ale w smaku rewelacja.
Składniki:
Warstwa truskawkowa:
600 g truskawek
sok z 1 cytryny
1 szklanka cukru pudru
30 g żelatyny
300 ml śmietany kremówki 36%
Warstwa śmietanowa
500 ml śmietany kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru lub według własnego smaku
2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
truskawki do dekoracji
listki mięty
Wykonanie:
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Z biszkoptów ułożyć brzeg tortu.
Warstwa truskawkowa:
Truskawki umyć i usunąć szypułki.
Włożyć truskawki do garnka i zmiksować na gładko. Dodać cukier puder,sok z cytryny i podgrzać na małym ogniu, ciągle mieszając.
Zdjąć z palnika i dodać żelatynę namoczoną w zimnej wodzie.
Dokładnie wszystko wymieszać i odstawić mus do wystudzenia tak aby lekko zgęstniał.
Śmietanę ubić na sztywno po czym powoli dodawać i stale miksować . Musi powstać jednolita masa.
Wlać delikatnie do tortownicy i schłodzić.
Kiedy masa zastygnie możemy przygotować kolejną warstwę ciasta.
Warstwa śmietanowa:
Mocno schłodzoną śmietanę ubić wraz z cukrem na sztywno. Na sam koniec dodać namoczoną w bardzo małej ilości wody żelatynę i poczekać aż napęcznieje, a następnie włożyć do mikrofalówki na 10 s i podgrzać Przestudzić, aby była lekko ciepła i wlewać bardzo powoli do ubijanej śmietany cały czas miksując.
Masę śmietanową wlać na warstwę truskawkową i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Udekorować truskawkami i listkami mięty.
Musi smakować pysznie, wygląda super ;)
OdpowiedzUsuńJest pyszne :)
UsuńPysznie się prezentuje. Bardzo lubię takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
Usuńrobie takie ciasto na biszkoptach lub herbatnikach - rewelacja
OdpowiedzUsuńNa biszkoptach też pyszne :)
UsuńFajny deser na upalne dni..
OdpowiedzUsuńFaktycznie, prezencja i smak w jednym cieście :)
OdpowiedzUsuńjaką średnicę ma użyta tutaj tortownica?
OdpowiedzUsuń24cm średnicy
UsuńBajeczny deserek!
OdpowiedzUsuńoj pyszności, robiłam podobne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńOstatnio miałam okazję kosztować coś podobnego, było pyyyszne:)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :) Takie bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńCudeńko! Wygląda rewelacyjnie :) Niebo w gębie... Mmmmm
OdpowiedzUsuńIle czasu zajmuje cała praca z torcikiem?
OdpowiedzUsuńRobi się go bardzo szybko, ale dochodzi czas studzenia około 2 godziny
UsuńPięknie się prezentuje, pyszne musiało być :)
OdpowiedzUsuńWow wygląda fenomenalnie!! Taki deser zawsze i wszędzie! :D
OdpowiedzUsuńJak długo czekałaś aż konsystencja stężeje?
OdpowiedzUsuńPO godzinie już była sztywna :)
Usuń